Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Πούτιν, τελικά, συμφώνησε με Μπάιντεν, Κίεβο, ΕΕ ποιος φταίει στην Ουκρανία: Ο… Λένιν!

Διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με υπόσχεση «να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» (!) Με εφόδιο την..

Διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με υπόσχεση «να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» (!)

Με εφόδιο την ικανότητά του ότι εκείνος μπορεί «να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» (!) και με ένα αντικομμουνιστικό ρεσιτάλ, όπως σημειώνει το ΚΚΕ, και αντισοβιετικό κρεσέντο που θα το ζήλευαν οι ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές του, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Πούτιν,  ο πολιτικός εκπρόσωπος των ολιγαρχών της Ρωσίας, την απόφασή του για αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ετσι, αυτό που προκύπτει είναι ότι απέναντι στην Ουκρανία – πιόνι των ιμπεριαλιστών, απέναντι στον νεοναζιστικό εσμό του Κιέβου, απέναντι στην επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και στην ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες η εξοπλισμένη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς, εκείνο που σηκώνει σαν λάβαρο ο Πούτιν είναι ο αντικομμουνισμός και η δυνατότητα του ίδιου – όπως θεωρεί – να είναι πιο αποτελεσματικός από τους Ουκρανούς φασίστες και από τις μαριονέτες των ΗΠΑ στον… αντισοβιετισμό!  

Ο Πούτιν θέλοντας να εμφανίσει την απόφασή του και ως κίνηση ιστορικής… αποκατάστασης , ισχυρίστηκε ότι “το ουκρανικό κράτος δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία με την απόρριψη μέρους των ιστορικών εδαφών της, κανείς δεν ρώτησε τίποτα από τους ανθρώπους της. Οι μπολσεβίκοι – είπε – ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ και της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας των εθνικιστών”…

Ως εκ τούτου η απόφασή του προβλήθηκε από τον ίδιο σαν “πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση”, που αφού επιδόθηκε σε ένα λίβελο κατά του Λένιν, των Μπολσεβίκων, του Στάλιν και σε ένα ρεσιτάλ διαστρέβλωσης όλης της σοβιετικής ιστορίας, την επικαλέστηκε – “την αποκομμουνιστοποίηση” που επαγγέλλεται – σαν… επιχείρημα στο φόντο τον οξυμένων ανταγωνισμών της Ρωσίας με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν τίποτα λιγότερο από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της σύγκρουσης της καπιταλιστικής Ρωσίας με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, ο λαός του Ντομπάς  θα δει, όπως έγραψε ο Δ.Πατέλης, “να ακυρώνεται, να καταστέλλεται και να εξαλείφεται κάθε ίχνος κεκτημένου της 1ης ένοπλης αντιφασιστικής, αντιμπεριαλιστικής, αντιολιγαρχικής εξέγερσης” του 2014 και αυτή τη φορά όχι από τους φασίστες του Κιέβου, αλλά από αυτούς που εμφανίζονται να θέλουν να τους σώσουν από τους φασίστες! 

Συναγωνιζόμενος σε αντικομμουνισμό και έτοιμος, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, να συναγωνιστεί και σε εκφασισμό το καθεστώς του Κιέβου, ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη» και πως η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της λενινιστικής πολιτικής περί αυτοδιάθεσης των λαών, που -σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν- στόχο είχε την εδραίωση της επανάστασης, αλλά τελικά δημιούργησε εθνικιστικά στοιχεία (!) , τα οποία διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν στη συνέχεια από τις «σταλινικές διώξεις» και άλλες «λάθος επιλογές» των μετέπειτα σοβιετικών ηγεσιών…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον… ιστορικό κομπογιανιστισμό του και την απίθανη πολιτική τακτική να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω, η αναβίωση των εθνικισμών και του σοβινισμού στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, η εκτροφή, η υποδαύλιση και η αξιοποίησή τους,  δεν είναι προιόν της καπιταλιστικής παλινόρθωσης – που έχει επιφέρει εμφύλιους πολέμους σε όλες σχεδόν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες  μετά το 1990 -, ο εθνικισμός δεν είναι το εργαλείο εκείνων που θέλουν να “δικαιολογούν” τις επεμβάσεις τους σαν “σωτήρες” για να βάλουν χέρι στα εδάφη και τις πηγές της περιοχής, δεν είναι έργο του ιμπεριαλισμού και των αντιμαχόμενων αστικών τάξεων, αλλά – σύμφωνα με τον Πούτιν – οφείλεται στην… ΕΣΣΔ!

Φυσικά δεν εξήγησε πως γίνεται όλα αυτά να μην υπάρχουν επί 70 ολόκληρα χρόνια. Δεν εξήγησε γιατί προκύπτουν τώρα, και καθόλη την διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, μετά δηλαδή την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά από την ανάδειξη στο πολιτικό προσκήνιο του Πούτιν και των προγενεστέρων του.  Είναι προφανές, επομένως, ότι τόσο ο Πούτιν όσο και οι ιμπεριαλιστές αντίπαλοί του, βρήκαν στον ανταγωνισμό τους και στο έγκλημα κατά των λαών στο οποίο πρωταγωνιστούν ο καθένας από την θέση του ως διαχειριστές των αντιπαρατιθέμενων μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπούν, το παραμύθι για το ποιος φταίει: Ο… κομμουνισμός! Τώρα, όμως, ο Πούτιν θα φέρει την… “γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση”!

Το Διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ήταν, συνεπώς σαφές και ως προς τούτο: 

Οι σημερινές ηγεσίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν είναι παρά πολιτικοί και ιδεολογικοί συνεχιστές ακριβώς εκείνων των δυνάμεων που ανέτρεψαν τη Σοβιετική Ένωση. Με την στήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που σήμερα συρρέουν στα εδάφη της Ουκρανίας. Και όλοι αυτοί μαζί στα πλαίσια των ανταγωνισμών τους, επιχειρούν την κατοχύρωση θέσεων, ο καθένας για τα συμφέροντά του, βάζοντας τους λαούς της περιοχής στη δίνη μιας πιθανής ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης. 

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία, κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί στην Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε. Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ. «Η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών», είπε μεταξύ άλλων. Είποε ότι «η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί» και φρόντισε να πάρει υπό την προστασία του την… χριστιανοσύνη, καταγγέλλοντας  το Κίεβο ότι προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι  δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών στο Ντονμπάς. Στη συνέχεια, έκανε επίθεση στις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς το 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του Κιέβου μετά το 2014 ότι οργάνωσαν την τρομοκρατία, δολοφόνησαν βάναυσα ανθρώπους στην Οδησσό. 

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενώ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεχίζει την επιθετικότητά της εναντίον της Ρωσίας, η οποία στα επίσημα ΝΑΤΟϊκά έγγραφα αναφέρεται ως «κύριος εχθρός». Δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι οι Ουκρανοί στρατηγοί στέλνουν σαμποτέρ με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ουκρανία «σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά όπλα» αλλά και «να εξαπολύσει πόλεμο κατά των Ρώσων στο Ντονμπάς». Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει ξένες στρατιωτικές βάσεις, αλλά το παρέκαμψαν και καλούν το ΝΑΤΟ να στήσει μια βάση». Η Ουκρανία, είπε σε άλλο σημείο, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου.

Φυσικά και αξιοποιώντας για τους δικούς του σκοπούς τη στάση της Ουκρανικής κυβέρνησης που έχει μετατραπεί σε «πιόνι» του ΝΑΤΟ και τον ΗΠΑ, πλαισιωμένη από νεοναζιστικά τάγματα εφόδου και απογόνους των γερμανοτσολιάδων της ναζιστικής κατοχής, επιδίωξε να ενισχύσει με αναφορές στον ρώσικο πατριωτισμό τις επιλογές του και αυτό προκειμένου να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, που δεν είναι άλλες από τη διαπάλη των ιμπεριαλιστών της Δυσης με την Ρωσία για το μοίρασμα εδαφών και σφαιρών επιρροής. 

Αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος, ο Πούτιν υπέγραψε τα δύο εκτελεστικά διατάγματα της αναγνώρισης και μαζί με τους ηγέτες των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών τις συμφωνίες για συνεργασία.  ενώ λίγο αργότερα μεταδόθηκε ότι έδωσε εντολή για την ανάπτυξη Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντονμπάς ως «ειρηνευτική δύναμη». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις