Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνάντηση Σι – Μητσοτάκη: Στο επίκεντρο οι σχέσεις Κίνας, Ελλάδας και ΕΕ

Ο Σι είπε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ενισχύσει τη συνέργεια αναπτυξιακών στρατηγικών με την Ελλάδα, να εμβαθύνει τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο λιμάνι του Πειραιά

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα αλλά και με την ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. 

Η Κίνα εκτιμά την παραδοσιακή της φιλία με την Ελλάδα είπε ο Σι και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ενισχύσει τη συνέργεια αναπτυξιακών στρατηγικών με την Ελλάδα, να εμβαθύνει τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των επικοινωνιών και των οικονομικών, να επεκτείνει τη συνεργασία στην πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία και την σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.

Ο Σι ανέφερε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ επηρεάζουν την ευημερία των λαών τους και την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Πρόσθεσε ότι «η υγιής ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανεξαρτησία, αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Είπε ακόμα πως η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να διατηρηθεί μια σωστή κατανόηση μεταξύ τους και ανάφερε πως «ελπίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα».

 

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς» της σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα. Ανέφερε πως «η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή σχέση, μια ισχυρή οικονομική σχέση. Το λιμάνι του Πειραιά το σηματοδοτεί αυτό. Ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες.»

Για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας ανέφερε πως πρέπει να είναι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και πως είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή.

Αναφέρθηκε ακόμα στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Xinhua)

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις