Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συλλαλητήριο στον Τύρναβο για να πάρουν οι σεισμόπληκτοι πίσω τη ζωή τους 

Τη ζωή στα δικά τους χέρια έχουν αποφασίσει να πάρουν οι σεισμοπαθείς με τη στήριξη της νέας δημοτικής αρχής Τυρνάβου που διοργάνωσε συλλαλητήριο..

Τη ζωή στα δικά τους χέρια έχουν αποφασίσει να πάρουν οι σεισμοπαθείς με τη στήριξη της νέας δημοτικής αρχής Τυρνάβου που διοργάνωσε συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς τρία χρόνια μετά τον σεισμό στις 3/3/2021 δεκάδες οικογένειες παραμένουν σε κοντέινερ και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση αποδείχτηκαν κοροϊδία!

«Ξεχασμένοι από τον μεγάλο σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021 οι κάτοικοι του Δαμασίου που ζούνε ακόμη στα κοντέινερ» έγραφε το πανό της Επιτροπής Σεισμόπληκτων ,που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των χωριών, που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο και χτυπιούνται ακόμα από τα ψέματα περί έγκαιρης αποκατάστασης.

«Mονόδρομος για μας, για τη δημοτική αρχή Τυρνάβου είναι η διεκδίκηση, μαζί με τους πληγέντες κατοίκους και τον λαό του Τυρνάβου, της ζωής που μας αξίζει» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Τσικριτσής και πρόσθεσε «τέρμα πια η κοροϊδία! Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι συνδημότες μας με αξιοπρέπεια στον τόπο τους».

 

 
 

Κάλεσε «την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να μας ακούσει και να προχωρήσουν τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους». 

Πρωτοβουλίες και στο κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει το ΚΚΕ που αντιπροσωπεία του παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο. Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «για τρία χρόνια αυτός ο κόσμος είναι ξεχασμένος από το κράτος, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τον πρώτο χρόνο έταζαν λαγούς με πετραχήλια αλλά οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στα κοντέινερ», πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη και οφείλει να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα». 

 

Την ικανοποίηση τους για τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής εξέφρασαν όσοι χαιρέτησαν στο συλλαλητήριο επισημαίνοντας ότι με τον αγώνα μπορούν να πετύχουν την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

«Εως πότε θα συνεχιστεί η κοροϊδία, φτάνει πια. Με την Επιτροπή σεισμόπληκτων θα διεκδικήσουμε τις ζωές μας» σημείωσε ο Γιώργος Τσανάκας, πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου. «Να δυναμώσουμε και να πετύχουμε το στόχο μας» πρόσθεσε η Ελένη Ματούλη, πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου. «Καλώς συναντηθήκαμε σε αυτό τον αγώνα. Μας μοίραζαν σπίτια και αποθήκες, μας έλεγαν ότι ο σεισμός θα είναι σωσμός και ήταν όλα ψέματα» ανέφερε ο Θανάσης Καραγιάννης από την κοινότητα Αμουρίου. Από την Επιτροπή Σεισμόπληκτων ο Ορέστης Γρέπος τόνισε ότι «πρέπει να αυξηθούν τα χρήματα από το κράτος για να γίνουν τα σπίτια και οι διαδικασίες να είναι γρήγορες». Ο Αχιλλέας Σεΐζης σημείωσε ότι για τα κατεστραμμένα καταστήματα «έλαβαν 400 έως 1.000 ευρώ και πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος»! Ο Γιάννης Γκανάς τόνισε ότι πρέπει «η κυβέρνηση να νιώθει την ανάσα μας».

Και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έδωσε το «παρών» στηρίζοντας τον αγώνα των σεισμόπληκτων. «Είναι υποχρέωσή μας να σας στηρίξουμε» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Υπογράμμισε ότι δεν είναι προτεραιότητα η ζωή μας για αυτό το κράτος που τη θεωρεί κόστος», αναφέρθηκε στην ανάγκη για «κλιμάκωση του αγώνα» μετά την ώθηση που έδωσε η πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους σεισμόπληκτους «να μπείτε σε αυτό τον αγώνα» ενόψει και της νέας απεργίας στις 17 Απρίλη. «Δεν θα ησυχάσουμε, δεν θα ξεχάσουμε έως ότου η ζωή μας γίνει προτεραιότητα», κατέληξε ο Γ. Σκόκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο συμβολικά οι αγρότες έφεραν τρακτέρ για να υποδηλώσουν ότι τα προβλήματα που ανέδειξαν στα μπλόκα έχουν την ίδια μήτρα, την αντιλαϊκή πολιτική.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Η δημοτική αρχή Τυρνάβου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μπαίνει μπροστά μαζί με τους σεισμόπληκτους και τους δημότες Τυρνάβου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τώρα:

— Να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ /τ.μ.). Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.

— Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.

— Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).

— Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.

— Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων του δήμου Τυρνάβου και πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.

— Γενναία χρηματοδότηση του δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων.

ΔΑΜΑΣΙ ΚΑΙ ΖΑΡΚΟΣ: «Πεταμένους στα κοντέινερ μας έχουν τρία χρόνια μετά τον σεισμό»
 

Την εγκατάλειψή τους τρία χρόνια μετά τον σεισμό  καταγγέλλουν και οι κάτοικοι στο Δαμάσι Λάρισας και στον Ζάρκο Τρικάλων όπου βρέθηκε η κάμερα του 902.gr κι έκανε ρεπορτάζ με τους ανθρώπους στα κοντέινερ, αποτυπώνοντας ότι ήταν λόγια του αέρα οι κυβερνητικές υποσχέσεις κι οι κάτοικοι συνεχίζουν να περνούν έναν Γολγοθά και να ζουν «μέσα σε κλουβιά»!

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις