«Τέρμα πια η κοροϊδία. Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι με αξιοπρέπεια στον τόπο τους». Με αυτό το σύνθημα η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη των εκατοντάδων σεισμόπληκτων του δήμου που 3 χρόνια μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ, στις 3 Μάρτη του 2021, που αναστάτωσαν τον νομό και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, υποδομές, διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων έγιναν καπνός.
Συγκεκριμένα, οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στον Τύρναβο, στο οποίο καλεί να συμμετάσχουν τους σεισμόπληκτους της περιοχής του Δαμασίου, των Δένδρων και της Ποταμιάς Ελασσόνας, αλλά και ευρύτερα τον λαό του δήμου.
Το συλλαλητήριο και τα προβλήματα των σεισμόπληκτων συζητήθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της μαζικής λαϊκής συνέλευσης στο Δαμάσι, παρουσία του δημάρχου, αντιδημάρχων του προέδρου της κοινότητας και κατοίκων του χωριού. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου ορίστηκε μία 8μελής επιτροπή η οποία αποτελείται από τους εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους του Δαμασίου, από σεισμόπληκτους του Δαμασίου, των Δένδρων και του Μεσοχωρίου Ελασσόνας.
Μιλώντας στη συνέλευση ο Στέλιος Τσικριτσής, δήμαρχος Τυρνάβου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα προβλήματα που παραμένουν 3 χρόνια μετά τον σεισμό είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κεντρικού κράτους που κοστολογεί τις ζωές και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή θα είμαστε μπροστά στον αγώνα για να γίνουν τα αυτονόητα: Να αποκτήσουν όλοι το σπίτι που θα έπρεπε ήδη να είχαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της γραφειοκρατίας παραμένει ακόμη άπιαστο όνειρο. Με διάφορες ενέργειες προς την κεντρική διοίκηση, με το συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη θα προσπαθήσουμε να δοθούν άμεσα λύσεις, να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι όπως τους αξίζει».
Στη συνέλευση αποτυπώθηκαν τα μεγάλα προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό ότι στο Δαμάσι περίπου 50 οικογένειες -130 άνθρωποι- των οποίων τα σπίτια γκρεμίστηκαν και εδώ και 3 χρόνια μένουν στα κοντέινερ λίγων τετραγωνικών μέτρων. Ακόμα οι σεισμόπληκτοι κατήγγειλαν ότι με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για την κατασκευή νέων σπιτιών δεν επαρκούν, αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες στις οποίες έχουν αποταθεί για να λάβουν δάνειο δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά) αποκλείοντας πολλούς από αυτούς.
Ακόμα τονίστηκε ότι υπάρχουν και οικογένειες που δεν έχουν πάρει ακόμα επαρκείς αποζημιώσεις.
Στη συνέλευση συμμετείχε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου Ελασσόνας, Ματούλη Ελένη, η οποία τόνισε ότι στο Μεσοχώρι δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν οι κατεδαφίσεις των γκρεμισμένων σπιτιών και η απομάκρυνση των μπάζων. Από 902.gr