Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Δεν περνάει τίποτα από τον Εβρο”…. ούτε καν οι σεισμόπληκτοι της Τουρκίας και της Συρίας!

Η αλληλεγγύη της κυβέρνησης για το δράμα των χιλιάδων σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει..

Η αλληλεγγύη της κυβέρνησης για το δράμα των χιλιάδων σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει ο φράκτης του Εβρου και η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία βρίσκονται ακόμα θαμμένοι στα ερείπια από τον πρόσφατο διπλό καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό που έπληξε της δύο χώρες, η κυβέρνηση είναι σε… επιφυλακή για ροές ξεριζωμένων που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα με προορισμό κράτη της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην επιτάχυνση της κατασκευής του φράχτη αναχαίτισης των κατατρεγμένων στον Εβρο, του οποίου στο επόμενο 10μηνο θα έχουν κατασκευαστεί τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, επανέλαβε ότι τα σύνορα της χώρας είναι απροσπέλαστα, «δεν περνάει τίποτα, ιδιαίτερα στον Εβρο», σημειώνοντας ότι οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία ενδεχομένως να ενισχύσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ετοιμότητα.

Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «όταν σημειώθηκε αυτή η τραγωδία στη γειτονική Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός βρεθήκαμε δίπλα στους γείτονές μας. (…) Βεβαίως εκεί απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πάντες βοηθούν την Τουρκία να ορθοποδήσει. Ομως, υπάρχει ο κίνδυνος όλο αυτό να μετακυληθεί σε νέες ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις. Τα σύνορα στον Εβρο είναι απροσπέλαστα. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και διαρκής επιφυλακή της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Εβρο και στα νησιά μας, γιατί και στα νησιά συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία τις δυνάμεις του Λιμενικού που έχουν την πρώτη ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος. Το έργο στο φράχτη επιταχύνεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων εμποδίων, όπως οι φράχτες, δεν αποτρέπουν την αύξηση των ανθρώπινων ροών στα σύνορα, ούτε προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης ενισχύει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε πολλά περιστατικά νεκρών κατατρεγμένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την πολιτική, αφού συνιστά κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Ηδη, έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεκινήσει το έργο, ανέφερε ο υπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη λογική του «μακρυά από τον κόρφο μας…», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ανέφερε σε συνέντευξή του, πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει αρωγή στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας ώστε να μην υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση, σχολιάζοντας, πως «ακόμα στο μεταναστευτικό υπάρχουν περιστατικά, χωρίς να έχουν ενταθεί οι ροές. Παραμένουμε σε επιφυλακή, είναι δεδομένο πως η χώρα μας θα συνεχίζει να φυλάει τα σύνορά της».

Σε συνέντευξή του στο OPEN, ερωτώμενος στο αν θα υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω των σεισμών είπε ότι «δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία μεταβολή της πίεσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως μεγάλος αριθμός Σύρων που ζούσαν με περιορισμούς, πλέον έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί περιορισμοί, άρα θα δούμε εσωτερική μετακίνηση στην Τουρκία, όπως και Τούρκων πολιτών. Αν δεν υπάρξει μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την Τουρκία εντός τους Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια Σύρων ή Τούρκων να έρθουν στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις