Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σερβία: Αντιδράσεις για την εισήγηση της Ελλάδας για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να αποδεχτεί αίτημα του Νατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσόβου..

Τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να αποδεχτεί αίτημα του Νατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσόβου για ένταξή του στον οργανισμό, βάσει σχετικής εισήγησης της εκπροσώπου της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.

Η εκπρόσωπος της Σερβίας, Μπιλιάνα Πάντιτς, χαρακτήρισε την Ντ. Μπακογιάννη «υποκρίτρια», προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι «ένα μικρό έθνος αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ». «Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό που κάνετε σήμερα γιατί θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που παραβίασε, πολύ βίαια όλους τους κανόνες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Σερβίας, σύμφωνα με το Euractiv.

Οξεία ήταν επίσης η αντίδραση, σήμερα Τετάρτη, του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ντάτσιτς.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από τρεις ώρες συζήτησης και περισσότερες από 65 παρεμβάσεις.

Η έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη διαπιστώνει ότι το Κόσοβο είναι «σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του ΣτΕ και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό όργανο» και είναι ευθυγραμμισμένο με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποστήριξε επίσης ότι «η ιδιότητα μέλους θα ενίσχυε τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο ΕΔΔΑ για όλους όσοι βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσόβου».

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση ένταξης ανήκει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου (Μάιος) με πλειοψηφία δύο τρίτων. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις