Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σερβία και Κόσοβο ετοιμάζονται για νέα «παζάρια» υπό την ευρωατλαντική «αιγίδα»

Νέα όξυνση προκάλεσε η μονομερής απόφαση της Πρίστινα να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου στο βόρειο Κόσοβο, εκεί όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Σέρβοι

Προετοιμασία για νέο γύρο συνομιλιών και παζαριών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα υπό ευρωατλαντική «αιγίδα» προμηνύουν δηλώσεις κι από τις δυο πλευρές, με φόντο τη νέα όξυνση που προκάλεσε η μονομερής απόφαση από την Πρίστινα να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου στο βόρειο Κόσοβο, εκεί όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Σέρβοι και το δηνάριο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για πληρωμές που λαμβάνουν από το Βελιγράδι, όπως συντάξεις κ.ά.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς είπε ότι περιμένει «να λάβει πρόσκληση για συνάντηση στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες και ελπίζει για λύση» στο θέμα του δηναρίου. Ο ίδιος εξέφρασε ετοιμότητα για «οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά θέλουμε τα αποτελέσματα να μην αναμένονται μόνο από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα να μην έχουμε τίποτα».

Η απόφαση της κοσοβάρικης κυβέρνησης για το δηνάριο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών «δυτικών» δυνάμεων, καθώς θέτει ένα ακόμα εμπόδιο στις προσπάθειες για «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του προτεκτοράτου του Κοσόβου, και κατά συνέπεια στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χόβενιερ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε που η κυβέρνηση Κούρτι δεν το έκανε αυτό» (δεν συζήτησε το θέμα μαζί με τους «Δυτικούς» εταίρους της), ενώ τόνισε πως «οποιαδήποτε άποψη ότι τα πράγματα είναι “εντάξει” απλά δεν είναι αληθινή. Είμαστε ανήσυχοι και απογοητευμένοι… Είναι προβληματικό το ότι οι κυβερνήσεις μας (ΗΠΑ – Κοσόβου) δεν φαίνεται να συνεργάζονται. Ως εκ τούτου, θέλω να αποφύγουμε παρόμοιες εξελίξεις».

Από τη μεριά του ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι είπε ότι αν κληθεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τη σερβική ηγεσία θα το πράξει: «Το κάνω για την ΕΕ, αλλά και γιατί πρέπει να έχουμε κανονικές σχέσεις με τη Σερβία». Συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών «θα είχαν ομαλοποιηθεί ήδη από πέρυσι» και ότι αυτό «μπορεί να γίνει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024».

Στο μεταξύ, με φόντο την άρρηκτη σύνδεση των εξελίξεων στα Βαλκάνια με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Αλ. Βούτσιτς μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο ITAR TASS είπε ότι «πέρασαν δύο χρόνια» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και «η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις» στη Ρωσία – αν και έχει καταδικάσει την εισβολή. Με τον ίδιο να έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ στο Βελιγράδι για να αλλάξει αυτήν τη στάση, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας για όσο το δυνατόν περισσότερο» και ότι «δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, όμως το ελπίζω».

Στο Μινσκ ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες που συγκροτούν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Μ. Ντόντικ, συναντήθηκε χτες στο Μινσκ με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος περιγράφοντας την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας μεγάλης στρατιωτικοπολιτικής κρίσης» και ότι «οι ορέξεις και η δραστηριότητα της συλλογικής Δύσης μόνο θα ενταθούν. (…) Η είσοδος της Φινλανδίας και η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι το επόμενο κύμα επέκτασης προς τα ανατολικά». Υποστήριξε δε με έμφαση ότι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Γεωργία αλλά και η Σερβία, όπως και ότι «όλα αυτά θα γίνουν σύμφωνα με το σενάριο της Ουκρανίας».

Από τη μεριά του ο Ντόντικ δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στη Μόσχα και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Σχετικά θέματα