Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kυβέρνηση «πρωτοπόρα» και στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου του Κοσόβου

«Πράσινο φως» για να γίνει αποδεκτό το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου και στο Συμβούλιο της Ευρώπης άναψε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής..

«Πράσινο φως» για να γίνει αποδεκτό το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου και στο Συμβούλιο της Ευρώπης άναψε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, μετά και από τη σχετική εισήγηση της υπεύθυνης για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντόρας Μπακογιάννη.

Στη σχετική απόφαση χαρακτηρίζεται «ιστορική εξέλιξη» η πρόσφατη ανακοίνωση των κοσοβάρικων αρχών ότι θα επιτρέψουν να μεταβιβαστούν 24 εκτάρια (240 στρέμματα) γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι, ενώ η δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Κοινοτήτων περιγράφεται ως «δέσμευση μετά την προσχώρηση» για το Κόσοβο. Κατά τ’ άλλα, η απόφαση εκτιμά ότι «ο κίνδυνος για ανοιχτή βία στο Κόσοβο είναι εντελώς αληθινός» και ότι η ασφάλεια εξαρτάται και από την «εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας». Ακόμα, αναγνωρίζει τις «άνευ προηγουμένου συνθήκες» μέσα στις οποίες θα συζητηθεί η αίτηση ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο και σε αυτό το πλαίσιο καλεί σε «διπλωματία, διάλογο και συμβιβασμό» καλώντας την Επιτροπή των Υπουργών (που θα λάβει και την τελική απόφαση) να εγγυηθεί τη σχετική συζήτηση «χωρίς προκατάληψη απέναντι στις μεμονωμένες θέσεις κρατών – μελών σχετικά με την κατάσταση στο Κόσοβο».

Την ίδια στιγμή, τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων στα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωσε και η στάση του Αλ. Τσίπρα, που πρόσφατα εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος δεν καταψήφισε την εισήγηση στην Επιτροπή, αλλά ψήφισε «παρών».

Την απόφαση της Επιτροπής επέκρινε έντονα η σερβική ηγεσία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να στρέφει πυρά και προσωπικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για τηλεφώνημα που δέχτηκε η πρώην ΥΠΕΞ και λέγοντας ότι ξέρει «πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας!». Ανάμεσα σε άλλα, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική κατάσταση» και ότι «η ειρήνη είναι το συμφέρον προτεραιότητας της Σερβίας». Πρόσθεσε δε ότι «υπήρξαν 494 επιθέσεις με εθνικά κίνητρα κατά των Σέρβων και της σερβικής Εκκλησίας από τότε που ανέλαβε ο Κούρτι την εξουσία το 2021. Υπήρξαν μόνο 170 ακόμη επιθέσεις τα εννέα χρόνια πριν από αυτό».

Απαντώντας δε σε ερώτημα για τη σύμφωνη γνώμη που έδωσε η κυβέρνησή του στην περσινή Συμφωνία της Οχρίδας (που δυτικά και άλλα επιτελεία εμφάνισαν ως διμερή συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων), ο Βούτσιτς είπε ότι «την αποδεχτήκαμε επί της αρχής, αλλά είπα ότι αρνούμαι να την υπογράψω για πολλούς λόγους». Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αυτή προέβλεπε και ότι οι δύο πλευρές δεν θα εμποδίζουν η μία την ένταξη της άλλης σε διεθνείς οργανισμούς.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις