Μια άθλια και, τουλάχιστον, προκλητική πρόταση που έχει «πέσει» στα αρμόδια «όργανα» της Ε.Ε. έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Politico.
Σε άρθρο με τίτλο «Μια τιμή για την απόρριψη των μεταναστών; Δεν είναι η μόνη μάχη που απειλεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων», το περιοδικό αποκαλύπτει πως μία από τις βασικές συζητήσεις που διεξάγονται για την… αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είναι η… κοστολόγηση των μεταναστών. Δηλαδή να «χρεώσει» τις χώρες που δεν δέχονται μετανάστες (π.χ. Πολωνία και Ουγγαρία) με το αντίστοιχο ποσό που στοιχίζει η διαβίωση ενός μετανάστη ή πρόσφυγα που δεν θα κάνει αίτηση ασύλου!
Με αυτόν τον τρόπο, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει το παιχνίδι των κάθε λογής φασιστοειδών, ή, ακόμη χειρότερα, το υποθάλπτει.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποτίθεται, θέλει να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Ωστόσο, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους. Και πώς σκέφτηκαν οι φωστήρες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν αυτό το σοβαρό ζήτημα (που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους διόγκωσαν);
Σύμφωνα με το Politico, διπλωμάτες όλων των χωρών συζητούν μυστικά εδώ και μήνες την περίπτωση οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ώστε να εξαιρούνται από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η τιμή που έχει προταθεί είναι 10.000-22.000 ευρώ ανά πρόσφυγα που χάνει το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη στήριξη των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες. Μια άλλη ιδέα που προτάθηκε είναι οι «αρνητές» να παρέχουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό ή και ανθρώπινο δυναμικό στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν το… «πρόβλημα» πιο έντονα.
Αυτή η άθλια λογική όπου η ανθρώπινη αξία μετριέται σε ευρώ (και με τον πλέον επίσημο τρόπο), λανσάρεται -στα κεφάλια των ευρωπαίων- ως… δίκαιη λύση!
Να σημειωθεί Οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταλήξει σε βασικές λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό των αιτούντων που πρέπει να δέχονται ή να πληρώνουν οι χώρες ετησίως και πόσους αιτούντες άσυλο πρέπει να φιλοξενεί μια χώρα για να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει τη «χωρητικότητά» της. Σύμφωνα, ωστόσο, με δύο διπλωμάτες οι τρέχουσες συζητήσεις αφορούν τη μετεγκατάσταση 30.000 ανθρώπων.