Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕ: Εν μέσω «επικοινωνιακών» διαφωνιών ψάχνει δυνατότητα «κοινής δράσης» στη Μ. Ανατολή

Εν μέσω εσωτερικών αντιθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ένα είδος «κοινού βηματισμού» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εν μέσω εσωτερικών αντιθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ένα είδος «κοινού βηματισμού» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, το μόνο που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση είναι η πλήρης στήριξη του Ισραήλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, γίνονται και αναφορές για την πρωτοφανή κρίση στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο Παλαιστινιακός λαός βομβαρδίζεται ανηλεώς από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα προβληματίζει την ΕΕ οι επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος ως προς το μεταναστευτικό.  

Τα παραπάνω είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το έκτακτο αυτό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται σήμερα 17/10, για τη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να χαραχθεί η «κοινή δράση» της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μια δήλωση «που καθορίζει την κοινή θέση της ΕΕ», οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο», ξεκαθαρίζοντας πως δίνει το «πράσινο φως» για την επιθετικότητα του Ισραήλ. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι τονίζουν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από Ισραηλινά πυρά και προετοιμάζεται μια χερσαία επίθεση, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτή η κοινή δήλωση των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (13 Οκτωβρίου), που προκάλεσε έντονη κριτική και αντιδράσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από ευρωβουλευτές.

Διαφωνίες ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση

Η Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατηγορήθηκε ότι υπερέβη των εξουσιών της, διότι την εξωτερική πολιτική της ΕΕ τη χαράσσει το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) και διότι σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, παραλείποντας να αναφερθεί στην ανάγκη «σεβασμού του διεθνούς δικαίου» – κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει νωρίτερα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ. Το γεγονός αυτό φανερώνει την ύπαρξη διαφορετικών στρατηγικών, μόνο όμως ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και όχι τόσο ως προς την ουσία του θέματος, που παραμένει σταθερή.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι 27 χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνουν τη σημασία παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αμάχους στη Γάζα, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια αυτή δεν θα φτάσει στην Χαμάς. Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ, καθώς και το άνοιγμα αερογέφυρας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με πτήσεις προς την Αίγυπτο – με την ελπίδα ότι όταν ανοίξει κάποιο πέρασμα θα φτάσουν στη Γάζα μέσω του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ.

Στο επίκεντρο η ένταση Ισραήλ-Λιβάνου και το μεταναστευτικό

Καθώς αυξάνεται η ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, είναι οι προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Στην κοινή δήλωσή τους οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν: «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», ενώ παράλληλα εκφράζουν τη δέσμευσή τους για μια «διαρκή ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση. «Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του , επισημαίνοντας παράλληλα το «μεγάλο κίνδυνο» νέων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις