Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Επικίνδυνους δρόμους για το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που χτυπά ένα ακόμα καμπανάκι για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ανοίγει η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που εξέδωσε την 1η Ιούνη

Επικίνδυνους δρόμους για το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που χτυπά ένα ακόμα καμπανάκι για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ανοίγει η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που εξέδωσε την 1η Ιούνη.

Το δικαστήριο με την απόφασή του δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να επιβάλει την απεργοσπασία ως …«δικαίωμα» των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων! Με άλλα λόγια στρώνει το έδαφος είτε να καταργηθεί στη πράξη η απεργία στα ΜΜΕ με τους εκβιασμούς και τις απειλές αφεντικών και διευθυντικών στελεχών, είτε να εφαρμοστεί ο «νόμος Χατζηδάκη» για «προσωπικό ασφαλείας», που όμως έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οτι δηλαδή «τέρμα» η απεργία στα ΜΜΕ!

Δεν είναι τυχαίο ότι το όλο θέμα ανακίνησαν τρία μεγαλοστελέχη σε ΜΜΕ, ανάμεσά τους και ο διευθυντής ραδιοσταθμού. Ως «λαγοί» προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθεί η διαγραφή τους από την ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για την απόφαση που επέβαλε το «πειθαρχικό» συμβούλιο της Ενωσης, επειδή οι τρεις αρνήθηκαν να απεργήσουν κατά την απεργία στις 10 Ιούνη του 2021, που έχει σημασία να προστεθεί, ότι αφορούσε την πανελλαδική, πανεργατική απεργία ενάντια ακριβώς, στο νομοθετικό εξάμβλωμα της κυβέρνησης, το «νόμο Χατζηδάκη».

Η απόφαση αυτή, που φουσκώνει ακόμα περισσότερο τα «πανιά» της επιθετικότητας των εργοδοτών εναντίον των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ ακόμα και αυτό στην απεργία, και κατ’ επέκταση της δυνατότητας διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων ή της δυνατότητας να βάζουν οι εργαζόμενοι εμπόδια σε αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας, δεν είναι βέβαια «κεραυνός εν αιθρία».

Οι ευθύνες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράζεται από την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ μέσα από την παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) και τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), είναι τεράστιες. Εχουν δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι εναποθέτουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ορέξεις των αφεντικών, και τα ταυτίζουν με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους, όπως και με την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και των μηχανισμών τους.

Πιστοί στη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ, είναι αυτοί που αποφάσισαν πριν λίγο καιρό την ένταξη της ΕΣΗΕΑ ακριβώς στο νόμο Χατζηδάκη! Πρόλαβαν ακόμη και το δικαστήριο, μην τυχόν και δεν είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην απεργοσπασία με τη βούλα του κράτους και
της κυβέρνησης των εργοδοτών.

Είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν η ΕΣΗΕΑ να κηρύξει …συμβολική 3ωρη στάση εργασίας στις 6 Απρίλη, δηλαδή την ημέρα που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας έδιναν την μάχη της πανεργατικής, πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μάλιστα όταν η πλειοψηφία αυτή διατείνεται ότι είναι σε φάση διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ που βέβαια έχει να υπογράψει από το 2009.

Είναι οι ίδιοι που αρνήθηκαν την κήρυξη απεργίας ακόμα και την 1η Μάη, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ενώ σε ευθεία γραμμή με την κυβέρνηση έκανα λόγο για αργία!

Είναι οι ίδιοι που και απεργία να αποφασίσουν θα την υπονομεύσουν από τα «γεννοφάσκια» της, ενώ δεν θα λάβουν κανένα ουσιαστικό, πραγματικό μέτρο για την περιφρούρησή της.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κάνει καθαρό ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο και η ίδια η απεργία όπλο που δεν θα το αφήσουμε να γίνει ούτε συμβολική ενέργεια, ούτε «αντικείμενο» για διάφορα παιχνίδια.
Κυρίως όμως είναι όπλο που δεν μπορεί να περιοριστεί σε νόμους και διατάξεις των εκμεταλλευτών μας, δεν παζαρεύεται στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η απεργία στηρίζεται στη θέληση των εργατών να συγκρουστούν με την εργοδοσία και το κράτος της, για τις διεκδικήσεις τους, για τη ζωή τους.

Οσους νόμους και δικαστικές αποφάσεις και να φέρουν για να την αλλοιώσουν, να τη μετατρέψουν σε «κενό γράμμα», να γνωρίζουν πως ούτε τη χαρίζουμε σε τυχοδιωκτισμούς ούτε την παραδίδουμε στους εργατοπατέρες, κυρίως όμως δεν θα παίρνουμε την άδεια των εργοδοτών όπως των εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ, ή τα τσιράκια τους, για να απεργούμε και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Η απόφαση του δικαστηρίου προαναγγέλλει νέες, παραπέρα αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μας, όμως οι εργαζομένων στα ΜΜΕ, με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων της χώρας, με την συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με την οργάνωση της πάλης μας βγάζοντας στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες, έχουμε τη δύναμη να την πετάξουμε στα σκουπίδια.

Καλούμε τους εργαζόμενους όλης της χώρας, σε κάθε κλάδο και στα ΜΜΕ να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, με την οργάνωση από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας κόντρα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κρατικούς μηχανισμούς, εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, βάζοντας εμπόδια σε κάθε αντεργατική πολιτική και παλεύοντας για τις δικές μας ανάγκες. Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ με όλες τις δυνάμεις του θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Αθήνα 2 Ιούνη 2022

Σχετικά θέματα

Απόψεις