Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

 «Με τον αγώνα μας βάζουμε εμπόδια στην πολιτική της πλήρους υποβάθμισης των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων»

Ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ -- Με έναν ορυμαγδό ανακοινώσεων επικοινωνιακής αυτοπροβολής η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, εργοδότες), επιχειρεί ενόψει της Ετήσιας Γενικής Τηλεσυνέλευσης της 2ας Νοέμβρη να συσκοτίσει την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και συνταξιούχοι του κλάδου των ΜΜΕ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ
ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 «Με έναν ορυμαγδό ανακοινώσεων επικοινωνιακής αυτοπροβολής η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, εργοδότες), επιχειρεί ενόψει της Ετήσιας Γενικής Τηλεσυνέλευσης της 2ας Νοέμβρη να συσκοτίσει την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και συνταξιούχοι του κλάδου των ΜΜΕ.

Μια πραγματικότητα που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 σε συνεργασία με τη ΝΔ, για τους μεγαλοκαναλάρχες και τους εκδότες, μέσω της νομοθέτησης αλλαγών στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του οργανισμού ως ταμείου πρόνοιας και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Αυτό συμβολίζει η ανάδειξη εκπροσώπου των αφεντικών στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα με το δικαίωμα ΒΕΤΟ στη διαχείρισή του.

Με την συμβολή της τριχοτόμησης των εισφορών και των παροχών κατά κλάδο (υγεία, επικούρηση, εφ’ άπαξ) και τη συνδρομή των αναλογιστικών μελετών-λαιμητόμων, η πρώτη άμεση επίπτωση είναι η οριστική απώλεια της εφ’ άπαξ παροχής για τους νέους, μετά το 2017 ασφαλισμένους και η απόδοση μειωμένου εφάπαξ, που θα επανυπολογίζεται κάθε τόσο, προς τα κάτω κάθε φορά, για τους επί πολλά χρόνια εργαζόμενους συναδέλφους.

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τις παροχές Υγείας από 1.8.2022 άρχισαν κάποιες μειώσεις στις παροχές με κριτήριο «την εξοικονόμηση κόστους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δ.Σ.

Επίσης σχετικά με τους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές, έχει γίνει ήδη προειδοποιητική βολή για αποκλεισμό τους από παροχές, αντί να διεκδικήσουν οι Ενώσεις του κλάδου να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Με την προβλεπόμενη από το καταστατικό του “νέου ΕΔΟΕΑΠ” σύνταξη έκθεσης φερεγγυότητας όμοιας με αυτές που αφορούν Ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπαίνουν υπό κρίση και αξιολόγηση οι υπολοιπόμενοι τομείς του ταμείου, δηλαδή ο κλάδος υγείας και ο κλάδος επικούρησης. Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία από τέτοιου είδους αξιολογήσεις αυτό που επακολουθεί είναι ψαλίδισμα στις παροχές υγείας και μειώσεις στην επικουρική σύνταξη.

Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έχει απεμπολήσει τη διεκδίκηση ολόκληρου του χρέους του αγγελιοσήμου από τους εργοδότες. Από 91.7560.876 ευρώ, απαιτούν μόνο τα 28.933.186 ευρώ με πρόσχημα ότι έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις που χρωστούν, καταγράφοντας ως ζημιά για τον ΕΔΟΕΑΠ 62.827.690 ευρώ. Χρήματα που είναι των εργαζομένων. Και αυτό όταν έχει αποκαλυφθεί ότι εργοδότες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, έχουν τεράστια περιουσία σε ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης συσσωρεύονται χρέη από επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, αλλά και την εργοδοτική εισφορά του 2%.

Απέναντι σε αυτές τις προοπτικές, ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους του κλάδου των ΜΜΕ είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση όλων των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιώματων. Με οργάνωση από τα κάτω, σε κάθε τόπο δουλειάς, παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας για όλους. Καμιά επιχειρηματική δράση σε Υγεία – Πρόνοια.
 • Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, καμιά πληρωμή από τους εργαζόμενους. Οι κρατικές και εργοδοτικές εισφορές να καλύπτουν τις απαιτούμενες παροχές με βάση τις ανάγκες μας.
 • Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι των εργαζομένων.
 • Να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι υπό δοκιμασία εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι πρακτικά ασκούμενοι.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν και στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα “κλεμμένα” από το “κούρεμα” και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
 • Να καταργηθούν και να μην εφαρμοστούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, όλης της προηγούμενης δεκαετίας.
 • Είμαστε ενάντια στην παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενάντια στα Επαγγελματικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις