Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πακέτο 43 δισ. ευρώ στους ομίλους για την παραγωγή μικροτσίπ από την Κομισιόν

Νέο πακτωλό χρημάτων, ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην βιομηχανία των ημιαγωγών (μικροτσίπ), προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της..

Νέο πακτωλό χρημάτων, ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην βιομηχανία των ημιαγωγών (μικροτσίπ), προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ασία στον στρατηγικό αυτό τομέα που πλήττεται από ελλείψεις, αλλά και για να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μία αγορά που αναμένεται να διπλασιασθεί σε μέγεθος μέχρι το 2030.

«Ορίσαμε ως στόχο να φθάσουμε το 20% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2030», δηλαδή, δύο φορές περισσότερο από σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια παραδέχθηκε εξάλλου, ότι η ΕΕ, παρότι βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για τα μικροτσίπ, είδε το μερίδιό της στην αγορά να μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, στο μόλις 9% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι ημιαγωγοί είναι απαραίτητοι στην κατασκευή πλήθους αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά επίσης κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, στην καρδιά της ψηφιακής οικονομίας που βρίσκεται σε άνθηση. Τον περασμένο χρόνο, οι ημιαγωγοί αντιπροσώπευαν μία αγορά 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Yole Développement.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη ημιαγωγών εδώ και τρία χρόνια με την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ορισμένων μονάδων παραγωγής, έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής παραγωγής στην ΕΕ, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Χαρακτηριστικό της σπουδής της Κομισιόν να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι το γεγονός ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς επί των κρατικών επιδοτήσεων, ζήτημα για το οποίο παραμένει ιδιαιτέρως αυστηρή, σε ότι αφορά άλλους τομείς της οικονομίας.

Το σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ προερχόμενο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το άλλο ήμισυ από τα κράτη μέλη, για την χρηματοδότηση της έρευνας για τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και πιλοτικές γραμμές για την προετοιμασία της βιομηχανοποίησης.

Για να επιτραπεί η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων πολύ μεγάλου μεγέθους, οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν επιπλέον 30 δισ. ευρώ κρατικών επιδοτήσεων των κρατών μελών να κατευθυνθούν προς βιομηχανικές εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων ξένων ομίλων όπως η αμερικανική Intel, που σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.

Ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ θα συσταθεί για να υποστηρίξει τις start-up του τομέα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP) – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις