Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι πλειστηριασμοί είναι «δίχτυ ασφαλείας» (!) σύμφωνα με την Κομισιόν

Στην απάντησή της σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, η επίτροπος McGuinness εμφανίζει όλα όσα έχουν νομοθετηθεί διαχρονικά από τις κατά σειρά κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο όνομα της «εξάλειψης» των «κόκκινων» δανείων και για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ως «διασφαλίσεις» και «δίχτυα ασφαλείας»

Την ίδια περίοδο που προωθείται η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου για πογκρόμ εξώσεων, που λύνει τα χέρια στα αρπακτικά των funds και απελευθερώνει τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, η Κομισιόν επιχειρεί να κάνει το «άσπρο μαύρο».

Στην απάντησή της σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, η επίτροπος McGuinness εμφανίζει όλα όσα έχουν νομοθετηθεί διαχρονικά από τις κατά σειρά κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο όνομα της «εξάλειψης» των «κόκκινων» δανείων και για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ως «διασφαλίσεις» και «δίχτυα ασφαλείας». Πρόκειται για τους νόμους που οδηγούν τους άγρια χτυπημένους από τις ραγδαίες αυξήσεις ενοικίων και την ακρίβεια εργαζόμενους στα χρέη και την αρπαγή των σπιτιών τους από τις τράπεζες και τα funds. Πρόκειται για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της ΕΚΤ με τις «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές» απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των Συστάσεων Ανά Χώρα, που οδηγούν τα νοικοκυριά στη διόγκωση των χρεών, το ξεσπίτωμα, την εξαθλίωση.

Με τον νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παραδόθηκαν τα δάνεια των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών στα funds, ενώ θεσμοθετήθηκαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα που νομιμοποίησε και επέκτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον «πτωχευτικό» της νόμο, μάλιστα παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει τον ιδιοκτήτη σε νοικάρη ακόμα και στο ίδιο του το σπίτι, επιδοτώντας διπλά τις εταιρείες που λυμαίνονται τις αγοραπωλησίες σπιτιών από πλειστηριασμούς. Όλα λοιπόν αυτά που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις πλειοδοτούν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, η Κομισιόν τα θεωρεί «δίχτυ ασφαλείας».

Εμπαιγμό δε αποτελούν οι αναφορές της επιτρόπου για «οικονομικά προσιτή» κατοικία, γιατί αυτή προσκρούει στην ικανοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο των Κατασκευών, της Ενέργειας. Η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», με τα «πράσινα-ενεργειακά» κτίρια, επιβαρύνει ακόμα περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και η εξασφάλιση σπιτιού με στοιχειώδεις προδιαγραφές είναι για λίγους και εκλεκτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κι ότι οι νέων προδιαγραφών κατοικίες είναι απλησίαστες για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για την αποτροπή εξώσεων, την ακύρωση πλειστηριασμών έχουν αποτέλεσμα και θα έχουν ακόμα πιο μαχητική συνέχεια. Αχρηστεύουν στην πράξη την ποινικοποίηση του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος, που προωθήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συνεχίζεται σήμερα από αυτή της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι με συσπείρωση στα σωματεία τους, τις επιτροπές κατά των πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ να παλέψουν κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα στη στέγαση πανάκριβο εμπόρευμα, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισής τους, να κάνουν πράξη το σύνθημα «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός».

Μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τη στάση όλων των αστικών κομμάτων που απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή και να δυναμώσει ο αγώνας για τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΚΚΕ για όλα τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά δανειολήπτες όπως:

  • Την αυτοδίκαιη παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών.

  • Τα μέτρα αυτά να αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003366/2022

Σε εξέλιξη βρίσκεται “πογκρόμ” σε βάρος των λαϊκών κατοικιών με πάνω από 17.620 ακίνητα να έχουν βγει σε πλειστηριασμό μόνο το πρώτο εξάμηνο 2022 στην Ελλάδα, ενώ 9.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται με βάση τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του έτους.

Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τα ληστρικά χαράτσια και πανωτόκια που έχουν φορτώσει οι τράπεζες στα δάνειά τους προκαλώντας πραγματική ασφυξία στα λαϊκά νοικοκυριά. Με καθηλωμένο το εισόδημά τους από την ακρίβεια δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τους διακανονισμούς που έχουν ήδη κάνει. Τράπεζες και funds προχωρούν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών που στηρίζονται σε όσα νομοθέτησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη βούλα της ΕΕ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

1. Στο αίτημα για απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας, άμεσο “κούρεμα” των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών για χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος, διαγραφή τόκων και τοκοχρεολυσίων;

2. Στο απαράδεκτο γεγονός ότι οι λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών αποτελούν ιδιώνυμο αδίκημα με βάση τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

3. Στην ανάγκη ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους, πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια, άτοκα δάνεια στα νέα ζευγάρια, παύση πλειστηριασμών καθώς και κατεπείγουσα χορήγηση επιδότησης ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης;

Απάντηση της κ. McGuinness εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσχερειών που προκαλούνται σε εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από την αύξηση των επιτοκίων και των τιμών της Ενέργειας. Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ορισμένες διασφαλίσεις, υποχρεώνοντας τα κράτη-μέλη να απαιτούν από τους πιστωτές να διαθέτουν πολιτικές και διαδικασίες ώστε να επιδεικνύουν εύλογη ανοχή πριν από την κίνηση διαδικασιών κατάσχεσης. Τα κράτη-μέλη δύνανται να θεσπίζουν αυστηρότερες διατάξεις για την προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ. Ο ελληνικός πτωχευτικός κώδικας θεσπίζει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους οφειλέτες, με προσωρινή επιδότηση της δόσης του δανείου τους σε εξωδικαστική αναδιάρθρωση και καθεστώς πώλησης και επανεκμίσθωσης, π.χ. σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή εάν η πρώτη κατοικία τους πρόκειται να εκπλειστηριαστεί.

Η Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την οικονομική προσιτότητα της στέγασης στην Ελλάδα ως σημαντικό ζήτημα . Το ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχει επίδομα ενοικίου στέγασης για κύριες κατοικίες νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Η Επιτροπή έχει στηρίξει δράσεις για την αύξηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων σε οικονομικά προσιτή στέγαση. Η ανάπτυξη πολιτικής κοινωνικής στέγασης, η οποία θα καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες, εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+) για την περίοδο 2021-2027 και στο σχέδιο δράσης της Ελλάδας “Ευρωπαϊκή εγγύηση για το παιδί”.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει τον σεβασμό του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1, ο Χάρτης απευθύνεται στα κράτη-μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο. Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους-μέλους. Στην περίπτωση αυτή, εναπόκειται στο κράτος-μέλος, καθώς και στις δικαστικές αρχές του, να εξασφαλίζει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται απόλυτα σεβαστά και προστατεύονται στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας και των διεθνών του υποχρεώσεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις