Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20% φέρνουν τα κυβερνητικά μέτρα

Σε οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20% οδηγεί η εφαρμογή από τον Ιούνιο του σχεδίου της κυβέρνησης μέσω του Μηχανισμού..

Σε οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20% οδηγεί η εφαρμογή από τον Ιούνιο του σχεδίου της κυβέρνησης μέσω του Μηχανισμού Ενίσχυσης Απασχόλησης με τον τίτλο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». 

Το πρόγραμμα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών έρχεται να επιβάλλει «ψαλίδι» στους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας (μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής) και να τους καταβάλει το 50% των αμοιβών. Από το υπόλοιπο 50% το κράτος θα καταβάλει στον εργαζόμενο το 60% και οι τελικές αποδοχές θα είναι μειωμένες κατά 20%.

Τις δραστικές περικοπές στους μισθούς παραδέχθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος». Ο ίδιος παρότι θέλησε να …περιορίσει τις απώλειες παραδέχθηκε: «Η οροφή της απώλειας (στους μισθούς) είναι 16% (…) Η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020». 

«Σφαγή» λοιπόν για τους μισθούς των εργαζομένων αλλά τεράστια τα οφέλη για τους εργοδότες. «Το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ.  Το πρόγραμμα θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του κάτι που ήδη απαιτούν μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις. 

Ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής:

  1. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο  θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  2. Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
  3. Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν  η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας  υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
  4. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  5. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παραδείγματα

  1. Αν ο εργαζόμενος αμείβεται με 700 ευρώ και τεθεί στο νέο καθεστώς, από τον εργοδότη θα λάβει 350 ευρώ. Το 60% επί του άλλου 50% του μισθού το καλύπτει το δημόσιο, το οποίο είναι 210 ευρώ. Όμως το άθροισμα της μισού μισθού από τον εργοδότη και της κρατικής συμμετοχής είναι 560 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερο από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η κρατική επιδότηση θα αυξηθεί κατά 90 ευρώ και θα φτάσει συνολικά στο ποσό των 300 ευρώ, ώστε οι τελικές αποδοχές του εργαζόμενου να φτάσουν στα 650  ευρώ (μεικτά).
  2. Αν ο εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ. 
  3. Αν ο εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 50% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου ο μισθός του εργαζόμενου μειώνεται στα 500 ευρώ. Το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλο θα αμείβεται τελικά με 800 ευρώ το μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις