Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι στην efood: 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση και μοτοπορεία (Κηφισίας και Αλεξάνδρας) στις 6 μ.μ., από το Σωματείο Εργαζομένων «Efood» Περιφέρειας Αττικής, διεκδικώντας υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις προχωρούν το Σάββατο 4 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι της Efood σε ΑθήναΘεσσαλονίκηΗράκλειοΠάτραΛάρισαΒόλο, ΧανιάΙωάννινα, με αποφάσεις των σωματείων τους.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση και μοτοπορεία (Κηφισίας και Αλεξάνδρας) στις 6 μ.μ., από το Σωματείο Εργαζομένων «Efood» Περιφέρειας Αττικής, διεκδικώντας υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Στην Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων Efood Ν. Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στο Ηράκλειο, απεργία αποφάσισε και το Σωματείο στο Ν. Ηρακλείου και διοργανώνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην Περιφέρεια.

Στο απεργιακό του κάλεσμα το Σωματείο Αττικής αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το Σωματείο μας μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες έχει ξεκινήσει τον αγώνα για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην “efood” (μισθωτούς, freelancers, υπάλληλους γραφείου, αποθήκη). Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μας γνωστοποιήσουν γραπτώς τη δική τους αντιπρόταση για την ΕΣΣΕ. Μετά και από την τελευταία άρνηση της εταιρείας να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, πραγματοποιήσαμε την 4ωρη στάση εργασίας στις 23/10 που την ακολούθησε η παρέμβαση με μοτοπορεία στα γραφεία της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου η εταιρεία εξακολούθησε να αποτιμά περαιτέρω την εργασία των συναδέλφων freelancer με μια σειρά μονομερών ενεργειών, όπως οι αλλαγές αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημά μας ανάλογα με τα κέρδη της. Επίσης, από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διανομή σε 24ωρη βάση με την αρχή του “μεταμεσονύκτιου πάρτι” των κερδών τους, αρχικά να αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι freelancer. Ξέρουμε πως οδηγώντας μεταμεσονύκτια αυξάνεται ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα και μια τέτοια απόφαση είναι εις βάρος της ασφάλειάς μας. Η απάντησή μας σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες είναι η διεκδίκηση και κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων και συνθηκών εργασίας, μέσα από την υπογραφή μιας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δεν θα ανεχτούμε την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας μας ως λύση για να τα βγάλουμε πέρα. Κανένας από μας δεν πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτώνεται στον δρόμο 10 ώρες την ημέρα 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, με σπαστά ωράρια, σε 2 και 3 δουλειές για να αντεπεξέλθει στην ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, συνολικά στο κόστος ζωής. Δεν θέλουμε να ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά να δουλεύουμε για να ζούμε.

Αν μάθαμε κάτι αυτά τα χρόνια είναι ότι μόνο με τη συλλογική μας οργάνωση και τον αγώνα κερδίζουμε και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας. Ξέρουμε καλά ότι όπως το καταφέραμε τον Σεπτέμβρη του ’21 να αποτρέψουμε τον εκβιασμό της εταιρείας, όπως καταφέραμε φέτος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ΕΣΣΕ, έτσι και τώρα με τον αγώνα μας θα υπογραφεί και η συλλογική σύμβαση εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο Σωματείο. Να συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Διεκδικούμε η εταιρεία να υπογράψει άμεσα τη Συλλογική Σύμβαση και χωρίς καθυστερήσεις. Να κατοχυρωθεί 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο για όλους τους διανομείς είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Όλοι μια γροθιά στην απεργία 4/11!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις