Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση – Περισσότεροι απο 41.000 νεκροί – Αγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων

Με τους νεκρούς να φτάνουν τους 41.020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), η Τουρκική..

Με τους νεκρούς να φτάνουν τους 41.020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), η Τουρκική κυβέρνηση τερμάτισε και τυπικά σήμερα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η AFAD, καθώς περίπου 385.000 διαμερίσματα στη χώρα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η Τουρκική κυβέρνηση και το κράτος, αφού απέτυχαν να στείλουν σωστικά συνεργεία σε όλες τις χτυπημένες περιοχές, στρέφονται τώρα στην αποστολή σκαπτικών μηχανημάτων, γερανών και φορτηγών για την απομάκρυνση των συντριμμιών. Σχεδόν 13.000 ειδικά οχήματα έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε η AFAD, ενώ τα ερωτηματικά για την διαχείριση των τόνων συντριμμιών που θα συγκεντρωθούν, παραμένουν.

Μεγάλα προβλήματα παραμένουν επίσης και στην ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, με περιοχές να στερούνται ακόμη και της παραμικρής βοήθειας.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, δίνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία είναι περίπου 356.000 έγκυες που έχουν άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες Από αυτές τις γυναίκες, 226.000 στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, οι περίπου 38.800 πρόκειται να γεννήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, πολλές από τις γυναίκες βρίσκονται σε καταυλισμούς ή είναι εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή πόσιμο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

 

Ανησυχία για μολυσματικές ασθένειες 

 

Οι άμεσες υγειονομικές ανάγκες μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία σχετίζονται κυρίως με τραυματισμούς και διακοπή της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, οι απειλές μολυσματικών ασθενειών μπορεί να είναι ανησυχητικές τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει το ECDC. Η χολέρα προκαλεί ανησυχία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο βορειοδυτική Συρία, όπου οι αρχές έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει ένα ξέσπασμα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα πρέπει να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού που διαταράχθηκε από τους σεισμούς, επισημαίνεται.

To ΕCDC σημειώνει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις που μπορεί να προληφθούν με εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο την επόμενη περίοδο, με πιθανότητα να προκαλέσουν εστίες, ιδίως καθώς οι επιζώντες μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

Οι κατεστραμμένες υποδομές κοινής ωφελείας, που οδηγούν σε περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, ακατάλληλα συστήματα ψύξης και μαγειρέματος, ενδέχεται να αυξήσουν την εμφάνιση και τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις