Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι λόγοι της εμφάνισης στο «στόμα του λύκου» και το αμφίβολο επικοινωνιακό αποτέλεσμα

Από topontiki.gr

Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ μετά από άρση του πολύμηνου εμπάργκο στον σταθμό ήταν από μόνη της..

Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ μετά από άρση του πολύμηνου εμπάργκο στον σταθμό ήταν από μόνη της ένα επικοινωνιακό γεγονός που στόχος του ήταν να συμβολίσει μια σειρά από πράγματα, καταρχάς ότι ο πρωθυπουργός δεν φοβάται να πάει στο «στόμα του λύκου», στο «γήπεδο» του πολιτικού αντιπάλου του και να τοποθετηθεί για όλα.

Ταυτόχρονα στόχος ήταν να υπογραμμιστεί ότι ο ίδιος ο πολιτικός του αντίπαλος εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να κρυφτεί και να αποδράσει από την προοπτική μιας δημόσιας αντιπαράθεσης – το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ των δύο αρχηγών που διεκδίκησε ο Τσίπρας αλλά δεν έγινε ποτέ.

Επιπλέον, με βάση και το αποτέλεσμα της συνέντευξης στο κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύουν τη θέση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί πίσω από αντιπροσώπους εν προκειμένω την Σία Κοσιώνη και τους Αλέξη Παπαχελά, οι οποίοι δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι διαφύλαξαν τον δημοσιογραφικό χαρακτήρα και ύφος της συνέντευξης, αντιθέτως επεφύλαξαν στον πρωθυπουργό επιθετική έως και απαξιωτική συμπεριφορά, με ερωτήσεις πολλές φορές σαφώς χρωματισμένες από την γαλάζια ατζέντα.

Από την άλλη, στην περίπτωση που αυτή ήταν μια συνθήκη προϋπολογισμένη από πλευράς Μαξίμου, με στόχο ο πρωθυπουργός να κερδίσει την συμπάθεια αναποφάσιστων ψηφοφόρων και μόνο λόγω της «τόλμης» να εμφανιστεί σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις μέσα σ’ ένα «ναρκοθετημένο» πλαίσιο συζήτησης μένει να φανεί αν πράγματι φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα η εικόνα για το τραυματισμένο μετά τις ευρωεκλογές ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού δεν ανατράπηκε ιδιαίτερα.

Το εμπάργκο και η λύση(;) της «παρεξήγησης»

Από εκεί και πέρα, η επιλογή για σπάσιμο του εμπάργκο πριν τις εκλογές φαίνεται πως αποβλέπει στην επίλυση μιας εκκρεμότητας με το μικρότερο δυνατό επικοινωνιακό κόστος (έστω και λίγο) πριν τις κάλπες, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα απολογητικός στην έναρξη της συνέντευξης – ή και σε άλλα σημεία – η οποία ξεκίνησε με το θέμα του «εμπάργκο» επιχειρώντας μερικώς να ισοσταθμίσει αυτή την αίσθηση με καρφιά όπως η αναφορά ότι «όλα όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα, είναι όμως περασμένα. Δίνεται μια ευκαιρία και στο σταθμό να ξανασκεφτεί τη γραμμή που είχε όλο αυτό το διάστημα». Πάντως, αργότερα, σε άλλο σημείο της συνέντευξης και δεδομένης της στάσης των δύο παρουσιαστών ο πρωθυπουργός παρατήρησε σε έντονο ύφος ότι δεν βλέπει να αλλάζει η στάση τους και ότι τις ερωτήσεις που κάνουν στον ίδιο, καλώς τις κάνουν αλλά δεν θα τις απεύθυναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ευρωεκλογές, το Μάτι και η Νοβάρτις

Κατά τα λοιπά λίγο έως πολύ ο πρωθυπουργός επέμεινε σε γνωστές θέσεις του για το πώς η κυβέρνησή του με δυσκολίες αλλά και λάθη έστω, ήταν αυτή που κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια. Όσο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για ακόμη μια φορά έδωσε την ερμηνεία ότι ο κόσμος «δεν μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα πράγματα δεν έγιναν πιο γρήγορα. «Μας χρεώνουν ότι δεν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αναίμακτα και σύντομα» σημείωσε.

Ίσως η πιο αμήχανη στιγμή για τον πρωθυπουργό ήταν το θέμα της τραγωδίας στο Μάτι. Υποστήριξε ότι επιστρέφοντας από το Μόσταρ της Βοσνίας είχε ενημερωθεί για το ότι η κατάσταση φαινόταν να είναι πολύ κρίσιμη, αλλά όχι για νεκρούς. Σημείωσε ότι από το αεροπλάνο έως τη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων είχε έμαθε για έναν με δύο νεκρούς από αναθυμιάσεις σε επίπεδο φημών, και επισήμως «αυτοί που ήταν στο τραπέζι» της σύσκεψης του είπαν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί αφότου έκλεισε η κάμερα για την οποία όπως είπε δεν είχε καταλάβει ότι ήταν ανοιχτή, ότι υπάρχει λάιβ σύνδεση.

Σε ό,τι αφορά τη Νοβάρτις ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ακόμη μπροστά, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προεξόφλησε ποινικές ευθύνες, αλλά μίλησε και συνεχίζει να μιλάει για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Πρόσθεσε δε  πως «το να βρισκόμαστε απολογούμενοι για αυτό το σκάνδαλο πάει πολύ. Αντί να ζητάτε απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την προνομιακή θέση της Novartis, καλούμαστε εμείς να απαντούμε». Διαβεβαίωσε δε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γι αυτή την υπόθεση και κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει όσες εξεταστικές θέλει: «Όσες εξεταστικές επιτροπές θέλουν ας κάνουν. Είναι σκάνδαλο. Οι συνταξιούχοι πλήρωναν πολύ ακριβά το φάρμακό τους και με σκανδαλώδη τρόπο επωφελήθηκε μια εταιρεία». Υπάρχουν  ενδείξεις σκανδάλου, υπάρχουν μια σειρά από καταθέσεις, μια σειρά από email, τόνισε και διερωτήθηκε «Η δικαιοσύνη έπρεπε να το διερευνήσει ή όχι;».

Δικαιοσύνη, Πετσίτης και Πολάκης

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε ότι είναι απολύτως σύννομες και συνταγματικές και αναφερόμενος στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγμαιτκή νομιμότητα αλλά τον ενημέρωσε πως ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Σέβομαι την άποψή του αν και διαφώνησα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Πετσίτη ο πρωθυπουργός απάντησε ότι προκείται για ένα πρόσωπο που δια της προσκολήσεως βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Παππά και μπήκε στο Μαξίμου και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός για να «πουλήσει γνωριμίες με ανταλλάγματα».  Αν μετά από 4,5 χρόνια είναι το μόνο που μπορούν να μας κατηγορήσουν εκείνοι που έχουν ελέγξει τους φακέλους μας, είμαι πολύ περήφανος».

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη ο πρωθυπουργός τον κάλυψε και ουσιαστικά είπε ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός του τον κάνει να χάνει το δίκιο του αλλά τον κρίνει για το έργο του στο υπουργείο που είναι σημαντικό και όχι για τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 «Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνιακά χειρίστηκε υποθέσεις ήταν λάθος και του το έχω πει. Και αν μου λέτε γιατί δεν τον μαζεύω, σας λέω ότι ο ίδιος πλέον έχει καταλάβει και πλέον δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο» είπε.

Γενικότερα πάντως δεν έδειξε διάθεση να αδειάσει κανέναν από τους συνεργάτες του. Μόνο για «πρώην», δηλαδή πρόσωπα όπως ο Λαφαζάνης, η Κωνσταντοπούλου ο Βαρουφάκης, έκανε αυτοκριτική για «λάθος επιλογή προσώπων» και για συμπεριφορές που «ανέχτηκε», ενώ εκείνοι υπερέβησαν τα εσκαμμένα.

Σκοπιανό

Προς το κλείσιμο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ρωτήθηκε για πράγματα όπως το «κότερο», ο «Πετσίτης» και ο Πολάκης, αλλά όχι για πράγματα σημαντικά όπως η Σύνοδος Κορυφής και το Μακεδονικό. Στο τελευταίο αναφέρθηκε με δική του πρωτοβουλία καταλογίζοντας καταρχάς στον ΣΚΑΙ οργανωμένη προπαγάνδα ότι «ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία» όταν όπως είπε το έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2005. Επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους πάντως απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη». «Και είχαμε τη βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση», πρόσθεσε επιχειρώντας ενδεχομένως να υπογραμμίσει την διαφορετική αντίληψη και απόσταση του ΠτΔ από τον Κώστα Καραμανλή που υποστήριξε δημόσια ότι η ΝΔ ορθώς καταψήφισε την συμφωνία.

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις