Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,προχώρησε σε μια αναλυτική δήλωση – παρέμβαση στα εσωκομματικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια πορεία απίθανου εκφυλισμού του κόμματος, για το τελευταίο μεγάλο διάστημα. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται, ασκώντας κριτική και σε εκείνους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (φτιάχνοντας στη συνέχεια τη «Νέα Αριστερά») αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη. Καταλήγει σε μια πρόταση που ίσως είναι ένα «άδειασμα» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Τον καλεί να ζητήσει (ξανά) την ψήφο από τα μέλη του κόμματος. Από την άλλη, βέβαια, απευθύνεται στον ίδιο τον Κασσελάκη για τις διαδικασίες εσωκομματικών εκλογών και όχι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων: 

«Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές. 

(…)  Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

(…)  Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. (…) Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας».