O πρωθυπουργός, ο Κυρ. Μητσοτάκης, έστειλε κι άλλο γράμμα στην πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν… μετά από το πρώτο που αφορούσε στην ακρίβεια και στέφθηκε με απόλυτη… επιτυχία. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Εως και η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δημόσια παραδεχθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της ευρωζώνης σε βασικά αγαθά.
Αυτή τη φορά με το γράμμα την καλεί να παρέμβει ώστε η Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην κοινή αγορά ενέργειας, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times». Διότι, σε αυτή τη στρεβλή γλώσσα… ονομάζουν “στρέβλωση” την κερδοσκοπία εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ είναι ο πυρήνας της λειτουργίας της αγαπημένης τους “ελεύθερης αγοράς”, στην οποία η απελευθέρωση της Ενέργειας ήταν το μεγάλο ζητούμενο ώστε να απογειωθούν τα κέρδη των ομίλων που λυμαίνονται το δημόσιο αγαθό.
Αφού πρώτα επιβλήθηκε η λειτουργία του βασιλείου της κερδοσκοπίας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται τώρα ο Κ. Μητσοτάκης και με… αλληλογραφία παραμυθιάζει το λαό ότι παρεμβαίνει στην Κομισιόν για να ληφθούν μέτρα! Επικοινωνιακές ψευτιές δηλαδή…
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ τονίζει τη σημασία της καλύτερης εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που είναι «ακατανόητο ακόμα και για ειδικούς».
Ως συνέπεια, το Κίεβο εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ, ενώ παλαιότερα εξήγαγε ενέργεια. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέραν της Ελλάδας, ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες αντιμετώπισαν, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με τους FT να αναφέρουν ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τους θερινούς μήνες.