Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση ζητάει «περισσότερη ΕΕ» που φουντώνει την ακρίβεια και τη φοροληστεία! – Αποκαλυπτική απάντηση Κομισιόν στην επιστολή Μητσοτάκη

Την επιβεβαίωση της κοροϊδίας που κρύβεται πίσω από την «επιστολογραφία» της κυβέρνησης στην Κομισιόν έδωσε η απάντηση του εκπροσώπου της..

Την επιβεβαίωση της κοροϊδίας που κρύβεται πίσω από την «επιστολογραφία» της κυβέρνησης στην Κομισιόν έδωσε η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, ο οποίος χαιρετίζοντας την επιστολή σημείωσε ότι αυτή «θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

Αποκάλυψε δηλαδή με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως η περιβόητη επιστολή Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε όλα τα επίπεδα: από την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση, την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές ως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στα πλαίσια των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με ζεστό χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό ως την φοροληστεία και την φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.

Τι περιλαμβάνει η «έκθεση Ντράγκι»

Ολα αυτά άλλωστε περιλαμβάνονται και στην περιβόητη «έκθεση Ντράγκι» για την ανταγωνιστικότητα που επικαλείται ο εκπρόσωπος. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Ντράγκι προ εβδομάδων «Χρειαζόμαστε μια Ε.Ε. κατάλληλη για τον κόσμο του σήμερα και του αύριο. Συνεπώς, αυτό που προτείνω στην έκθεση που μου ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν είναι ριζική αλλαγή, διότι αυτό χρειάζεται.

Τελικά, θα πρέπει να επιτύχουμε τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε σε ανεξάρτητα ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από εκπομπές άνθρακα, σε ένα ολοκληρωμένο και επαρκές αμυντικό σύστημα για την Ε.Ε., στην εγχώρια παραγωγή στους πιο καινοτόμους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς (…) Χρειάζονται άμεσες δράσεις στους τομείς με τη μεγαλύτερη έκθεση στις πράσινες, ψηφιακές προκλήσεις και στις προκλήσεις ασφάλειας».

Στα πλαίσια αυτά ο Ντράγκι ζητάει παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:

  • Την ακόμα μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της κοινής αγοράς, σε τομείς όπως οι κοινές στρατιωτικές προμήθειες, οι Τηλεπικοινωνίες (όπου βρίσκει ως… πολλούς τους «34 ομίλους δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη … που συχνά λειτουργούν σε εθνική κλίμακα, έναντι τριών στις ΗΠΑ και τεσσάρων στην Κίνα»), η «ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων» κοκ, προετοιμάζοντας έτσι για έναν ακόμα γύρο εμπορευματοποίησης και «απελευθέρωσης» που θα πληρώσουν πολύ βαριά οι λαοί. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να μιλήσει ως και στο «σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί», ζητώντας και παραπέρα… ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» αφού «μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας θα μείωνε το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις μας και θα μας καθιστούσε πιο ανθεκτικούς απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις – στόχος που επιδιώκει η Κομισιόν στο πλαίσιο του REPowerEU»! Αυτά όταν ο λαός πληρώνει δεκαπλάσια το ρεύμα μέσα σε λίγα χρόνια ελέω «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού», χρηματιστηρίου Ενέργειας και «πράσινης» ανάπτυξης.
  • Την στήριξη των παραπάνω στόχων του κεφαλαίου που βαφτίζονται προκλητικά «δημόσια αγαθά» με νέα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και δάνεια που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαών της ΕΕ με φοροληστεία και νέα αντιλαϊκά μέτρα, μέσα από κάποιο νέο Υπερμνημόνιο, όπως αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Ντράγκι: «Μόλις προσδιορίσουμε αυτά τα δημόσια αγαθά, πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τα μέσα για τη χρηματοδότησή τους. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο – και έχω μιλήσει στο παρελθόν για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την κοινή δανειοληπτική ικανότητα της Ε.Ε., ιδίως σε τομείς όπως η άμυνα…». Ενώ την ίδια ώρα καλούσε σε προώθηση της «Ενωσης Κεφαλαιαγορών», με Ταμεία και αποταμιεύσεις να γίνονται «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αφού «Η ΕΕ έχει πολύ υψηλές ιδιωτικές αποταμιεύσεις, οι οποίες όμως διοχετεύονται κυρίως σε τραπεζικές καταθέσεις και δεν καταλήγουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη όσο θα μπορούσαν σε μια μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά».
  • Την παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίκεντρο «την εξασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών», τον έλεγχο πόρων, ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορών.

Την επιτάχυνση λοιπών όλων αυτών – όπως και των αντίστοιχων σημείων της έκθεσης Λέττα – ζητάει η κυβέρνηση με την περιβόητη επιστολή της στην Κομισιόν με την «προβιά» της τάχα… προστασίας των καταναλωτών από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» των πολυεθνικών. Τους πυλώνες αυτής της πολιτικής με την οποία θα είναι αντιμέτωπος ο λαός την επόμενη μέρα, στηρίζουν και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά – Ελ. Λύση, όπως αποκαλύπτει άλλωστε και η στήριξη τους σε όλες τις παραπάνω ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις