Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέες ανατιμήσεις και το 2024 – Πληθωρισμός, ακρίβεια και κόστος στέγασης συντρίβουν τα νοικοκυριά

Γιατί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία «δείχνουν» πως το ράλι των ανατιμήσεων όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει την πορεία του «ξεζουμίζοντας» και ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει από τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Όλα τα στοιχεία είναι συντριπτικά: το ράλι των ανατιμήσεων όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει την πορεία του «ξεζουμίζοντας» και ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει από τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Η πρόσφατη είδηση ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου -μέχρι και 100 δολάρια το βαρέλι- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει άμεσα τα νοικοκυριά, όχι μόνο στο επίπεδο της αγοράς ενέργειας, αλλά και στο σύνολο των παραγόμενων από πετρέλαιο αγαθών.

Την ίδια ώρα, λόγω της ακρίβειας παρατηρείται μείωση στις αγορές ακόμα και στα τρόφιμα, σε είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακά είδη για το επόμενο 12μηνο προβλέπεται για έναν στους δύο Έλληνες καταναλωτές, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας. Ταυτόχρονα 7 στους 10 σχεδιάζουν να περιορίσουν δευτερεύουσες ανάγκες όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν υποστεί νέα καθίζηση. Νέα στοιχεία δείχνουν πως το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών βαίνει διαρκώς μειούμενο, καθώς, παρά το… success story, που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά 0,2% το 2023! Την ίδια ώρα, τα πραγματικά κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 5,9%

Το σπιράλ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, κυρίως σε προϊόντα τροφίμων, με βάση όσα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό την ώρα που τα “χτυπήματα” που αναμένεται να δεχτούν τα νοικοκυριά, το 2024 προέρχονται και από άλλα μέτωπα. Ήδη, οι αυξήσεις, από το νέο έτος των διοδίων, αλλά και η άρση των μέτρων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και η έλευση των νέων τιμολογίων, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής επιστρέφει, έστω και κεκαλυμμένα, δημιουργεί ανασφάλεια.

Εκτιμήσεις του υποδιοικητή της ΤτΕ

Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, θα πέσει αλλά όχι οι τιμές” ανέφερε, επίσης, πριν λίγες μέρες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως “Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα πέσει ο ρυθμός του πληθωρισμού, που ήδη αποκλιμακώνεται και μάλιστα αρκετά γρήγορα”. Ωστόσο όπως σχολίασε “τα επίπεδα των τιμών δεν θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα οι μισθοί-στην Ευρώπη έχουμε φέτος 6% με 7% αύξηση των μισθών, οι αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, τα ενοίκια, τα κέρδη, όλα αυτά. Για να πέσουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα πρέπει να ληφθούν πίσω όλα. Και τα κέρδη” τόνισε ο κ. Πελαγίδης θέτοντας επί τάπητος, ένα άλλο παράγοντα κομβικό για τον πληθωρισμό, που είναι τα “κέρδη απληστίας”.

Απλησίαστη η στέγη

Αν κάτι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, κρατούσε την όποια αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών σε ανεκτά επίπεδα, ήταν τα σχετικά χαμηλά κόστη της στέγασης. Τώρα πλέον και αυτό έχει αλλάξει, μετατρέποντας τη στέγη σε απλησίαστη πολυτέλεια. Συγκεκριμένα, με ρυθμό 11,9% «έτρεξαν» οι αυξήσεις των τιμών των διαμερισμάτων στη χώρα το γ΄ τρίμηνο συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία της τελευταίας, τουλάχιστον, τριετίας, καθιστώντας πανάκριβη τη στέγη στην Ελλάδα. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 11,6% και των παλαιών στο 12,2%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις