Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΝΑΤΟ: «Τεχνικές συνομιλίες» Αθήνας-Άγκυρας – Διάψευση από ελληνικές διπλωματικές πηγές

To NATO στο γνωστό του ρόλο επιδιώκει να καθορίσει τις εξελίξεις την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς κυριαρχικά δικαιώματα..

To NATO στο γνωστό του ρόλο επιδιώκει να καθορίσει τις εξελίξεις την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,  Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «τεχνικές συνομιλίες», κάτι το οποίο διέψευσαν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. 

Συγκεκριμένα: 

«Μετά τις συνομιλίες μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, για να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς για την στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε θέματα που άπτονται στην συλλογική μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους συμμάχους που ανησυχούν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στις εντάσεις, στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ»

Σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, εξέτασαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στήριξη ορισμένων κρατών προς την Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την “εγωιστική” και “άδικη” συμπεριφορά της Ελλάδας» φέρεται να επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Καγκελαρίου προς την κατεύθυνση «επίλυσης των προβλημάτων που προκαλούνται από την Ελλάδα και τις υποστηριζόμενες χώρες, πλήττοντας την περιφερειακή ειρήνη».

Σε δηλώσεις προχώρησε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή» αναφέρει στο tweet η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, τηρώντας, παρά την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις γνωστές ίσες αποστάσεις.  «Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.  Σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο, υποστήριξε:   «Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις