Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να μπει τέλος στη δικαστική ομηρία των 11 αγωνιστών από την Τουρκία

Την Τρίτη 19/3 δικάζεται στον Αρειο Πάγο αναίρεση αντεισαγγελέα του, που ζητά να ακυρωθεί η αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου – από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Στις 19 Μάρτη του 2024 (την επόμενη Τρίτη) εκδικάζεται στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεση του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστήριου, Αχιλλέα Zήση, που ζητά την ακύρωση της απόφασης 462/2023 του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία αθωώθηκαν οι 11 αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία.

Οι συγκεκριμένοι αγωνιστές εδώ και χρόνια σέρνονται από δίκη σε δίκη, χρησιμοποιούμενοι στα παιχνίδια των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων με το καθεστώς Ερντογάν. Κάθε που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει «καλό πρόσωπο» στο τουρκικό καθεστώς και να δείξει την προθυμία της για «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, στήνει μια σκευωρία εναντίον του πολιτικού χώρου στον οποίο κινούνται οι συγκεκριμένοι αγωνιστές.

Η αθωωτική απόφαση 462/2023 του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών έβαλε την υπόθεση στην πραγματική της βάση, ακυρώνοντας την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που αποτελούσε καθαρή κατασκευή και έστειλε τους 11 αγωνιστές στη φυλακή με ποινές δεκάδων χρόνων κάθειρξης. Σταμάτησε την ταλαιπωρία του εγκλεισμού τους για τρία χρόνια στις φυλακές, που κορυφώθηκε με πολυήμερη απεργία πείνας πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης (μέχρι την αποφυλάκισή τους, διαρκούσας της δίκης, με παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία).

Ελα, όμως, που είχε δρομολογηθεί η «αποκατάσταση» των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, Ερντογάν-Μητσοτάκη, και ο τελευταίος δεν μπορούσε να πάει… με άδεια χέρια στη συνάντηση με τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Εβαλε, λοιπόν, να τυλίξουν σε μερικές κόλλες χαρτί τους 11 αγωνιστές, για να τους πάει πεσκέσι στον φίλο του Ταγίπ εφέντη.

Και μην μας πει κανένας πως προσβάλλουμε την… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που κινείται μόνο με βάση το νόμο και την ηθική της συνείδηση. Ενας προσεκτικός αναγνώστης, χωρίς να χρειάζεται να είναι νομικός, διαπιστώνει αμέσως την υπερχειλή (και απροκάλυπτη και εξοργιστική) προκατάληψη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που άσκησε την αναίρεση. Εξηγούμαστε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης, από την αρχή μέχρι το τέλος της (έκτασης 56 σελίδων) αίτησης αναίρεσης, ισχυρίζεται ότι οι 11 αγωνιστές αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά σημεία της αίτησης αναίρεσης, στα οποία ο εισαγγελέας Ζήσης προβάλλει αυτόν τον ισχυρισμό.

apospasmata_anairesis

 

Ομως, οι 10 αγωνιστές αθωώθηκαν ομόφωνα, ενώ κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση υπήρξε μόνο για τον αγωνιστή που ανέλαβε την ευθύνη για τα όπλα που βρέθηκαν στα Σεπόλια, και όχι για όλα τα αδικήματα με τα οποία αυτός κατηγορούταν.

Συγκεκριμένα, οι 10 αγωνιστές αθωώθηκαν ομόφωνα από τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση, της τρομοκρατικής πράξης της διακεκριμένης οπλοκατοχής, της νόθευσης εγγράφων κατ’ εξακολούθηση, της βίας κατά υπαλλήλων (κατηγορούνταν οι εφτά) και της οπλοφορίας κατ’ εξακολούθηση (κατηγορούταν ένας).

Ο αγωνιστής Σινάν Οζέν αθωώθηκε ομόφωνα από τις κατηγορίες της  διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και της νόθευσης εγγράφων κατ’ εξακολούθηση. Αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της τρομοκρατικής πράξης της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Μειοψήφισαν δύο μέλη του δικαστηρίου. Η πλειοψηφία καταδίκασε τον Σινάν Οζέν για απλή κατοχή όπλων.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το διατακτικό της απόφασης του Β’ Πενταμελούς Εφετείου:

Diataktiko_apofasis_462_tourkoi_agonistes_compressed_compressed

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι αθωωτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, εισαγγελέα Εφετών Ουρανίας Σταθέα. Η εισαγγελέας Σταθέα υπήρξε καταπέλτης, μιλώντας για στοχοποίηση των κατηγορούμενων και για μένος των αρχών «για να εξυπηρετηθούν άλλοι εξωθεσμικοί σκοποί». Τη δε κατάθεση του ασφαλίτη αντιτρομοκρατικάριου την είχε χαρακτηρίσει αντιφατική, σημειώνοντας ότι αυτός ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας δεν εισέφερε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο την άποψή του.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι από τις κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες και να καταδικαστεί μόνο ο Σινάν Οζέν για απλή κατοχή όπλων, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας. Παραθέτουμε την κατακλείδα της πρότασης της εισαγγελέα της έδρας Ουρανίας Σταθέα:

Protasi_eisaggeleos_Stathea

O εισαγγελέας Αχ. Ζήσης δεν είναι κανένας νεαρός που μόλις μπήκε στο δικαστικό σώμα. Ανώτατος δικαστικός είναι, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με μεγάλη πείρα. Τη μεν συνάδελφό του Ουρανία Σταθέα, που πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων, όπως προεκτέθηκε, μπορεί να την αγνοεί (αν και θα έπρεπε να πει και δυο λόγια ενάντια στην αθωωτική για τους κατηγορούμενους πρότασή της, έτσι δεν είναι;). Δεν μπορεί, όμως, να διαστρέφει την απόφαση των δικαστών, που ήταν ομόφωνη για τους δέκα κατηγορούμενους αγωνιστές και κατά πλειοψηφία μόνο για τον ενδέκατο (και όχι για όλα τα αδικήματα) και να ισχυρίζεται ότι η αθώωση όλων ήταν κατά πλειοψηφία!

Δεν ξεφεύγουν τέτοια πράγματα από δικαστικούς με δεκαετίες πείρας. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να ισχυριστούμε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης με την αναίρεσή του παραπληροφορεί τους δικαστές του ΣΤ’ Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, καλλιεργώντας τους την ψευδή εντύπωση ότι η αθωωτική απόφαση του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών ήταν για όλους τους αγωνιστές κατά πλειοψηφία και επομένως «κάτι τρέχει μ’ αυτή την απόφαση».

Οι νομικοί λόγοι που επιστρατεύει ο αντεισαγγελέας Ζήσης είναι έωλοι. Αλλωστε, για να μην μπλέκουμε με εξειδικευμένα νομικά θέματα, σημειώνουμε πως οι πέντε δικαστές και η εισαγγελέας της έδρας, που εξέτασαν την υπόθεση σε όλες τις πτυχές τους, πείστηκαν απόλυτα για την αθωότητα των δέκα αγωνιστών (κάτι περισσότερο από τον απόντα από τη δίκη Αχ. Ζήση γνωρίζουν, ασφαλώς), ενώ μειοψηφία υπήρξε μόνο για δύο αδικήματα που αποδίδονταν στο ενδέκατο. Και βέβαια, και στις ομόφωνες αποφάσεις και στις κατά πλειοψηφία, οι δικαστές έγραψαν εκτενέστατη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία (380 σελίδες καταλαμβάνουν πρακτικά και απόφαση), εν αντιθέσει με όσα ισχυρίζεται ο αντεισαγγελέας Ζήσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο η αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης, ζητώντας να «καταργηθεί» η αθωωτική απόφαση του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και να ξαναγίνει η δίκη από το ίδιο δικαστήριο με διαφορετικούς δικαστές. Οι αγωνιστές από την Τουρκία αντιμετώπισαν άλλη μια σκευωρία, μεθοδευμένη από τη διαβόητη Αντιτρομοκρατική. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν φυλακίσεις και τέσσερις φυλακισμένοι αγωνιστές να πραγματοποιούν εκ νέου απεργία πείνας από τις 29 του Φλεβάρη.

Σε υπόθεση με βαριά πλημμελήματα, που εκδικάστηκε στη Χαλκίδα, οι αγωνιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην σε φυλάκιση 3 χρόνων και 9 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ενώ οι αγωνιστές ήταν κρατούμενοι στις φυλακές, δεν τους έστειλαν εκεί τις κλήσεις αλλά στο δημαρχείο Χαλκίδας! Στο δε εφετείο οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες. 

Αγωνιστές καταδικάστηκαν χωρίς να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα της υπεράσπισης (τους αφαιρέθηκε με μεθόδευση) και τέσσερις απ’ αυτούς φυλακίστηκαν ήδη! Οι καταδικασθέντες αγωνιστές έχουν ήδη προσφύγει, μέσω των συνηγόρων τους, στο πρωτόδικο δικαστήριο της Χαλκίδας, ζητώντας Διόρθωση της Απόφασης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 145 του ΚΠΔ.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις