Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Ο «Ημεροδρόμος» έλαβε και δημοσιεύει το παρακάτω κείμενο, με τίτλο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», από τον..

Ο «Ημεροδρόμος» έλαβε και δημοσιεύει το παρακάτω κείμενο, με τίτλο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», από τον κ.  Θάνο Βασιλόπουλο, παιδίατρο – εντατικολογο, συνταξιούχο γιατρό του ΕΣΥ, πρώην διευθυντη στη ΜΕΘ παιδιων του νοσοκομειου Αγλαια Κυριακου:

Μετα από περίπου δύο χρόνια πανδημίας, με το τέταρτο κύμα να καλπάζει και να θερίζει στην κυριολεξία{ πάνω από 18.000 οι νεκροί 700 έως 100 καθημερινά θάνατοι συνανθρώπων μας, περί τους 700 οι διασωληνωμένοι εκ των οποίων καθημερινά 150 έως 170 νοσηλεύονται εκτός κλινικών ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους} .Τα νοσοκομεία να έχουν πάλι μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου και με την πλεονάζουσα θνητότητα (τι κυνισμοςμε την ονομασία δηλαδή περισσεύαν αυτοί οι άνθρωποι από την κοινωνία ) να καλπάζει πανω απο οκτώ χιλιάδες οι νεκροί ,επειδή με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης τα νοσοκομεία νοσηλεύουν σχεδόν μόνο ασθενείς με covid19.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την ίδια πολιτική που στηρίζεται στον άξονα ατομική ευθύνη και εμβολιασμός,τα οποια έχει αναγάγει ως τα μοναδικά  “φάρμακα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας .Αρνείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, και τι κάνει .Μειώνει τον προϋπολογισμό κατά 570 εκατομμύρια το 2021 και κατά 279 το 2022 για την υγεία. Πως συμβάλλει η μείωση κατά ένα δισεκατομμύριο περίπου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποια λογική το επιβάλλει αυτό; Αποδυναμώνει το Ε Σ Υ και σε έμψυχο δυναμικό ( συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, αναστολή εργασίας ανεμβολιαστων υγειονομικων, οι προσλήψεις που εχει κανει είναι κυρίως επικουρικού χαρακτήρα για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς εμπειρία}, αλλά και σε υποδομές ,κυρίως ως προς την δημιουργία νέων πραγματικών κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην εντατικολογία.

Εχουν προαναγγείλει μάλιστα με το νέο ,”ΕΣΥ” που σχεδιάζουν κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων και είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κράτα κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισε το 2013 ο Γεωργιάδης.Αποδυναμώνει τις οποίες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπήρχαν με τη μετακίνηση του προσωπικού τους στα νοσοκομεία. Σημειωτέον ,ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής κατάστασης όπως η πανδημία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παίζει το σημαντικότερο ρόλο, και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την προφύλαξη τους για να μην γίνουν χώροι μετάδοσης και διασποράς, και το κυριότερο να συμβάλλουν στη σωστή οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, τη σωστή παρακολούθηση των εμβολιασμένων,και την επιδημιολογικη επιτηρηση, ιχνηλατηση. Αρνείται την πραγματική χωρίς αποζημίωση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και εργαστηρίων .Ο κύριος Γεωργιάδης έδωσε την εξήγησή του λέγοντας ότι αυτό είναι κομμουνισμός. Πράγματι είναι κομμουνισμός γιατί σε αυτόν το αγαθό της υγείας, όπως και άλλα της παιδείας, εργασίας, πολιτισμού, αθλητισμού, παρέχονται δωρεάν και ισότιμα και σε υψηλό επίπεδο σε όλους. Αλλωστε η εμπειρία αυτή υπάρχει .Ομως λέει και κάτι άλλο ότι η ιδεολογία του καπιταλισμού και των αγορών την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση, βάζει πάνω από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων τα κέρδη του κεφαλαίου.

Καθυστέρησε ενάμιση χρόνο να φέρει τα μονοκλωνικά αντισώματα ,τα φάρμακα δηλαδή που υπήρχαν από την άνοιξη του 2020. Επειδή πλέον διαπιστώνεται καθημερινά στην πράξη ούτε τα εμβόλια ,δεν μπορούν να αποτελούν το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας και λόγω της μικρής διάρκειας της ανοσίας που παρέχουν ,αλλά και των μεταλλάξεων, θα πρέπει να αναδειχθεί και να τονιστεί η επείγουσα ανάγκη παρασκευής και διάθεσης φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών που μολύνονται και νοσούν από τη νόσο.

Στην άσκηση της ιατρικής αποτελεί αξίωμα πως όταν έχεις μία αρρώστια και μάλιστα με τη μορφή πανδημίας που σκοτώνει τους πάσχοντες τότε το θεραπευτικό μέσο που χρειάζεται είναι τα φάρμακα ,τα εμβόλια είναι για την πρόληψη και δίνονται στους υγιείς ανθρώπους. Φάρμακα λοιπόν για τους πάσχοντες για να μην πεθαίνουν και εμβόλια για τους υγιείς για να μην νοσησουν η να νοσήσουν ήπια .Αυτό λέει η ιατρική επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτή την πανδημία τι έχει συμβεί; Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ χρηματοδότησαν με πακτωλό χρημάτων ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή εμβολίων και μόνο ως κύριο μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρά το γεγονός ότι είναι σαφής και παγιωμένη γνώση της ιατρικής, ότι η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα και κυρίως για την ασφάλεια των εμβολίων, ολοκληρώνεται στα πέντε χρόνια για τα παιδιά και στα 2 χρόνια για τους ενήλικες.

Έτσι γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την παρασκευή των εμβολίων .Οχι μόνο δεν χρηματοδότησαν και δεν έβαλαν ως προτεραιότητα την παρασκευή φαρμάκων ,αλλά διαπιστώνουμε δύο χρόνια τώρα, μία περιεργη και δυσκολονοητη επιστημονικα κωλυσιεργια για την εγκριση και χρηση των διαθέσιμων φαρμάκων ,(μονοκλωνικά αντισώματα), που υπήρχαν από την άνοιξη του 20, από τον ευρωπαϊκο και τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, με την αιτιολογία ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική μελέτη .Τα φάρμακα αυτά μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισαν να χορηγούνται στη χώρα μας. Αν είχαν χρησιμοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που θα τα έπαιρναν θα είχαν σωθεί .

Ποιος έχει την ευθύνη για αυτό ?Τα φάρμακα είναι τα ίδια. Τι άλλαξε από την άνοιξη του 20 και μόλις τώρα άρχισαν να χρησιμοποιούνται; Η δικαιολογία που προβάλλεται ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι δοκιμαστικές μελέτες, δεν ευσταθεί, διότι η ιατρική δεοντολογία και πρακτική επιτρέπει τη χρήση τέτοιων φαρμάκων ,σε ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή .Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι αφού έχουν πλέον χορηγηθεί δισεκατομμύρια δόσεων των εμβολίων, κυρίως της pfizer ,η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ,άρχισαν να ανακοινώνονται από εταιρείες φάρμακα για τη νόσο.

Καλως να έρθουν τα φάρμακα και να είναι και αποτελεσματικά. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής, γιατί έτσι θα είχαν σωθεί πολλοί συνάνθρωποί μας. Βέβαια αυτά συμβαίνουν ,γιατί στον καπιταλισμό η υγεία και το φάρμακο είναι εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Δεν έχει εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα όλων των υπαρχόντων εμβολίων σήμερα,( με απολύτως δική της ευθύνη, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης} και κυρίως των εμβολίων που έχουν παρασκευαστεί με τη δοκιμασμένη και ασφαλη τεχνολογία του αδρανοποιημένο ιου και τα οποία είναι τα μόνα επιστημονικά ενδεδειγμένα και ασφαλή για τα παιδιά, δεδομένου ότι για την τεχνολογία αυτή υπάρχει μεγάλη εμπειρία, από τα κυκλοφορούντα για άλλες ασθένειες εμβόλια.

Για τα εμβόλια mRNA που είναι νέας τεχνολογίας, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία δεν έχει παρέλθει η απαραίτητη πενταετία, που είναι αναγκαία για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφαλή χορήγηση τους στα παιδιά, τα οποία παιδιά είναι οργανισμοί υπό ανάπτυξη και διαμόρφωση και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις που παίρνουμε. Παρουσιάζει τον εμβολιασμό η κυβέρνηση ως το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας και έχει μετατρέψει το εμβόλιο σε εμπόρευμα που το πουλάει ή το αγοράζει ,όπως η ίδια νομίζει στους νέους παλιότερα, στους άνω των 60 σήμερα ,

Το χρησιμοποιεί ως μέσο κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, ή με τιμωρητικό τρόπο για τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς, με την αναστολή και την απαγόρευση άλλης εργασίας.Μέτρα φασίζουσας απόχρωσης. Η επιβολή προστίμου στους ανεμβολιαστους ανω των 60, φαίνεται, ότι είναι ο προάγγελος για την πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, εισάγοντας κριτήρια ατομικής ευθύνης ως προς την εκδήλωση μιας νόσου. Είσαι καπνιστής και έχεις ΧΑΠ ,εσύ την προκάλεσες πρέπει να πληρώσεις τη θεραπεία σου, κάνεις κακή διατροφή δεν άσκησαι και έχεις διαβήτη, εσύ τον προκάλεσες πρέπει να πληρώσεις. Η κυβέρνηση πέρα από την απουσία λήψης μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, εξακολουθεί, να αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των εστιών υπέρ μετάδοσης που αποδεδειγμένα πια όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι .Μέσα μαζικής μεταφοράς όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται καθημερινά .Μεγάλοι χώροι δουλειάς. Σχολεία όπου οι μαθητές αυξήθηκαν μέχρι 27 ανά τάξη. Τα λάστιχο υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό ,σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών. Πώς είναι δυνατόν να ελεγχθεί η πάνδημια όταν δεν λυνονται αυτά τα προβλήματα ,που είναι αποδεδειγμένα εστίες διασποράς .

Τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί άλλη μία εστία υπέρ μετάδοσης, που είναι η ανεξέλεγκτη,με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, συμπεριφορά μεγάλου αριθμού εμβολιασμένων(συνωστισμός σε κλειστούς χώρους μη χρήση μάσκας). Το γεγονός ότι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν (οι περισσότεροι πιο ήπια), είναι μία παλιά ισχυρή ιατρική γνώση και είναι άξιον απορίας γιατί όλες αυτές οι παλινωδίες και δήθεν αμφιβολίες για το αν νοσούν και μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι, και η μη λήψη μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα για τους εμβολιασμενους.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ,για να αποσείσει από πάνω της τις τεράστιες ευθύνες που έχει, για τον εφιάλτη που ζει η χώρα μας, στοχοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες ως υπεύθυνες για τη διασπορά της νόσου, όπως τους νέους ,τους άνω των 60 ,τους γιατρούς παλιότερα για τον εφιάλτη που έζησε η βόρεια Ελλάδα τον προηγούμενο χειμώνα, ότι δηλαδή αυτοί είχαν την ευθύνη για τη μη νοσηλεία διασωληνωμένο ασθενών στις ΜΕΘ.

Σημερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα από το βήμα της Βουλής, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ,έφτασε στο σημείο, χωρίς ο ίδιος να είναι γιατρός ,να διαστρεβλώνει, να απαξιώνει και να ευτελίζει την ιατρική επιστήμη ,λέγοντας ευθαρσώς ότι η θνητότητα των νοσηλευομένων διασωληνωμένων σε κοινούς θαλάμους ,είναι περίπου η ίδια με τη θνητότητα των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Με την τοποθέτηση του αυτή ο πρωθυπουργός ομολογεί επίσημα τρία πράγματα. Οτι ασθενείς με covid19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και πεθαίνουν σε κοινούς θαλάμους, πράγμα που μέχρι τώρα προσπαθούσαν να το αποκρύψουν .Οτι στην πράξη δεν χρειάζονται περισσότερες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ αφού η θνητότητα είναι ίδια εντός εκτός ΜΕΘ.Αυτό δεν εφαρμόζουν στην πράξη;

Επιβεβαιώνει με κυνισμό αυτό που κάνουν δύο χρόνια τώρα δηλαδή να μην παίρνουν μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας .Το πλέον θλιβερό και ανησυχητικό όμως σημείο από όλο αυτό το γεγονός ,είναι η εκκωφαντική σιωπή των θεσμικών παραγόντων της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας,( ιατρικές σχολες,ιατρικοι συλλογοι, και κυριως η ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας, που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας της εντατικολογιας), οι οποίοι έχουν καταπιεί στην κυριολεξία τη γλώσσα τους. Συμφωνούν άραγε με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ;

Νοιωθω την ευθύνη και την υποχρέωση ,ως παιδίατρος εντατικολόγος που αναλωσα όλο τον εργασιακό μου βίο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού ,να δώσω την απάντηση στο βαθμό που μου αναλογεί .Οτι δηλαδή η επιστημονική γνώση και η εμπειρία της εντατικολογιας, λέει ρητά και κατηγορηματικά χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους εκτός οργανωμένης ΜΕΘ, ελαχιστοποιεί έως και μηδενίζει την πιθανότητα επιβίωσης αυτών των ασθενών.

Την επιστημονική αυτή θέση την επιβεβαιώνει και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με την υπ αριθμόν 256 ολομέλεια που έγινε την 24/ 6/2016 ,στην οποία θέσπισε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τμήματος εντατικής θεραπείας τις οποίες και παραθέτω . Η ΜΕΘ αποτελεί διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, έχει καθορισμένη θέση στο χώρο του νοσοκομείου και συγκεντρώνει ανθρώπινο δυναμικό με επαγγελματικές δεξιότητες, και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό. Στη ΜΕΘ απαιτείται η εκπλήρωση ορισμένων ειδικών τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων όπως: χωρος με υποπίεση για πάσχοντες από μεταδοτικά νοσήματα, στον αερισμό,στις ωριαιες αλλαγές αέρα, κλιματισμό ,αστις παροχές μέσω service rails”όπως ισχυρά και ασθενή ρεύματα ,έξοδος ιατρικών αερίων οξυγόνου και Ν2Ο ,κενό πεπιεσμένου αέρα, ηλεκτρικές πρίζες με χρωματικο κωδικό ,διατάξεις αδιάλειπτης παροχής ρεύματος . Ο χώρος νοσηλείας μιας εντατικής ,αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο στον οποίο αναπτύσσονται οι κλίνες. Η ελάχιστη επιφάνεια ανά κρεβάτι πρέπει να είναι 20 τετραγωνικά μέτρα, η απόσταση ανάμεσα στους άξονες των κλινών, πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα. Οι γιατροί της ΜΕΘ διευθυντές, επιμελητές Α,Β εχουν την εξειδικευση που απαιτειται για την ασκηση της εντατικης θεραπειας.


Για τμήματα ΜΕΘ μέχρι οκτώ κλινών απαιτούνται τουλάχιστον έξι γιατροί για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της μονάδας. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες της ΜΕΘ αποτελούν πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό ,που έχει επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική. Ο αριθμός των απαραίτητων νοσηλευτων για κάθε κλίνη ΜΕΘ ,είναι κατ ελάχιστον 4. Ο στόχος της ΜΕΘ είναι η παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών που ανεπαρκούν σε οξέως πάσχοντες ασθενείς, καθώς και η θεραπεία αυτών, ώστε να βελτιωθεί η επιβίωση του ασθενούς. Εδώ προκύπτουν πολύ κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν η κυβέρνηση η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου και ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας .

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ .Οι κοινοί θάλαμοι παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες νοσηλείας και εξοπλισμού, για ένα βαρέως πάσχοντα διασωληνωμένο ασθενή; Δεν παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία περί ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ όπως την έχει στοιχειοθετήσει το κεντρικό συμβούλιο υγείας το 2016; Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο στην εντατικολογία όπως ορίζει η απόφαση του ΚΕΣΥ; Υπόθεραπεύονται ή όχι αυτοί οι ασθενείς, λόγω ελλιπούς ιατρονοσηλευτικης φροντίδας; Αυτού του είδους η νοσηλεία δεν αυξάνει σε πολλαπλάσιο βαθμό την εκδήλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες είναι σημαντική αιτία θανάτο; Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε αυτούς τους ασθενείς, στους οποίους πάσχει βαρέως το αναπνευστικό σύστημα, δεν απαιτεί τη χρήση κανονικού αναπνευστήρα και εξειδικευμένου τύπου μηχανικο αερισμο; Είναι κατάλληλοι οι φορητοί αναπνευστήρες για την υποστήριξη του αναπνευστικού σε αυτούς τους ασθενείς, έχουν τις τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες να το κάνουν; Είναι συμβατό με την ιατρική δεοντολογία να παραμένουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς για ημέρες με αυτού του είδους “ νοσηλεία “όπως συμβαίνει σήμερα;

Οφείλουν να απαντήσουν. Επρεπε να το έχουν κάνει ήδη και να έχουν πάρει τα απαραιτητα μετρα για να μη συμβαινει αυτό το απαράδεκτο, ανήθικο, εγκληματικό γεγονός. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εντατικολόγος για να δώσει την απάντηση. Η επιστημονική γνώση και εμπειρία της εντατικολογιας ,λέει ρητά και κατηγορηματικά ,ότι τέτοιου είδους νοσηλεία περίθαλψη, ελαχιστοποιεί εως και μηδενίζει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Γιατί συμβαίνει αυτο; Στον κοινό θάλαμο είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για τη σωστή παρακολούθηση και φροντίδα διασωληνωμένου ασθενούς. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι εξειδικευμένο στην εντατικολογία, επομένως δεν γνωρίζει το αντικείμενο,. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την υποθεραπεία του ασθενούς και τη μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.Οι φορητοι αναπνευστήρες (επειδή γίνεται πολύς λόγος και ο κόσμος πιστεύει ότι αφού μπήκε στον αναπνευστήρα δεν διατρέχει πλέον κάποιο κίνδυνο ),δεν έχουν τις τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες, για να υποστηρίξουν το βαρέως πασχόν αναπνευστικό σύστημα και μετά από λίγες ώρες όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά προκαλούν επιπλέον βλάβη στους πνεύμονες. Αυτό που συμβαίνει σε αυτούς τους συνανθρώπους μας με αυτή τη μεταχείριση ,είναι εγκληματικό ,δεοντολογικά ανήθικο, προσβάλλει όλους μας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας να έχει την ίδια και ίση μεταχείριση για την προστασία της υγείας και της ζωής του. Αίσχος και ντροπή σε αυτούς που το επιβάλλουν .Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα είχε δύο δυνατότητες να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης πραγματικών κλινών ΜΕΘ. Να δημιουργήσει νέες κλίνες ΜΕΘ πραγματικές, που θα πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, δεν το έχει κάνει γιατί όπως δήλωσε ο υπουργός Σκερτσος, είναι πολυτέλεια οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, προφανώς είναι πολυτέλεια για την κυβέρνηση η υγεία και η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας και φροντίζουν να το δείχνουν έμπρακτα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι αναγκαίες για τη χώρα μας κλίνες ΜΕΘ είναι 2.500 συν 1000 κλινες ΜΑΦ και αυτα χωρις τη πανδημια. Να χρησιμοποιήσει μέσω πραγματικής επίταξης τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, αντί να παζαρεύει την τιμή αγοράς των των υπηρεσιών αυτών και να πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι. Για να γίνει κατανοητό από τον κόσμο γιατί πρέπει να υπάρχουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας και ότι αυτό δεν είναι πολυτέλεια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ για τη νόσο covid 19 αλλά και για άλλα νοσήματα είναι τουλάχιστον 15 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι κυρίως αυτοί που επιβιώνουν, νοσηλεύονται και καταλαμβάνουν κρεβάτι για πολλές ημέρες, μπορεί να είναι ένας δύο ή και περισσότεροι μήνες.

Αλήθεια από πού αντλεί η κυβέρνηση αυτό το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας; Από που απορρέει αυτή η αντίληψη για την ανθρώπινη ζωή.Δεν πρέπει να μας προβληματίσει όλους;. Δεν είναι απόρροια της καπιταλιστικής ιδεολογίας, που δεν θεωρεί την προστασία της υγείας και της ζωής κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας, αλλά ότι ο χώρος της υγείας είναι πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας; Αυτό δεν γίνεται από την αρχή της πανδημίας; Πέρα από τα δωράκια εκατομμυρίων στους κλινικάρχες ιδιώτες, δεν τους άφησε ανεξέλεγκτους να κερδοσκοπούν με τα διαγνωστικά τεστ πουλώντας τα έως και 300 ευρώ, ή με τη διενέργεια χειρουργείων σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και προσφεύγουν εκεί ,επειδή τα δημόσια νοσοκομεία με απόφαση της κυβέρνησης έχουν ουσιαστικά κλείσει τα χειρουργεία; Σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών στη ΜΕΘ. Πράγματι υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια αλλά μόνο τέτοια, βάσει των οποίων ο αρμόδιος γιατρός αποφασίζει για την εισαγωγή ενός ασθενούς στη ΜΕΘ. Αυτά είναι ο ένας παράγοντας που καθορίζει την ανάγκη νοσηλείας στη ΜΕΘ ,ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του γιατρού. Ο δεύτερος παράγοντας που καθιστά δυνατή τη νοσηλεία στη ΜΕΘ του ασθενούς που πληροί τα επιστημονικά κριτήρια και μόνο ,είναι η επάρκεια κλινών ΜΕΘ. Η επάρκεια ή μη είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κώδικας ιατρικης δεοντολογιας και βιοηθικης ειναι σαφεστατοι και δεν πρέπει να παραβιάζονται. Προστατεύουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, συνυπαρχοντων νοσημάτων, κόστους, να λαμβάνουν όλες τις δυνατότητες θεραπείας και περίθαλψης, που διαθέτει σήμερα η ιατρική επιστήμη.

Σήμερα λοιπόν με την κατάσταση να είναι τραγική ,τον πρωθυπουργό να παραδέχεται επίσημα ότι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν, την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να έχει κάνει επίσημη αναφορά στον Αρειο Παγο για αυτό το θέμα, την εκκωφαντική σιωπή από τους θεσμικούς παράγοντες της ιατρικής στη χώρα μας και κυρίως από την Ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας,τη μετατροπη των συνανθρωπων μας που χανουν τη ζωη τους καθε μερα σε ενα ψυχρο αριθμο που ανακοινωνεται καθε απογευμα και που οδηγει στον εθισμο την αποδοχη του θανατου και στην αδιαφορια, κάτι πρέπει να γίνει. Και όπως φαίνεται η λύση βρίσκεται στο σύνθημα που γεννήθηκε από το λαό στις καταστροφικες πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Εύβοια , “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει ο λαός να υιοθετήσει και να στηρίξει αγωνιστικά μέσα από τους μαζικούς φορείς τα αιτήματα και τη δράση, ενός κομματιού του ελληνικού λαού, που είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ομοσπονδία τους ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδια Ενωσεων Νοσοκομειακων Γιατρων Ελλαδας), οι οποίοι 2 χρόνια τώρα δίνουν τη μάχη με το θάνατο μόνοι τους ,έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση, η οποία αρνείται προκλητικά να συνεργαστεί μαζί τους και να υιοθετήσει τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αυτοί που δίνουν τη μάχη καθημερινά, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε τα προβλήματα και τι χρειάζεται να γίνει. Μονο η ύπαρξη λαϊκής πίεσης και αντίδρασης στο πλευρό των υγειονομικών μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να λαβει ουσιαστικα μετρα. ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΏΣΕΙ ΤΟ ΛΑΌ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις