Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Mητσοτάκης: Σταθερά υπέρ της ΚΑΠ και των «δημοσιονομικών περιορισμών» που ξεκληρίζουν τους αγρότες

«Πιστός» στην διατήρηση των αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες..

«Πιστός» στην διατήρηση των αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες», ενώ προβλήματα όπως η «αύξηση του κόστους παραγωγής» και η «συμπίεση τιμών από τον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε όλη την ΕΕ».

Βέβαια ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως «αντίδοτο» στα υπαρκτά αυτά προβλήματα την ίδια την αιτία τους, δηλαδή την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα στην χώρα μας.

Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «αν δεν υπήρχε ΚΑΠ δεν θα υπήρχε αγροτικός κόσμος», καθώς, το «το 1/3 του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πηγαίνει στην αγροτική πολιτική». Στην πραγματικότητα όμως είναι η πολιτική της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες πετσοκόβοντας επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που συμπιέζει τις τιμές, ευνοώντας τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες. Παράλληλα, η πολιτική της «πράσινης» μετάβασης, της «απελευθέρωσης» της ενέργειας εκτινάσσουν το κόστος για τους βιοπαλαιστές αγρότες για να ωφελούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Έτσι μόνο ως «ασπιρίνη» μπορούν να θεωρηθούν οι «πρωτοβουλίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τροποποιήσεις στο καθεστώς αγρανάπαυσης της ΚΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες «απελευθερώνονται στρέμματα για καλλιέργειες για Έλληνες αγρότες». Όσο για την «συζήτηση για δομικά ζητήματα της νέας ΚΑΠ» που ανέφερε ο πρωθυπουργός, αυτή θα αφορά στο πώς θα ευνοηθούν περισσότερο οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που κινητοποιούνται μαζικά στα μπλόκα, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στέκεται δίπλα στους αγρότες», προσθέτοντας βέβαια τη γνωστή ρήση «στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών». Δηλαδή ό,τι περισσέψει από την ανάγκη διασφάλισης των κερδών των καπιταλιστών.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δείξει πυγμή στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου μέχρι στιγμής η κυβέρνηση «τρώει τα μούτρα» της από τις αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις των φοιτητών που διεκδικούν πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω» και πώς «το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μέχρι το τέλος Φλεβάρη». Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ισχυριζόταν ότι θα ψηφιζόταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «τραβήξει το αυτί» στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να συνταχθούν με την κυβερνητική πολιτική είπε ότι «το υπουργείο πρέπει να επισημάνει στις διοικήσεις τι πρέπει να κάνουν». Όσο για την «εκτόνωση στο κύμα καταλήψεων», που είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ευσεβή πόθο ή αποκύημα της φαντασίας του, καθώς οι φοιτητές δυναμώνουν τον αγώνα τους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμφωνήθηκε και από τους 27 ηγέτες νέα παροχή «προβλέψιμης σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία» στο πλαίσιο συνέχειας της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με την Ρωσία. Ακόμα, συμφωνήθηκε η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προβλέποντας αύξηση σε κάποια κονδύλια για τη μετανάστευση, την καταστολή δηλαδή των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την φτώχεια.

Τέλος, σχολίασε ότι η Σύνοδος δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμπέρασμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, γεγονός που «δεν περιποιεί τιμή», όπως είπε, καθώς την ίδια ώρα «άλλοι “παίκτες” επιδιώκουν να παίξουν ρόλο στην περιοχή». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις