Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με φραστικές καταδίκες «χαϊδεύουν» την τουρκική επιθετικότητα

Εμμένουν στην τακτική της φραστικής -αλλά όχι πρακτικής- καταδίκης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο..

Εμμένουν στην τακτική της φραστικής -αλλά όχι πρακτικής- καταδίκης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά απέφυγε έστω και την παραμικρή  αναφορά στη λέξη κυρώσεις, παρέχοντας μια ακόμη ένδειξη για το είδος του παζαριού που γίνεται με την Άγκυρα, το οποίο κορυφώνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκέμβρη. 

Συγκεκριμένα, σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι «τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβρη. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκέμβρη και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη».

«Πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Μισέλ, χωρίς όμως σε κανένα σημείο του λόγου του να χρησιμοποιήσει τη λέξη κυρώσεις, διότι, όπως διευκρίνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπάρχουν κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, που αντιτίθενται σ’ αυτές.

«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ στη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση.

Υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση

«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επιμένοντας να εξωραΐζει τη στάση των λυκοσυμμαχίων που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας για να την «αγκιστρώσουν» στο «δυτικό» στρατόπεδο.

«Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο τεχνολογίας. 

Νέες βολές Ερντογάν κατά Μακρόν

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία, καθώς η κάθε μία διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής της τάξης πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, όσο και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ελπίζει ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί σύντομα από τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε πρόβλημα για τη Γαλλία σε επικίνδυνους γι’ αυτήν καιρούς.

«Ο Μακρόν είναι ένα πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία περνά μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί από το πρόβλημα Μακρόν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη αφού συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής στον πρώην καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε τον Ιούλη σε τζαμί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Anadolu») – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις