Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χ. Φιντάν: «Με τον Έλληνα ομόλογο μου αναζητούμε τρόπους να συζητήσουμε με μια νέα οπτική γωνιά»

Η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να θέσει όλες τις αιτιάσεις της στο «τραπέζι» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», ο οποίος στρώνει το έδαφος..

Η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να θέσει όλες τις αιτιάσεις της στο «τραπέζι» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», ο οποίος στρώνει το έδαφος για τις επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στην Αν. Μεσόγειο. Μάλιστα, η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ περί «νέας οπτικής γωνιάς» στην συζήτηση, εντείνει τις ανησυχίες. 

Σε πολύωρη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, επανέφερε το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας την θέση της τουρκικής κυβέρνησης, για διαφορετική προσέγγιση στο θέμα: «Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίησαη και ο εναέριος χώρος» είπε και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες είναι οδηγός για συνδιαχείριση και «γκριζάρισμα»: «Υπάρχουν προβλήματα που ως ώριμα κράτη, μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση» είπε και συμπλήρωσε: «Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ποια είναι αυτά τα οποία εμείς, ως ώριμα κράτη, μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση και να προχωρήσουμε μπροστά; Έτσι, το θέσαμε αυτό ως μεθοδολογία και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρέχουν και οι δύο ηγέτες, εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής» η «συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης», ενώ χαρακτήρισε «αγκυλωμένο» τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το Κυπριακό, λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τα θέματα μεταξύ μας, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας, χωρίς να προβληματιστούμε πάρα πολύ πάνω σε αυτό το θέμα; Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας».

Όσο αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, ο Χακάν Φιναν ανέφερε ότι  «η Ελλάδα ήταν επίσης στον κατάλογο των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα διέθεταν μια ομάδα προϊόντων μετά την παραγωγή τους, ειδικά από τη στιγμή που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ, η παράδοση κάποιων F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθήσουμε αυτό».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές κράτησαν χαμηλούς τόνους, μην και χαλάσει το κλίμα της «προσέγγισης», σημειώνοντας πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. «Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών» κατέληξαν οι ίδιες πηγές. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις