Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνοτουρκικά: Ξεκινά ο νέος γύρος επαφών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού «οδικού χάρτη»

Ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα οι πολυεπίπεδες επαφές των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στον «οδικό χάρτη» που πρωτοχαράχτηκε πέρυσι τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα οι πολυεπίπεδες επαφές των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στον «οδικό χάρτη» που πρωτοχαράχτηκε πέρυσι τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και στη συνάντηση τότε των Μητσοτάκη – Ερντογάν, με προορισμό ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, «επιχειρηματική αποστολή» από την Ελλάδα μεταβαίνει Πέμπτη και Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη, εγκαινιάζοντας – όπως λένε – το «πρόγραμμα δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας» για το 2024. Θα εκπροσωπούνται μια σειρά κλάδοι της οικονομίας (Κατασκευές, Τρόφιμα, Υψηλή Τεχνολογία, Φαρμακοβιομηχανία, Ενέργεια και ΑΠΕ, Τουρισμός, Ναυτιλία), ενώ την Παρασκευή συνδιοργανώνουν με τον τουρκικό φορέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) «Οικονομικό Φόρουμ», όπου επισήμως «οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα διερευνήσουν προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών εγχειρημάτων». Στο περιθώριο της αποστολής θα υπάρξει και συνάντηση του Κ. Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Σημειωτέον, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην προώθηση της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας (για επέκταση των διμερών μπίζνες) και είπε ότι πρόκειται για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία». «Ακόμα και σε περίοδο εντάσεων διατήρησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες στρώνουν έδαφος για συνεννοήσεις και διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής.

Κάνοντας έναν απολογισμό, επεσήμανε ότι «στα τρία χρόνια ζωής της Θετικής Ατζέντας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας». Θύμισε δε ότι κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Δεκέμβρη στην Αθήνα υπεγράφησαν 15 συμφωνίες στο πλαίσιο των θεματικών της Θετικής Ατζέντας. «Το επόμενο βήμα προφανώς είναι η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών, καθώς και η επεξεργασία νέων συμφωνιών», είπε.

Οσο για τα επόμενα βήματα, στις 11 Μάρτη θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να συναντά τον Ακτσαπάρ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ως θέματα προς συζήτηση τη συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία, αλλά όχι ακόμα τις θαλάσσιες ζώνες, κρίνοντας ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».

Για την ώρα δεν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν. Ο τελευταίος φαίνεται ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, στις 31 Μάρτη.

Στο ενδιάμεσο θα γίνει συνάντηση και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία όπως λέγεται αρμοδίως, και με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θ. Λαλάκο).

Σημειωτέον, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, υποδεχόμενος χθες στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του, είπε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος» και ότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν σε «διατήρηση ηρεμίας» και «διαύλων ειλικρινούς επικοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές λένε ότι η συνάντηση για τα ΜΟΕ θα γίνει πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τον Απρίλη ή Μάη, για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανώς θα σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ορόσημο» σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον το διάστημα 9 – 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις