Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ερυθρά Θάλασσα: Για τους εφοπλιστές και το ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σχετικά τα αίτια εμπλοκής της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα. Διαμορφώνονται συνθήκες συναίνεσης με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

H «πίστη» στο ΝΑΤΟ αλλά και η αναγκαιότητα υπεράσπισης των εφοπλιστικών συμφερόντων οδηγεί την κυβέρνηση στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στις επιχειρήσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι σημερινές εξελίξεις με την πρόταση του ΥΠΕΘΑ Νίκου Δένδια να γίνει το αρχηγείο των επιχειρήσεων στη Λάρισα που γίνεται απόδεκτή, όπως προκύπτει, συνδέεται με την επίδραση αυτών των δύο παραγόντων.

Τα παραπάνω, άλλωστε ομολόγησε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μάλιστα, φαίνεται πως διαμορφώνονται και οι όροι ευρείας πολιτικής συναίνεσης.

Στην τοποθέτηση του στην Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής λέγοντας πως «η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά θάλασσα ρυθμίζεται από το Δίκαιο της θάλασσας και από τον βασικό κανόνα της αβλαβούς διέλευσης όλων των εμπορικών πλοίων. Η ενεργοποίηση των Χούθι δημιούργησε ένα σημαντικότατο πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα. Υπό την εκδοχή ότι πέρα από κάθε αυτές τις επεμβάσεις οι οποίες έγιναν, τις επιχειρήσεις των Χούθι σε εμπορικό στόλο και μόνον η απειλή, η οποία ερείδεται στην ύπαρξη των Χούθι στην ευρύτερη περιοχή έχει δημιουργήσει μια τεράστια επιβάρυνση σε ότι αφορά το διακομιστικό εμπόριο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ασφάλιστρα όλων των πλοίων, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ο οποίος προφανώς προκαλείται με αποτέλεσμα να υπάρχει μετακύλιση και στα εμπορεύματα». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή θέλησε σε έναν βαθμό να… εντάξει την εμπλοκή της χώρας στα μέτρα κατά της ακρίβειας!

Αυτά ενώ την ίδια ώρα …ορθάνοιχτα παράθυρα για να συναινέσουν στην εξέλιξη αφήνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά. 

Η Ρένα Δούρου τοποθετούμενη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας δήλωσε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αποτελεί «πρωτοβουλία και να πρωτοστατήσουμε εμείς δηλαδή, σε μία επιχείρηση προθύμων  στην Ερυθρά θάλασσα». Έθεσε, δε, το ερώτημα αν πρέπει «να επιμείνουμε όπως τόσες άλλες χώρες  σε  συμμετοχή σε ευρωπαϊκή επιχείρηση». Ακόμη πιο συναινετικός εμφανίστηκε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Αποστολάκης, δηλώνοντας: «Δεν κατάλαβα αν η αποστολή θα είναι υπό την αιγίδα ΕΕ και θα είναι στην ομάδα πλοίων που θα σταλούν από ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική». Μάλιστα η Ρένα Δούρου έδειξε να ενδιαφέρεται και για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης αναρωτώμενη αν «οι Χούθι μπορεί να ηττηθούν μετά από 6 χρόνια που τους βομβάρδισαν επιτυχώς οι Σαουδάραβες. Μετά δηλαδή και από την εξέλιξη των δυτικών επιχειρήσεων  στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

Σύμφωνος στην υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε απευθυνόμενος στον Γιώργο Γεραπετρίτη: «Συμφωνώ μαζί σας ότι εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την ελληνική ναυτιλία, είναι σαφές αυτό. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε έναν σημαντικό ρόλο ευθύνης σε αυτή την επιχείρηση; Ακούσαμε τον κ. Δένδια, να μιλά σήμερα για αναβαθμισμένο ρόλο της Λάρισας στο στρατηγείο, με σημερινές του δηλώσεις. Τι ρόλο και τι έκταση θα έχει αυτή η αποστολή; Τι σημαίνει και τι χωράει μέσα στον όρο άμυνα; Είναι και η αντεπίθεση μέσα στον όρο άμυνα; Άμυνα είναι  να κάνουμε και χτυπήματα σε χερσαίους στόχους των Χούθι στην Υεμένη; Θα υπάρχει επικάλυψη και τι είδους συνεργασία με τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή;».

Ανοιχτά παράθυρα όμως καταγράφηκαν και στην τοποθέτηση της Νέας Αριστεράς με την Σία Αναγνωστοπούλου να υποστηρίζει ότι η εξέλιξη «εμπλέκει τη χώρα σε μία εμπόλεμη κατάσταση – εμπόλεμη όπως η δήλωση “προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας, ως κέντρο της επιχείρησης για την Ερυθρά Θάλασσα”. Δεν προσφέρει κανένας μόνος του, τίποτα, εάν δεν έχει συζητηθεί και αν αυτή η συζήτηση δεν οδηγήσει σε μία απόφαση,όπου θα είναι ενημερωμένα τα κόμματα της Βουλής, άρα, ο ελληνικός λαός».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αυτά ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε «κίνηση» εξασφάλισης συναίνεσης. Υποστήριξε ότι η Ε.Ε θα καλύψει το σύνολο των επιχειρήσεων, απαντώντας έτσι στις όποιες επιφυλάξεις. Όπως δήλωσε «η δική μου αίσθηση, έχοντας ήδη συζητήσει εκτενώς με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, είναι ότι θα υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ των δύο και ότι η επιχείρηση, η οποία θα υπάρξει στην Ερυθρά Θάλασσα, η ευρωπαϊκή επιχείρηση, η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”, θα είναι αμυντική και συνοδευτική και σε αυτήν θα συμμετέχει η Ελλάδα αντιλαμβάνομαι με τη φρεγάτα, η οποία θα αποσταλεί και θα είναι κοινής αποστολής».

Επίσης ο ΥΠΕΞ απευθυνόμενος πάντα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι η επιχειρήσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είπε, δε, ότι «ηδη δραστηριοποιείται μία ειδική ομάδα η οποία είναι η ομάδα Prospetiry Guardianμε μια σειρά από χώρες οι οποίες συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβάνομαι, ότι είναι κατά την κρίση σας, ένας συνασπισμός προθύμων. Θέλω όμως να σας πω ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θέτει το πλαίσιο για την προστασία της ναυσιπλοΐας».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις