Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι δρομολογούμενες νέες παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς της ΕΕ, στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, οι στόχοι της οποίας στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα παζάρια σε επίπεδο υψηλόβαθμων κλιμακίων ολοκληρώθηκαν την Τρίτη και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύνολο των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Νόμου, με ό,τι αυτός επιφέρει στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση του φορέα – επενδυτή που θα αναλάβει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», την οποία στη συνέχεια θα τη νοικιάζει στον ίδιο «οφειλέτη», κάτω από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, κάνοντας δηλαδή τις λαϊκές οικογένειες νοικάρηδες στα σπίτια που έχουν πληρώσει ξανά και ξανά. Η ενεργοποίηση της διάταξης θα απαιτήσει αρκετούς μήνες ακόμη, καθώς μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού – αναμένεται προς τα τέλη Μάρτη – θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του επενδυτή.
Ηδη η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει το «κενό» καθώς με τροπολογία που κατέθεσε στον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται ότι με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης «ο εκμισθωτής υποχρεούται να παραχωρεί έναντι μισθώματος τη χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, παρέχοντας στον αντισυμβαλλόμενό του συγχρόνως το δικαίωμα είτε να αγοράσει το πράγμα είτε να ανανεώσει τη μίσθωση για ορισμένο χρόνο».
Ουσιαστικά η κάθε τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με τους δανειολήπτες και μάλιστα, όπως σαφώς προκύπτει από τις σχετικές προβλέψεις και από μη επαγγελματίες, δηλαδή και από μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους.
Παραπέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν τη φάση τα παζάρια με θεσμούς περιστρέφονται στη «λύση» της κρατικής επιδότησης για δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών. Μάλιστα, η επιδότηση θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να εμφανίζουν τα δάνεια εξυπηρετούμενα και να μην ενεργοποιούν τις διαδικασίες πλειστηριασμού, όπως προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος.
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και το επόμενο διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση η «λύση» της κρατικής επιδότησης για ένα τμήμα της δόσης ώστε βασικά να προστατευτεί η «εισπραξιμότητα» των τραπεζών επίσης θα συνδυάζεται με τους λεόντειους όρους των τραπεζών σε βάρος οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δικαιούχοι θα είναι μόνιμα «με το μαχαίρι στο λαιμό» και υπό τη συνεχή απειλή κατασχέσεων στο παραμικρό «στραβοπάτημα» στις υποχρεώσεις που τους φορτώνουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, ενώ θα παραιτούνται από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι διατηρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.
ΠΗΓΗ: rizospastis.gr