Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κούνεβα: Γίνεται γενοκτονία με τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα

Στη συμβολή των οδών Τρώων και Δρυοπών στα Άνω Πετράλωνα παραμονές Χριστουγέννων του 2009 μια μαχητική συνδικαλίστρια, καθαρίστρια, μετανάστης από..

Στη συμβολή των οδών Τρώων και Δρυοπών στα Άνω Πετράλωνα παραμονές Χριστουγέννων του 2009 μια μαχητική συνδικαλίστρια, καθαρίστρια, μετανάστης από τη Βουλγαρία, με ένα ανήλικο παιδί, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι καθώς διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες για τις εργαζόμενες στον κλάδο.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr μίλησε για αυτή την επίθεση, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους συμπορεύτηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τους αγώνες μου

Είχε μόλις κατέβει από τον ηλεκτρικό, λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της 22ας Δεκεμβρίου, έχοντας τελειώσει την τρίτη βάρδια. Λίγα μέτρα πριν από το σπίτι της, βλέπει έναν σκυμμένο νεαρό, τον ρωτά εάν χρειάζεται βοήθεια και εκείνος πετάγεται και την περιλούζει με βιτριόλι προκαλώντας της φρικτά εγκαύματα.

«Ένιωθα ένα δυνατό κάψιμο και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν αν θα ζήσω για να μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου», λέει. Είχε έλθει στην Ελλάδα το 2001 για να βοηθήσει ιατρικά τον γιο της -που σήμερα κάνει το διδακτορικό του στη Βουλγαρία- και μόλις είχε αρχίσει να στέκεται στα πόδια της.

«Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τους αγώνες μου, δεν έχω απογοητευτεί, ούτε έχω αναρωτηθεί γιατί το κάνω…Άλλωστε, οι συνάδελφοί μου με είχαν εκλέξει για να τους στηρίζω» ξεκαθαρίζει, μετά από 40 και πλέον επεμβάσεις και καθημερινές επισκέψεις στους γιατρούς.

 Ισχυρά συμφέροντα έδωσαν εντολή να μην τους βρει η Αστυνομία

«Τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Όσοι παίρνουν δημόσια έργα προσπαθούν να τα κρατήσουν με νύχια και δόντια» δηλώνει, ενώ εκτιμά ότι πίσω απ΄ αυτές τις εταιρείες «κρύβονται κόμματα και πολιτικοί». Μόνο στον ΗΣΑΠ ο τότε εργολάβος έβγαζε 22.000-24.000 ευρώ την ημέρα από τις αμοιβές που δεν έδινε στις καθαρίστριες, υπογραμμίζει. 

Όπως καταγγέλλει, η αναφορά της το 2006 ότι δέχεται απειλές εξαφανίστηκε από τα αρχεία της Αστυνομίας, ενώ μετά την επίθεση με βιτριόλι η Αστυνομία έψαχνε διαφορετικά αίτια και άργησε να ερευνήσει τη δική της θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους

Πρωτοδίκως, η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε κερδίσει την αγωγή εναντίον της εταιρείας στην οποία εργαζόταν. Ωστόσο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και η ίδια ευρωβουλευτής του, το Εφετείο καθυστερούσε να εκδώσει απόφαση. Ζήτησε τότε, όπως λέει, από το υπουργείο να επισπευσθεί η διαδικασία αλλά δεν έγινε τίποτα.

Ο εφέτης εξέδωσε απαλλακτική απόφαση δυόμισι χρόνια μετά και, όπως καταγγέλλει, αμέσως μετά πήρε σύνταξη. Μάλιστα, με δύο μικρές λεπτομέρειες έφτιαξε σκεπτικό 70 σελίδων. Περίμενε ο εφέτης να βγάλει την απόφαση λίγο πριν πάρει σύνταξη για να μην μπορεί ίσως κανείς να τον τιμωρήσει, όπως λέει. 

Το υπουργείο Εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η ίδια είχε καταφέρει να περάσει σημαντικά νομοθετήματα για τους εργαζόμενους, όπως για την αδήλωτη εργασία, μπλόκαρε -όπως αναφέρει- δύο νόμους που έφερε για το οικιακό προσωπικό και για τις καθαρίστριες. «Δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσω με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους», τονίζει. 

Κρύβουν στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στη συνέντευξή της αναφέρεται στη σημασία της οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Δεν είναι δυνατόν οι καθαριστές, λέει, να αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες και να μην εκπαιδεύονται, ενώ δουλεύουν με χημικά που μπορεί να προκαλούν καρκίνο.

Υπογραμμίζει πως τα εργατικά ατυχήματα είναι 30%, πως κρύβονται στοιχεία και τονίζει ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Ο λαός πρέπει να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα τονίζει τη σημασία να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ από τις εκλογές. «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους. Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα μεταφέρει τη φωνή τους και τον αγώνα και μέσα στη Βουλή και θα τους εκπροσωπήσει δυνατά, ισχυρά», δηλώνει.

Για τον σοσιαλισμό στη Βουλγαρία, τονίζει πως δεν υπήρχε ανεργία, αλλά κοινωνικό μοντέλο με υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία και Έρευνα. (Δείτε εδώ το video της συνέντευξης). 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις