Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στην Κρήτη ένας εργάτης χάθηκε στη «μάχη» για το μεροκάματο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, εντός ξενοδοχείου που εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής, στην περιοχή Σίσι του δήμου Αγίου Νικολάου. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στην Εύβοια ένας ακόμα εργάτης έπεσε νεκρός και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε χώρους δουλειάς στην Εύβοια μέσα σε μια ημέρα!
Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα στην Ελλάδα της «ανάπτυξης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα που τα αφεντικά αυγατίζουν κέρδη, εργάτες χάνουν τη ζωή τους μέσα σε γιαπιά, εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς. Χωρίς μέσα και μέτρα ασφαλείας εργαζόμενοι θυσιάζονται. Δεν ξαναγυρίζουν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο…
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 (η τραγωδία συνεχίζεται και το 2024) σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα… Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν κάθε δύο μέρες, καθόλη την περσινή χρονιά.
Τα στοιχεία δείχνουν εξίσου μεγάλη αύξηση και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287 ένα χρόνο αργότερα.
Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.
Πλείστες ήταν οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι μη εκπαιδευμένοι ή απλοί βοηθοί χειριστών εργάστηκαν σε γερανούς με τραγικές επιπτώσεις για εκείνους ή για συναδέλφους τους.
Τραγική η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων
Η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 έχασαν τη ζωή τους 179 εργαζόμενοι, ενώ το 2022 είχαν σκοτωθεί 104 εργαζόμενοι.
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.
Σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. Ακριβέστερα, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41, δύο χρονιές όπου υπήρχε και το πρόβλημα της πανδημίας, που επέφερε διαδοχικά lockdown, άρα περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης. Βέβαια, ακόμα και αν ανατρέξουμε στο 2019, πάλι τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.
Στη συνέντευξη τύπου, όπου δόθηκαν τα στοιχεία, συμμετείχαν και συγγενείς νεκρών εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν σε αρκετές περιπτώσεις την αναλγησία από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά και την ανοχή της Πολιτείας, ακόμα και αυτής της Δικαιοσύνης…