Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Καλόπιστος διάλογος» με εμπιστοσύνη στους «συμμάχους» η «συνταγή» Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Aν δεν γνωρίζαμε τι είδους «συμμαχίες» είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ακούγαμε τις δηλώσεις τους πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,..

Aν δεν γνωρίζαμε τι είδους «συμμαχίες» είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ακούγαμε τις δηλώσεις τους πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ίσως είχαμε ακόμα και την εντύπωση πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε… αυστηρότατο μήνυμα στην Τουρκία. 

Την ώρα που η Άγκυρα καθημερινά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της ΕΕ και κάλεσε σε… «καλόπιστο» διάλογο». 

«Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους», δήλωσε. 

Ρωτήθηκε, μάλιστα, τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα. Και τι είπε; «Αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις». Αναλυτικότερα, δήλωσε:  «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Επιπλέον, με μία ανεξήγητη ικανοποίηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Στην ουσία ο πρωθυπουργός δέχεται την λογική «ίσων αποστάσεων» των «συμμάχων» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ενισχύουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.  Σε αυτό το κλίμα μίλησε και για τον «καλόπιστο διάλογο», όπως διαβάσατε παραπάνω. 

Τι έκαναν οι «σύμμαχοι» στην ΕΕ που πρέπει να εμπιστεύεται η χώρα; Έδωσαν τις «ευχές» τους καλώντας την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ». Επιπλέον οι «σύμμαχοι» θύμισαν τα προηγούμενα συμπεράσματά, τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωνε ότι «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». Δεν χρειάζεται να πούμε τι από όλα αυτά έχει γίνει. Η στάση της Άγκυρας το αποδεικνύει καθημερινά. Επιπλέον, με την τακτική αυτή η ΕΕ, σε σύνδεση με το ΝΑΤΟ, δείχνει πως το ζήτημα και πάλι είναι η «συνοχή», είτε ευρωενωσιακή, είτε ΝΑΤΟϊκή. 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις