Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H Σοφία Κουρτίδου και 5 μύθοι περί ατομικής ευθύνης (Βίντεο)

της Τζένης Κριθαρά

Δεν ξέρω αν έχετε δει ένα βίντεο της τραγουδοποιού και τραγουδίστριας Σοφίας Κουρτίδου, το οποίο κάνει τα τελευταία 24ωρα τον..

Δεν ξέρω αν έχετε δει ένα βίντεο της τραγουδοποιού και τραγουδίστριας Σοφίας Κουρτίδου, το οποίο κάνει τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του διαδικτύου. Περιγράφοντας την προσπάθειά της να έχει μία έγκυρη διάγνωση σχετικά με το αν πάσχει ή όχι από covid-19 ήρθε αντιμέτωπη με όλες τις παθογένειες του κρατικού συστήματος διάγνωσης, ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των φορέων του νέου κορωνοϊού. Μέσα σε 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα καταφέρνει να συνοψίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που επιθυμεί και προσπαθεί σοβαρά να είναι υπεύθυνος εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του από την φονική πανδημία.

Δεν είναι ένας και δύο οι άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση. Είναι πολλοί και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακόμη περισσότεροι, καθώς οι υγειονομικές δομές έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πίεσης και οι άνθρωποι που εργάζονται στην Υγεία έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους, έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για όλους εμάς και χρειάζονται βοήθεια, την οποία ζητούν εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά δεν λαμβάνουν. Και αυτή η κρατική στάση σε συνδυασμό με το αφήγημα για «τα χειρότερα που είναι πίσω μας», «την ανεμελιά των νέων» και το «τελευταίο μίλι» είναι πολύ πιο επικίνδυνη ακόμη και από τον ίδιο τον ιό.

Είδα και ξαναείδα πολλές φορές το βίντεο της Σοφίας Κουρτίδου. Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ τι παραπάνω θα μπορούσε να είχε κάνει στο πλαίσιο της ατομικής της ευθύνης (άλλη αγαπημένη κυβερνητική «καραμέλα»). Μιλάμε για μία υποδειγματική στάση απέναντι στη νοσηρή πραγματικότητα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Η ίδια αναρωτιέται στο τέλος του βίντεο πού σταματάει επιτέλους η δικής της ατομική ευθύνη και πού αρχίζει η κρατική. Δεν θα μπορούσε να θέσει πιο εύλογο ερώτημα. Αν πάρουμε ένα προς ένα τα βήματά της από την στιγμή που εμφάνισε συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που πήρε την απόφαση -χάρη στη δική της υπευθυνότητα- να μπει σε καραντίνα, γκρεμίζονται μύθοι που η κυβέρνηση υφαίνει εδώ και μήνες.

1.Οργανωμένο σχέδιο: η Σοφία Κουρτίδου είχε κάνει ήδη δύο self test που βγήκαν αρνητικά, όμως επειδή τα συμπτώματα που είχε εμφανίσει επέμεναν, αποφάσισε στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης να επισκεφθεί την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στο Σύνταγμα για να κάνει ένα rapid test. Εκεί διαπίστωσε πως τα τεστ διεξάγονταν σε εσωτερικό χώρο (εντός του σταθμού του μετρό) και πως βρίσκονταν τόσο πολλά άτομα στην ουρά που ήταν αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις. Αποφασίζει, λοιπόν, να πάει στον Ευαγγελισμό και να κάνει εκεί την εξέτασή της (και πάλι, στο πλαίσιο της ατομικής της ευθύνης).

Ίσως να μην έκαναν όλοι το ίδιο. Οι κινητές μονάδες δωρεάν εξετάσεων του ΕΟΔΥ είναι ελάχιστες σε σχέση με τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ο συγχρωτισμός υγιών και ασθενών είναι αναπόφευκτος. Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας, δεν υπάρχει ένα επαρκώς οργανωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Αν θες γρήγορα και έγκυρα αποτελέσματα, καταφεύγεις στην (ακριβή) λύση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ή στην λύση των δημόσιων νοσοκομείων που στενάζουν.

2.Ενημέρωση: παρά τα πολλά εκατομμύρια που δόθηκαν στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της περιβόητης «λίστας Πέτσα», οι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν πρακτικά σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, αλλά αρνητικών αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ. Επαφίεται και πάλι στην ατομική ευθύνη καθενός από εμάς να ψαχτούμε, να τρέξουμε και να ρωτήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Αν κάποιος δεν θέλει να μπει στον κόπο να βρει λύση (γιατί του τελείωσε η ατομική ευθύνη), μπορεί απλά να επαναπαυτεί στο αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ και να κυκλοφορεί στην δουλειά του, σε χώρους εστίασης ή ακόμη και σε δημόσιους χώρους διασπείροντας τον ιό (εφόσον είναι φορέας).

3.Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες: εν μέσω πανδημίας και προ των πυλών του τέταρτου κύματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως ετοιμάζει επανασχεδιασμό του ΕΣΥ και πως σκοπεύει να βάλει «λουκέτο« σε δεκάδες περιφερειακά νοσοκομεία. Δηλαδή, στα νοσοκομεία που σηκώνουν εδώ και καιρό το βάρος της πανδημίας, με ελάχιστα μέσα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ζεις σε κάποια ακριτική περιοχή για να έρθεις αντιμέτωπος με τις τεράστιες και εγκληματικές ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κυρία Κουρτίδου περιγράφει στο βίντεό της τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού ασφαλείας του Ευαγγελισμού για την περίθαλψη όλων όσοι περίμεναν να εξεταστούν. Όμως, τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια δεν φτάνουν. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας χρειάζονται βοήθεια. Χρειάζονται συναδέλφους να μοιραστούν όλο αυτό το βάρος. Το να στηρίζεις την επιτυχία (;) της διαχείρισης της πανδημίας στο φιλότιμο, στην ανθρωπιά, στον όρκο του Ιπποκράτη και στον επαγγελματισμό αυτών των ανθρώπων και παράλληλα να μην τους πληρώνεις τις υπερωρίες, να τους αφήνεις χωρίς αναλώσιμα και να μην κάνεις προσλήψεις είναι χυδαίο. Εξίσου χυδαίο είναι να αποδίδεις την αποτυχία σου στους πολίτες που δεν επιδεικνύουν ατομική ευθύνη. Διότι, όπως φαίνεται και στο βίντεο της κυρίας Κουρτίδου, και να θέλεις να είσαι υπεύθυνος, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο.

4. Πόροι: ούτε που θυμάμαι πόσες ΜΕΘ εγκαινίασε ο κύριος Κικίλιας και σε πόσες νέες πτέρυγες covid-19 φωτογραφήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το υγειονομικό προσωπικό έχει γονατίσει και οι πολίτες νιώθουν αβοήθητοι. Η Σοφία Κουρτίδου περιγράφει πως περίμεναν στον ίδιο διάδρομο του νοσοκομείου – χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις – άνθρωποι με αρνητικά self test, άνθρωποι που δεν είχαν υποβληθεί σε self test αλλά παρουσίαζαν συμπτώματα, καθώς επίσης και οι συνοδοί τους. Όταν το νοσοκομείο είναι γεμάτο και αντιστοιχεί ένας γιατρός σε δεκάδες κρούσματα, αυτά συμβαίνουν. Η εξάντληση και η πίεση μπορεί να οδηγήσουν και σε λάθη. Η κυρία Κουρτίδου χρειάστηκε να δώσει δύο φορές δείγμα για να βεβαιωθούν πως ήταν το δικό της, ενώ τελικά γύρισε σπίτι της χωρίς αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού και με μία ιατρική συνταγή σε άλλο όνομα!

5.Ατομική ευθύνη: η αγαπημένη φράση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Φεύγοντας από το νοσοκομείο, η Σοφία Κουρτίδου έκανε ένα μοριακό τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το οποίο βγήκε επίσης αρνητικό. Καθώς, όμως, συνεχίζει να έχει συμπτώματα και -κυρίως- επειδή συγχρωτίστηκε για τόσες ώρες στο νοσοκομείο με τόσα θετικά κρούσματα, πήρε την υπεύθυνη απόφαση να μπει σε καραντίνα για να μην θέσει σε κίνδυνο κανένα άλλο άτομο. Πολύ αμφιβάλλω αν είναι πολλοί εκείνοι που έχοντας τόσα αρνητικά τεστ στα χέρια τους, θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία. Η Σοφία Κουρτίδου, όμως, είναι ένα υπόδειγμα πολίτη που επιδεικνύει ατομικη ευθύνη. Και με αυτή την ιδιότητα κλείνει το βίντεό της ρωτώντας: πού σταματά η δική της ευθύνη και αρχίζει η ευθύνη του κράτους;

Κατά την προσωπική μου άποψη, η ευθύνη για την τροπή που έχει πάρει η πανδημία στην χώρα μας είναι εξ ολοκλήρου κρατική. Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ενισχύθηκαν οικονομικά τα ΜΜΕ για να παίζουν σποτάκια περί ατομικής ευθύνης και ενημέρωσης του κοινού, τα οποία θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να παίζουν δωρεάν. Αντί τα παντός είδους διαγνωστικά τεστ (self, rapid, pcr) να είναι δημόσια και δωρεάν, άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ γιατί δεν έχουν να διαθέσουν τα 20 ευρώ του rapid test ή τα 60 ευρώ του μοριακού τεστ. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν να νοσήσουν ακόμη και οι υγιείς. Αντί να γίνει μία καμπάνια ουσιαστικής ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού και τις τυχόν παρενέργειες του κάθε σκευάσματος, προτιμήθηκε μία διχαστική πολιτική, η οποία τσουβαλιάζει αντιεμβολιαστές, επιφυλακτικούς και ανθρώπους που θέλουν λίγη παραπάνω ενημέρωση στο ίδιο σακί. Αυτά που βαφτίζονται οφέλη για τους εμβολιασμένους είναι ουσιαστικά τιμωρίες για τους ανεμβολίαστους.

Το σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση – αν υπάρχει κάτι τέτοιο – για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σάπιο από την ρίζα του. Αντί να προλαμβάνουμε, τρέχουμε να τα μπαλώσουμε όπως-όπως και μετά αυτοθαυμαζόμαστε κι από πάνω. Η εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας και οι φωνές των γιατρών που δίνουν καθημερινά αγώνα για όλους εμάς, μου θυμίζουν την εξέλιξη των πυρκαγιών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Αν τρέχεις, λένε οι πυροσβέστες, πίσω από την πυρκαγιά, η μάχη είναι ήδη χαμένη. Το ίδιο φωνάζουν και οι γιατροί. Και το φωνάζουν ενάμιση χρόνο. Η ατομική ευθύνη έχει ξεπεράσει κάθε προβλεπόμενο όριο αντοχής και αποτελεσματικότητας. Κάποια στιγμή, πρέπει να πάρει σειρά και το κράτος.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της Σοφίας Κουρτίδου εδώ:

https://www.instagram.com/tv/CRR3wcVgtNx/?utm_source=ig_web_copy_link

Σχετικά θέματα

Απόψεις