Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Οι ασθενείς δεν είναι πελάτες – η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα!» – Κινητοποιήσεις στον Ευαγγελισμό

Στους υγειονομικούς των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ περνάει σήμερα, Πέμπτη, η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Με..

Στους υγειονομικούς των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ περνάει σήμερα, Πέμπτη, η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει μια ακόμα αποκρουστική φιέστα και πανηγύρια, που «επιτέλους» οι ασθενείς – πελάτες θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους το «θεσμικό φακελάκι» για να χειρουργηθούν, έχοντας ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους και τη φορολογία τις δομές Υγείας, οι υγειονομικοί καλούν σε ξεσηκωμό.

Τα επί πληρωμή χειρουργεία σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα δημόσια νοσοκομεία είναι «στο κόκκινο των ελλείψεων».

Με τα εκκρεμή χειρουργεία να ξεπερνούν τις 100.000 και με τους ασθενείς να ξεροσταλιάζουν στη λίστα της ντροπής για χρόνια, ως «λύση» πλασάρεται η πληρωμή από τους ασθενείς αντί οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, το άνοιγμα των 11 νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο σύστημα λειτουργεί στο όριο ασφαλείας, τις περισσότερες φορές κάτω απ’ αυτό.

Τα επί πληρωμή χειρουργεία λοιπόν ξεκινούν την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, που αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές καταρρέουν από τις σερί βάρδιες, ενώ σύμφωνα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, πάνω από 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς και ξεπερνούν τα 20.000 στους νοσηλευτές.

Μπροστά σε αυτό το χάλι, η κυβέρνηση καλεί τους υγειονομικούς αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους να κοιτούν τους ασθενείς στην τσέπη, ενώ με το νομοσχέδιο που έχει φέρει σε «διαβούλευση» επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στη νέα φιέστα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με επί πληρωμή χειρουργεία και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οργανώνοντας στάση εργασίας (1 μ.μ. – 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2.30 μ.μ. (έξω από το κυλικείο). Κάλεσμα απευθύνουν τόσο το Σωματείο του νοσοκομείου όσο και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, που έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας.

«Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή. Δωρεάν υγεία για όλους», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και καλεί στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι. Θυμίζουν μάλιστα ότι αυτόν τον απαράδεκτο θεσμό τον πρωτοξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991, τον νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση Σημίτη, τον ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» να τον καταργήσει.

Στάση εργασίας στο ΚΑΤ κόντρα σε απολύσεις συμβασιούχων

 
 

Επίσης, σε στάση εργασίας και συγκέντρωση προχωράει την Πέμπτη 14 Μάρτη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, για τη λήξη συμβάσεων εργαζομένων αλλά και ενάντια στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμής. Πιο συγκεκριμένα, προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και καλεί στη συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου στις 10 το πρωί.

Το Σωματείο, μεταφέροντας μία εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στο ΚΑΤ, σημειώνει ότι σε καθημερινή βάση είναι κλειστές 2 αίθουσες, ενώ 1 φορά την εβδομάδα οι κλειστές αίθουσες είναι 3 εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί λόγω λειψού προσωπικού. Τονίζει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε υπερεργασία και έτσι, λειτουργούν οι αίθουσες που λειτουργούν. 

Καλεί να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» και «να μην εμπεδωθεί η συνείδηση ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα και πως “ό,τι πληρώσεις παίρνεις”», επισημαίνοντας πως «πραγματική λύση» είναι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών, οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και υπογραμμίζει, τέλος, να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων με ΣΟΧ, αλλά να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. 

Στο ΠΑΓΝΗ λένε «όχι στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή»

 
 

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και η 3μελής Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 19 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ προκηρύσσουν και στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συνέλευση στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση, με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών του ΕΣΥ, «ξεπερνά τον εαυτό της και προχωρά πολλαπλά βήματα περαιτέρω στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ» και σημειώνει πως «στο ΠΑΓΝΗ, κατά την καθημερινή πρωινή λειτουργία, είναι μόνο το 70% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού».

Την αντίθεσή της στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία». 

Φέρνει ως παράδειγμα το νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου εξαιτίας της τραγικής έλλειψης προσωπικού, στο πρωινό τακτικό ωράριο το 60% των αιθουσών είναι κλειστές, αφού λειτουργούν μόνο 2 από τις 5 αίθουσες και αυτές χάρη στην υπερεργασία και την αυτοθυσία των υγειονομικών, ενώ στο νοσοκομείο Έδεσσας δεν γίνονται πια τακτικά πρωινά χειρουργεία, αφού απέμειναν μόνο δύο αναισθησιολόγοι.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις