Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευαγγελισμός- Σωματείο Εργαζομένων: «Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία»Ευαγγελισμός- Σωματείο Εργαζομένων:

«Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!» καλεί τους υγειονομικούς του νοσοκομείου το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), τονίζοντας..

«Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!» καλεί τους υγειονομικούς του νοσοκομείου το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), τονίζοντας την ανάγκη «να τους το κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο, από ό,τι είναι ήδη, να ξεκινήσουν αυτό το έκτρωμα».

Στο κάλεσμά του το ΣΕΝΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό “φακελάκι” στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής.

Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν “πελατεία”.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές, βγήκε ο αναλυτικός τιμοκατάλογος της ντροπής, το νόμιμο φακελάκι που θα πληρώνει ο ασθενής ανά κατηγορία χειρουργείου και η πληρωμή ανά κατηγορία εργαζομένου. Επίσημα μας λένε δηλαδή ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από 12 χρόνια, και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας, θα πρέπει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, να τα “παίρνουμε” από τους ασθενείς και να λέμε και ευχαριστώ γιατί έτσι ενισχύεται τάχα το εισόδημά μας.

Προχωράει ταυτόχρονα σε νέο “χαράτσωμα” στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τα εμβόλια, δίνοντας επιπλέον δωράκια στους επιχειρηματίες του κλάδου από την τσέπη των ασθενών.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου με “πρόσκληση ενδιαφέροντος” ζητά από όλο το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλει σχετική αίτηση για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία!!! Την ίδια ώρα:

Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 1.000! (με τους Οργανισμούς της δεκαετίας του ’80…).

Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση με το νέο έτος λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας, και τα κενά στα τμήματα ήδη φαίνονται με δραματικές συνέπειες στην ασφάλεια τόσο των ασθενών μας όσο και της δικής μας.

Παραμένουν 9 χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (κάποιες και λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού). Πρόσφατα άλλωστε ακούσαμε τον διοικητή να λέει ότι “οι 23 χειρουργικές αίθουσες” στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων “ήταν εξαρχής μαξιμαλισμός, υποδηλώνοντας ότι προφανώς θα βρεθούν “άλλοι τρόποι” για να λειτουργήσουν με το…αζημίωτο!

Το σωματείο μας ήδη οργάνωσε τρεις συσκέψεις του Χειρουργικού τομέα – πέρα από τις ΓΣ που απασχόλησε το θέμα αυτό, ως αιχμή της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων – και προς τιμήν τους οι συνάδελφοι του χειρουργείου στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν τη συμμετοχή, με το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού να αρνείται καθολικά. Είναι βέβαια τόση η πρεμούρα της Διοίκησης να τρέξει τις διαδικασίες, για να σηματοδοτήσει την πρωτοκαθεδρία στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, που εκβιάζει τους συναδέλφους ότι θα φέρει ενδιαφερόμενους από ..τα υπόλοιπα τμήματα να πάρουν μέρος στα απογευματινά χειρουργεία μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Αλήθεια, θα εργαλειοδοτεί μια νοσηλεύτρια παθολογικής κλινικής; Ή μήπως τακτικών εξωτερικών ιατρείων; Ή μήπως υιοθετούν τις δηλώσεις Γεωργιάδη “όλα στη ζωή είναι ρίσκο;” (ειδικά όταν πρόκειται για τους άλλους).

Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Απαιτούμε:

Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας >20%. Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, “ξεπάγωμα” της διετίας 2016-2017 και των τριετιών.

Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ. Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την Υγεία ως εμπόρευμα. Οι ασθενείς και όλοι μας ως εν δυνάμει ασθενείς έχουμε βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) για να δικαιούμαστε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία αντίστοιχη με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. Την κατρακύλα του ξεζουμίσματος των ασθενών ΕΜΕΙΣ δεν θα την ακολουθήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να την ανατρέψουμε».

Σχετικά θέματα

Απόψεις