Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιατί ο Σαμαράς κάνει τον Μητσοτάκη να φαίνεται… «κεντρώος»

Πώς η υπόθεση της τροπολογίας για την άδεια διαμονής – εργασίας μεταναστών μπορεί να εγείρει μια πορεία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού

Ένα πολύ …περίεργο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται μετά την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας των Δημήτρη Καιριδη – Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με την παροχή άδειας διαμονής σε οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την τροπολογία «αιφνιδιαστική», «λανθασμένη» και υποστηρίζει πως έρχεται σε μία περίοδο που «το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική». Ο Α. Σαμαράς αναφέρει: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο  τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες». Θυμίζει, δε, πως «η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε,  κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της  άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη  χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ». Ισχυρίζεται πως μετατρέπεται η χώρα σε «φάρο  προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Επί της ουσίας ο πρώην πρωθυπουργός ανασύρει την γνωστές του προσεγγίσεις, επικαλούμενος, μάλιστα, το ακροδεξιό κλίμα που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτά ενώ οι τρέχοντες πολιτικοί συσχετισμοί έχουν «δώσει βήμα» στη Βουλή σε τρία ακροδεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) που εκφράζουν ανάλογους «προβληματισμούς».

Επιμένει η κυβέρνηση

Αυτά ενώ η κυβέρνηση, παρά την αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού, φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας που έχει καταθέσει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε τοποθέτησή του στην Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 Ο υπουργός Εργασίας (τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έφερε στην Ν.Δ) δήλωσε πως γνωρίζει την  «σχετική δήλωση του σεβαστού σε μένα πρώην Πρωθυπουργού», υποστηρίζοντας όμως ότι η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί. Είπε πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν «αλλάζουμε την 7ετία ως το κριτήριο άδειας διαμονής». Πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζουμε τα 7 χρόνια σε 3» αλλά «δίνουμε μία άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια», οι οποίοι «θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία και αν πάψουν να έχουν εργασία αίρεται». Εκτίμησε μάλιστα ότι αναμένεται να λάβουν άδεια διαμονής-εργασίας περίπου 28.000 μετανάστες, ενώ επέμεινε στη λογική της συκοφάντησης των ανέργων της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούν να κάνουν τις δουλειές στις οποίες θα απασχοληθούν οι μετανάστες. Όλα αυτά, προσπερνώντας – προφανώς-τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τα υπέρογκα ωράρια και τα χαμηλά μεροκάματα που διατηρεί και θωρακίζει νομοθετικά με συνέπεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ουσία της τροπολογίας

Στην πραγματικότητα η ουσία της διάταξης συνίσταται στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει στις επιχειρήσεις φθηνό και υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Ιδίως, μάλιστα, η σύνδεση της εργασίας με την παραμονή του μετανάστη στη χώρα, αναμένεται να γίνει μοχλός εκμετάλλευσης για τους εργοδότες που θα απειλούν ανά πάσα στιγμή τους εργαζόμενους – μετανάστες με έμμεση απέλαση.

Ευρύτερη συναίνεση

Πάντως η ρύθμιση φαίνεται να έχει ευρύτερη συναίνεση αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να την υπερψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία», γιατί «είναι μια τροπολογία η οποία λύνει προβλήματα, θα συμβάλλει, ούτως ώστε να μην υπάρχει πολύ μαύρη εργασία και να πέφτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες και τους επαγγελματίες και είναι στη σωστή κατεύθυνση». Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως «προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί το λάθος μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό ζήτημα που υπάρχει, που το ζητούν από όλη τη χώρα».

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

Ερωτηματικά

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν αρκετά ζητήματα με κοινοβουλευτική αλλά κυρίως πολιτική διάσταση.

Θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον 4 κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν τη σχετική δυνατότητα θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο: Είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν αντιληφθεί την πιθανότητα να καταψηφιστεί από βουλευτές της Ν.Δ η τροπολογία και φυσικά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, είτε πρόκειται για την Ελληνική Λύση ή την Νίκη που τάσσονται κατά της ψήφισής της. Ως εκ τούτου είναι πιθανό στη Βουλή να καταγραφεί μία νομοθετική ρύθμιση που θα «περάσει» στηριζόμενη στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Ερώτημα αποτελεί το γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να αμφισβητήσει ένα κυβερνητικό νομοθέτημα, διαμορφώνοντας συνθήκες… καταμέτρησης της επιρροής του στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες εξέφρασε την διαφωνία του με τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας που επισημοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη Ερντογάν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα χειριστεί το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση. Αν δηλαδή θα θέσει ή όχι θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες που πιθανότατα θα υπάρξουν, και να περάσει η διάταξη ακόμη και με βουλευτές της να καταψηφίζουν. Αυτά ενώ εκκρεμούν ανάλογες «δύσκολες» (για την κυβέρνηση) ψηφοφορίες (τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή τις τρεις συμβάσεις εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών). Με αυτές τις ρυθμίσεις είναι γνωστό ότι διαφωνεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Συνολικά η υπόθεση αυτή προϊδεάζει για λογικές αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαράσσει μία τακτική … «τύπου Μακρόν», επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στο λεγόμενο «πολιτικό κέντρο», προκειμένου να προσδώσει ακόμη πιο έντονα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά στον εν λόγω χώρο.

Αυτά σε μία περίοδο που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό ότι υφίστανται πλέον και επισήμως ανάλογες απόψεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στην περίφημη ομιλία του στον ΣΕΒ ενώ και το ΠΑΣΟΚ ομνύει στον εκσυγχρονισμό.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις