Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο”» και είναι «σύμμαχος» του ΣΕΒ!

Ο νέος αργηχός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, δήλωσε «αριστερός επιχειρηματίας» και πρότεινε μετοχές στους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει «ΣΥΝ-εργασία»

Την πλήρη και άνευ προσχημάτων «διαπίστευση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (και μέσω αυτού συνολικά στο κεφάλαιο) αποτέλεσε η σημερινή ομιλία του πρόεδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «αριστερός επιχειρηματίας» και «σύμμαχος» του συνδέσμου, έθεσε ως κεντρική πρόταση την …πάγια θέση της Ν.Δ για μετοχές των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, διαμήνυσε ότι η «εργασία είναι συνεργασία» και πως το κόμμα του περνάει «στο επόμενο στάδιο».

Εξυπακούεται πως σε μία ομιλία με τέτοιο περιεχόμενο δεν είχαν καμία θέση αναφορές σε αύξηση του κατώτερου μισθού, πόσω δε μάλλον σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε αποστάσεις ακόμη και από την έως τώρα λογική των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκριναν την προσέλκυση επενδύσεων και την αντίληψη της «κοινωνικής ειρήνης» μέσω της παροχής αυξήσεων στους μισθούς.

Όπως είπε στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης  «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, εκείνο μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο” αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία»!

Έδωσε, μάλιστα, και το προσωπικο του στίγμα υποστηρίζοντας: «Έχετε απέναντί σας τον πρόεδρο μιας αριστερής παράταξης, συγχρόνως, έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία». Παρείχε μάλιστα εγγυήσεις ότι ανάλογα προσόντα θα έχει και η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι  «σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διαβεβαιώσεις και για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:  «Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση: της ΣΥΝ-εργασίας». Και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε η παράταξη της αποκεντρωμένης ανάπτυξης για όλους. Σε αυτό το όραμα, έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης νωρίτερα είχε εξειδικεύσει το συνολικό μήνυμα μέσω συγκεκριμένων προτάσεων, προκρίνοντας τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου του… λαϊκού καπιταλισμού με την παροχή μετοχών στους εργαζόμενους, έτσι ώστε αυτοί να εμπλακούν στο …όραμα της κάθε επιχείρησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: «Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε κινηματικά η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης».

Ισχυρίστηκε ότι είναι η «θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη  ΣΥΝ-εργασία».

Προφανώς στην συγκεκριμένη θέση «πήγε περίπατο» και ο στοιχειώδης μαρξισμός αφού οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να παράγουν …υπεραξία!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ακόμη πιο σαφής λέγοντας ότι  «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας». Ανέπτυξε, μάλιστα, το σκεπτικό του λέγοντας πως η πρόταση που καταθέτει είναι «και good business, διότι ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια με σκοπό το συνολικό όφελος».

Επίσης, στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διαφοροποίηση της «σύννομης» με την μη σύννομη επιχειρηματικότητα, καθώς και στην «ανάγκη» να ενθαρρυνθούν οι νέοι προκειμένου να πάρουν επιχειρηματικό ρίσκο. Όπως δήλωσε, προτείνει μια πολιτική κατεύθυνση «όπου η σύννομη επιχειρηματικότητα ανθίζει. Όπου το κράτος δεν παρεμποδίζει, αλλά βοηθά ουσιαστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία, από όπου και αν προέρχεται.Όπου το κράτος είναι κοινωνικό και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόνοιας, ακριβώς για να επιτρέψει σε έναν νέο, μία νέα, να πάρει το ρίσκο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Συνολικά, υποστήριξε, ότι «το “κεφάλαιο” είναι απλά ένα εργαλείο – το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία όλων», συμπληρώνοντας πως «κοινός μας στόχος πρέπει να είναι μια ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή η προοπτική αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, και προϋποθέτει τη συμβολή και συμμετοχή των εργαζομένων, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της Αυτοδιοίκησης».

Από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητο και το «κλείσιμο του ματιού» σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Μνημόνευσε το έργο της Θ.Τζάκρη στο υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικά «τη μελέτη για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που κατέληξε αυτή η διαδικασία, εκτός από τα επί μέρους θέματα που έλυσε (π.χ. τα θέματα με τις κλινικές μελέτες), σε ένα σχέδιο επενδυτικού claw back. Το σχέδιο αυτό στην συνέχεια εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με βάση το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί ένα πολύ σημαντικό κονδύλι (περισσότερα από 400εκ) για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς εκπονείται μια κλαδική βιομηχανική πολιτική, όπως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».

Απόψεις