Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία υπόσχονται κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, εν μέσω Ρωσικών εκλογών

Παρουσιάζοντας το κοινό τους σχέδιο, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι άμεσα «θα προμηθευτούμε ακόμη περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, από την παγκόσμια αγορά».

Την απόφασή τους να εξασφαλίσουν περισσότερα όπλα για το Κίεβο και να ενισχύσουν την παραγωγή πολεμικού υλικού στο ουκρανικό έδαφος ανακοίνωσαν από το Βερολίνο οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ξεμένουν από όπλα και άνδρες.

Και καθώς η βοήθεια από τις ΗΠΑ βρίσκει εμπόδια μέσα στο Κογκρέσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει στραφεί για βοήθεια και στην Ευρώπη. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει βοήθεια ύψους 5 δισ. ενώ πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο.

Στην έκτακτη σύνοδο του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης», ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ διεξάγονται εκλογές στη Ρωσία, επισήμαναν ότι το μήνυμα της συνόδου είναι ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια. Σε μια προσπάθεια δε να δείξουν ενότητα, απέφυγαν να αναφερθούν στη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, που έπεσε σε τοίχο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς θα σήμαινε πλήρη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Αναφερόμενος στο ουκρανικό, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο τη βοήθεια που χρειάζεται και πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Ανανεώνουμε αυτό το μήνυμα υποστήριξης προς το Κίεβο από εδώ σήμερα».

Και πρόσθεσε ότι ένα «ξεκάθαρο μήνυμα πηγαίνει επίσης στη Μόσχα – ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο των τριών ηγετών, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι άμεσα «θα προμηθευτούμε ακόμη περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, από την παγκόσμια αγορά».

Και πρόσθεσε: «Δεύτερον, η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού θα επεκταθεί, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταίρους στην Ουκρανία», ενώ θα δημιουργηθεί ένας νέος «συνασπισμός για πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Παρισιού στο σχέδιο που ξεκίνησε από την Τσεχία για αγορά πυρομαχικών και οβίδων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ είπε: «Θέλουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας, θέλουμε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο… εδώ και τώρα, ώστε η κατάσταση της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να βελτιωθεί, όχι να γίνει χειρότερη».

«Αυτή είναι κρίσιμη στιγμή», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Μια νέα εποχή ξημερώνει, και θα είμαστε εκεί. Και το γεγονός ότι οι τρεις μας είμαστε ενωμένοι αυτήν την ημέρα, αποφασισμένοι με την ίδια διαύγεια για την κατάσταση στην Ουκρανία και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να κερδίσει και να υποστηρίξουμε την Ουκρανία Οι άνθρωποι μέχρι τέλους, είναι δύναμη για εμάς, τους λαούς μας, την ασφάλειά μας και την Ευρώπη μας».

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία είναι μεταξύ των βασικών συμμάχων της Ουκρανίας. Η Γερμανία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και εντείνει την υποστήριξη φέτος, αν και ο καγκελάριος Σολτς έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να στείλει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Από efsyn.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις