Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γαλλία -Συνδικάτα υγειονομικών: «Εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας»

Τις επιλογές με τις οποίες η κυβέρνηση Μακρόν αντιμετωπίζει την πανδημία που και στη Γαλλία εξαπλώνεται πλέον πολύ γοργά καταγγέλλουν..

Τις επιλογές με τις οποίες η κυβέρνηση Μακρόν αντιμετωπίζει την πανδημία που και στη Γαλλία εξαπλώνεται πλέον πολύ γοργά καταγγέλλουν συνδικάτα υγειονομικών από την περιφέρεια Μπους ντι Ρον (στη Μασσαλία), τονίζοντας την ανάγκη ο σχεδιασμός για την προστασία του πληθυσμού να αξιοποιήσει άμεσα όλες τις δομές Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές.

Τουλάχιστον 13 συνδικάτα εργαζομένων από το χώρο της Υγείας με κοινή τους ανακοίνωση εφιστούν καταρχάς την προσοχή στην ανάγκη για «επείγουσα αναστολή της λειτουργίας όλων των εταιρειών που είναι “μη ουσιαστικές”» για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, με βάση άλλωστε και τι διδάσκει η εμπειρία από τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στο βιομηχανικό βορρά της Ιταλίας, όπου μεγάλα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και τώρα.

Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι την ώρα που απαιτείται η αξιοποίηση και ενίσχυση όλων των διαθέσιμων δομών Υγείας, η κυβέρνηση Μακρόν μένει θεατής στην ασυδοσία των κλινικαρχών και των επιχειρηματιών στην Υγεία, με αποτέλεσμα μια κατάσταση με «απαράδεκτες αντιφάσεις: Από τη μία πλευρά οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκείνοι του ιδιωτικού τομέα αναγκάζονται σε ρεπό, μείωση χρόνου εργασίας, ή απομένουν σε άδεια ιδρύματα, χωρίς οδηγίες…».

Τονίζουν εξάλλου ότι «οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία ήδη κάνουν σχέδια για το μέλλον, με την ανάληψη της ευθύνης για την Υπηρεσία Φροντίδας και Αποκατάστασης των ασθενών μετά από αυτή την πανδημία» (και η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζει στον ιδιωτικό τομέα «πεσκέσι» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτοξεύοντας φυσικά την κερδοφορία του) και σημειώνουν ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί «την επίταξη όλων των ιδιωτικών ιδρυμάτων Υγείας…». Υπογραμμίζουν δε ότι «η Υγεία πρέπει να σταματήσει να είναι θέμα της αγοράς» και ζητούν «δημόσιες υπηρεσίες Υγείας επανδρωμένες και εξοπλισμένες με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού», την «εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας», «δημόσιο φορέα Φαρμάκου με έρευνα και βιομηχανίες», «κάλυψη του κόστους Υγείας 100% από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Οι νόμοι της αγοράς

Στο μεταξύ, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, οι ανάγκες σε υλικά προστασίας μεγαλώνουν, ωστόσο και πάλι οι νόμοι της αγοράς εμποδίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Εκπρόσωποι τοπικών αρχών καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση παραγγελιών για μάσκες, επειδή οι αντίστοιχες εταιρείες δέχονται καλύτερες προσφορές από άλλες χώρες και τελευταία στιγμή αλλάζει ο προορισμός των εμπορευμάτων.

Πάντως, να σημειωθεί ότι και οι ελλείψεις σε μάσκες ξεμπροστιάζουν πρώτα απ’ όλα τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας, στην οποία βιομηχανίες ανοίγουν και κλείνουν με βάση τι εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών. Αυτό αναδεικνύει, για παράδειγμα, και η περίπτωση της μονάδας παραγωγής μασκών (και υψηλής προστασίας τύπου FFP2) στην περιοχή Πλεντέλ στη Βρετάνη, στην οποία έβαλε λουκέτο το 2018 ο αμερικανικός όμιλος «Honeywell», επειδή αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή στην Τυνησία για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη του.

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Σχετικά θέματα

Απόψεις