Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκτιμήσεις ΔΝΤ- Moody’s: Νέα «σύννεφα» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ, ενώ έκθεση της «Moody’s» αναφέρει διαταραχές της αλυσίδας..

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ, ενώ έκθεση της «Moody’s» αναφέρει διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που θα επιδεινωθούν. Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για την παγκόσμια οικονομία το 2021 από το 6% που ήταν η εκτίμηση του Ιούλη. Για το 2022 προβλέπει πως θα είναι στο 4,9%.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεση του ΔΝΤ είναι η κατά 1% χαμηλότερη για τις ΗΠΑ για το 2021. Συγκεκριμένα προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 6% για φέτος από 7% που ήταν η πρόβλεψη του Ιούλη.

Η ανάπτυξη στην Κίνα θα είναι βραδύτερη μόλις κατά 0,1% και θα είναι στο 8% για το 2021. Μείωση κατά 0,5% προβλέπει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη φέτος της Γερμανίας, εκτιμώντας ότι θα είναι στο 3,1%.

Στην Ευρωζώνη, η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη κατά 5% το 2021 αντί του 4,6% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλη. Για την Ελλάδα προβλέπει 6,5% το 2021 και 4,6% για το 2022.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως «οι προοπτικές για την ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της χειρότερης δυναμικής της πανδημίας. Επίσης η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει πιο δύσκολες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες, εν μέρει λόγω διαταραχών στην προσφορά». Επικαλούμενο επί της ουσίας τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας λόγω του κορονοϊού.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να συρρικνώνεται, αυτό που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές είναι πώς θα εμποδιστεί από τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που εμφανίζονται τώρα σε κάθε γωνιά», αναφέρει η έκθεση της Moody’s.

Το πρόβλημα αυτό, κατά την «Moody’s», είναι «μια τέλεια καταιγίδα όπου η παγκόσμια παραγωγή θα εμποδιστεί επειδή οι παραδόσεις δεν γίνονται εγκαίρως, το κόστος και οι τιμές θα αυξηθούν και η αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως δεν θα είναι τόσο ισχυρή».

Εκτιμά πως ο «πιο αδύναμος κρίκος» μπορεί να είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών, που συνέβαλε στη συμφόρηση στα λιμάνια και προκάλεσε την εξάντληση των πρατηρίων καυσίμων στη Βρετανία. Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις