Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΝΤ για Ελλάδα: Χαμηλή ανάπτυξη το 2023 – «Φωτιά» φέτος ο πληθωρισμός στο 9,2%

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά φαίνεται πως θα χτυπήσει «κόκκινο» για το υπόλοιπο του έτους. 

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά φαίνεται πως θα χτυπήσει κόκκινο για το υπόλοιπο του έτους. 

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν συνέχιση του πληθωριστικού κύματος με τον Δείκτη Τιμών να ανεβαίνει στο 9,2% φέτος.

Για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, χαμηλότερα ωστόσο από την Ευρώπη. Υπολογίζει, δε, τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό στο 5,7%, κάτι βέβαια που  παραπέμει σε κλίμα νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Χαμηλή ανάπτυξη το 2023

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 5,2% και το 2023 με 1,8%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Είναι δηλαδή κοντά σε αυτό περίπου που εκτιμά και το υπουργείο Οικονομικών που έχει κάνει λόγο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για 5,3% και 2,1% αντίστοιχα.

Επίσης το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπουν σε ύφεση επηρεάζοντας και πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

 

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει στασιμότητα για το 2023. Δηλαδή βάζει τον πήχη στο 0,5%, ενώ εκτιμά ύφεση 0,3% στη Γερμανία και 0,2% στην Ιταλία, ενώ για Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη 0,7%, 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.

ΔΝΤ: Στο 9,2% ο πληθωρισμός φέτος -

Όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, για το 2027 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα “τρέχει” με ρυθμούς άνω του 1,4%. Βέβαια ο ρυθμός αυτός θα ενσωματώνει και τη “μετενέργεια” του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην, δε, ΕΕ ο ρυθμός θα είναι  στο 1,5%.

Να σημειωθεί ότι όπως κάθε χρόνο Πέμπτη, ο Χ. Σταϊκούρας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην εισαγωγική συνεδρίαση του IMFC (InternationalMonetary and Financial Committee), όπου θα αναλυθούν η πορεία και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και θα παρουσιαστούν επισήμως οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), τα δημοσιονομικά μεγέθη (Fiscal Monitor) και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report).

Σχετικά θέματα

Απόψεις