Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΝΤ – Έκθεση για την Ελλάδα: Οχι αυξήσεις στους μισθούς, ευπρόσδεκτη η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες!

Ευπρόσδεκτη είναι για το ΔΝΤ η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες και η μη αύξηση μισθών και συντάξεων, ενώ συστήνει την αύξηση των φόρων..

Ευπρόσδεκτη είναι για το ΔΝΤ η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες και η μη αύξηση μισθών και συντάξεων, ενώ συστήνει την αύξηση των φόρων στην ενέργεια από παράγεται από υδρογονάνθαρκες για να διευκολυνθούν τα κέρδη των ομίλων από την «πράσινη» μετάβαση. 

Στην έκθεση του για την οικονομία της Ελλάδας το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου τομέα προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει: «Η συγκράτηση των πιέσεων στις δαπάνες είναι κρίσιμη για τη διατήρηση του δημοσιονομικού χώρου για κρίσιμες κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Οι πιέσεις δαπανών θα πρέπει να αντισταθούν σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση μεταξύ των χωρών. Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Οσο δε για τις κοινωνικές δαπάνες αναφέρεται σε «στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις» για τους περισσότερο φτωχούς.

Επικροτεί την φοροεπιδρομή κατά των επαγγελματιών που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέροντας πως «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες».

Μάλιστα στο όνομα της πράσινης μετάβασης ζητά να αυξηθούν οι «πράσινοι» φόροι. Αναφέρει πως «οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των τελών) σε τομείς εκτός του Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), όπως οι μεταφορές, για να δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση καθώς η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να ομαλοποιείται».

Επιπλέον ζητά «επιτάχυνση των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων» με «κλιμάκωση του συστήματος δια βίου μάθησης (των εργαζομένων), συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων» και με αύξηση της εργασιακής κινητικότητας από τομέα σε τομέα.  Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 2,5% της οικονομίας της Ελλάδας για το 2023 και κατά 2% το 2024. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις