Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Είσαι γυναίκα στην Ελλάδα και πας σε αστυνομικό τμήμα; Καλή τύχη!

Μία γυναίκα επισκέπτεται ένα αστυνομικό τμήμα για να παραλάβει τις πινακίδες του αυτοκινήτου της και καταλήγει να την παρενοχλούν τρεις αστυνομικοί.

Ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και σαράντα ενός δευτερολέπτων είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό τι εννοούμε οι γυναίκες όταν λέμε πως η έμφυλη ισότητα είναι ακόμα ουτοπικό σενάριο για την ελληνική κοινωνία. Μέσα σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και σαράντα ενός δευτερολέπτων περιγράφεται όλος ο σεξισμός και η κακοποιητική κουλτούρα με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωπες, ακόμα και όταν κάνουμε τα πιο απλά πράγματα. Σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και σαράντα ενός δευτερολέπτων, μία νέα γυναίκα περιγράφει γεγονότα – και κυρίως, συναισθήματα – που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αν δεν είναι αναγκασμένος από το κοινωνικό σύστημα να τα ζει, να τα βλέπει και να τα ακούει ως κανονικοποιημένα.

Μία γυναίκα επισκέπτεται ένα αστυνομικό τμήμα για να παραλάβει τις πινακίδες του αυτοκινήτου της και καταλήγει να την παρενοχλούν σεξουαλικά τρεις αστυνομικοί. Η συγκεκριμένη γυναίκα, η Δήμητρα, είχε το σθένος να το αντιμετωπίσει, να τακτοποιήσει την υπόθεσή της και να φύγει. Πώς έφυγε, όμως; Συντετριμμένη. Ξέσπασε σε κλάματα στο αυτοκίνητό της. Ανήρτησε ένα βίντεο στο Tik Tok περιγράφοντας την επώδυνη εμπειρία της και να προειδοποιήσει και άλλες γυναίκες να έχουν το νου τους. Γιατί έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε οι γυναίκες. Πραγματικά, θα εκπλαγείτε οι άντρες αν μάθετε πόσους διαφορετικούς τρόπους έχει η κάθε γυναικοπαρέα για να ειδοποιεί ή να προειδοποιεί η μία την άλλη για πιθανούς κινδύνους. Εσείς δεν βλέπετε τους κινδύνους γιατί δεν απειλείστε από αυτούς. Δεν βλέπετε ούτε τις προειδοποιήσεις γιατί φροντίζουμε να μην γίνουμε αντιληπτές και αυτό καταλήξει ακόμα πιο επικίνδυνο για εμάς.

Η Δήμητρα, λοιπόν, ενημέρωσε τους δεκάδες χιλιάδες ακόλουθούς της στα social media – στα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της ενασχόλησής της με την μόδα και την ομορφιά – για αυτό που της συνέβη το πρωί της Πέμπτης.

@dimitra_liarakou

🐖 #foryoupage #mpesfypgamw #pageforyou

♬ πρωτότυπος ήχος – Dimitra Liarakou🦋

«Ένα βίντεο που, δυστυχώς, μόνο οι γυναίκες θα καταλάβουν. Είχα πάει στο κέντρο της Αθήνας να πάρω τις πινακίδες μου γιατί είχα πάρει ένα πρόστιμο από τη δημοτική αστυνομία. Είχα πάρει νωρίτερα τηλέφωνο και είχα ρωτήσει τι χρειάζεται να έχω μαζί μου και μου είχαν πει την ταυτότητα και το δίπλωμά μου», λέει ενώ σκουπίζει συνεχώς τα μάτια της που τρέχουν. «Πάω και μου λένε ότι χρειάζεται και η ασφάλεια του αυτοκινήτου και η άδεια του αυτοκινήτου. Τα πάω, μου λένε ότι χρειάζονται φωτοτυπίες. Μου λένε «έχει εδώ πέρα δίπλα φωτοτυπάδικο». Μου λένε: «θες να σε πάω; Είναι επικίνδυνα εδώ τέτοια ώρα, στην Αγίου Κωνσταντίνου». Επειδή ήταν πρωί. Είναι πρωί! 

Λέω: «όχι, ευχαριστώ πολύ!». Λέει ο άλλος: «έλα, συνόδευσε την κούκλα, πήγαινε την κοπέλα, έλα πήγαινέ την εσύ…» και κάτι τέτοια. Πάω να βγάλω φωτοτυπίες και συνειδητοποιώ ότι ενώ έχω πληρωμένη την ασφάλεια -εννοείται-, το χαρτί δεν το βρίσκω. Όλα αυτά γίνονται και ηλεκτρονικά. Τους λέω να βρούμε ηλεκτρονικά την ασφάλεια και αρχίζει να μου λέει ο ένας αστυνομικός να πάω σπίτι του για να βρούμε την ασφάλεια. Και ο άλλος χασκογελούσε δίπλα του. Και του έλεγα: να πάμε να βρούμε την ασφάλεια; Τους το έλεγα ξανά και ξανά και ξανά. Και μου λέγανε: «τι θα κάνεις εσύ για εμένα;» και «τι θα κάνεις εσύ για εμένα για να σου βρω την ασφάλεια;». 

Μα είμαι τόσο συγχυσμένη, πραγματικά, είμαι τόσο συγχυσμένη. Ένιωσα ότι με υποτιμάνε τόσο πολύ, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Σηκώθηκα και έφυγα. Ήταν τρεις άντρες που και οι τρεις – με συγχωρείτε για την έκφραση- με καυλαντίζανε. Έχω πολύ δυνατή προσωπικότητα, που θα μπορούσα να μην έχω. (Τους έλεγα) θέλω να βρούμε την ασφάλεια ηλεκτρονικά, πείτε μου τι πρέπει να κάνω. Και απλά συνέχισαν να μου την πέφτουν. Και ο μόνος λόγος που είμαι έτσι είναι επειδή όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ πού σκατά ζω. Και νιώθω ότι δεν μπορεί να καταλάβει κανένας άντρας πώς νιώθω αυτή την στιγμή. Όχι ότι όλες οι γυναίκες μπορούν, εδώ πάνε και χορεύουν ζεϊμπέκικα (σ.σ. μπροστά στην ΓΑΔΑ)».

Όσο πιο ασήμαντο φαίνεται αυτό το περιστατικό σε κάποιον, τόσο βαθύτερα νυχτωμένος είναι για τα έμφυλα προβλήματα στην χώρα μας. Όταν πάνω από το 50% του πληθυσμού -το οποίο αποτελούμε οι γυναίκες- δεν νιώθει ασφάλεια να επισκεφθεί ένα αστυνομικό τμήμα, ένα πάρκο, έναν δρόμο, έναν χώρο εργασίας ή έναν οποιονδήποτε άλλο χώρο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν οι άνθρωποι που έχουν εξουσία – πόσο μάλλον οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλειά μας – γίνονται οι ίδιοι απειλή. Η παρενοχλητική συμπεριφορά των ανδρών της δημοτικής αστυνομίας, η οποία πρέπει να διερευνηθεί και τιμωρηθεί, είναι ένα πολύ μικρό πετραδάκι στο ψηφιδωτό της κανονικοποιημένης από την πολιτεία και τους θεσμούς έμφυλη διάκριση και βία που υφιστάμεθα ως γυναίκες.

Σχετικά θέματα

Απόψεις