Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Είναι άθλιοι! Τα σούπερ μάρκετ “ζητούν” συνθήκες εργασίας σύγχρονης σκλαβιάς – Κατάργηση ημιαργίας και αύξηση των ετήσιων υπερωριών!

Εργασιακό περιβάλλον σύγχρονης δουλείας αξιώνουν να εγκαθιδρύσουν οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ με μια αδιανόητη επιστολή προς την υπουργό Εργασίας..

Εργασιακό περιβάλλον σύγχρονης δουλείας αξιώνουν να εγκαθιδρύσουν οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ με μια αδιανόητη επιστολή προς την υπουργό Εργασίας με την οποία γυρίζουμε ολοταχώς πίσω στον 19ο αιώνα. 

Συγκεκριμένα, οι κύριοι αυτοί που είδαν το συνολικό τζίρο τους το 2023 να ξεπερνάει τα 11 δισ. ευρώ,

δηλαδή, αυτοί που κυριολεκτικά σκάνε από τα κέρδη, ζητάνε τα εξής ανήκουστα και ανατριχιαστικά:

  • Να υπάρχει όριο αποκλίσεων στα χτυπήματα της κάρτας και να εξορθολογιστεί το πρόστιμο των 10.500 ευρώ όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Σε απλά ελληνικά ο εργοδότης να ρυθμίζει το ωράρια χωρίς να εμφανίζονται υπερωρίες. 
  • Ευέλικτο σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδοχικές εργασίες της επιχείρησης. Σε απλή μετάφραση, ένας εργαζόμενος – λάστιχο σε διάφορες εργασίες και επιχειρήσεις του ίδιου εργοδότη.
  • Να μη θεωρείται εργάσιμος χρόνος ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζομένου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και αντίστοιχα από τη λήξη της εργασίας του ως την αποχώρησή του! Εδώ η επεξήγηση είναι περιττή… Οι κύριοι των σουπερ-μάρκετ δεν μιλάνε για εργαζόμενους. Μιλάνε για σκλάβους του 21 αιώνα.
  • Μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά την Μ. Παρασκευή πριν τις 13:00, όταν πρόκειται για αναγκαίες εργασίες ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Εδώ πρόκειται να πλήρη αποθράσυνση. 
  • Κατάργηση του βιβλίου αδειών καθώς η τήρησή του δημιουργεί γραφειοκρατικό φόρτο δεδομένου ότι οι άδειες δηλώνονται στο πρώτο δεκαήμερο για τον επόμενο μήνα και πλέον στο βιβλίο δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.
  • Αύξηση του επιτρεπόμενου ετησίου αριθμού υπερωριών. Η ρύθμιση θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους ενώ θα ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων, που επιθυμούν να εργαστούν επιπλέον ώρες και σήμερα δεν μπορούν. Καμία συστολή στο βαθμό εκμετάλλευσης της εργασίας! Μέχρι τελικής πτώσεως!Με λίγα λόγια ζητάνε να τους επιτραπεί το απόλυτο ξεζούμισμα των εργαζόμενων και να τσεπώνουν ως κέρδος ακόμα και το 10λεπτό που χρειάζεται ο υπάλληλος από τη στιγμή που μπαίνει στο χώρο εργασίας μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται στο πόστο του!

Σύμφωνα με την εφημερίδα με την ιστοσελίδα ieidiseis επιπλέον ζητούν να αναγνωριστούν ως επίσημος κοινωνικός εταίρος (τώρα υπάρχουν έξι εργοδοτικές οργανώσεις και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων  η ΓΣΕΕ).

Σημειώνουμε ότι μέλη της ΕΣΕ είναι οι επιχειρήσεις: Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), Κρητικός κ.α.

Οι παραπάνω το 2023 εμφάνισαν του παρακάτω τζίρους: 
 
-ο Ομιλος Σκλαβενίτη έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2022.
«ΑΒ Βασιλόπουλος» έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, από 1,98 δισ. το 2022.
-Η «My Market» άγγιξε σε πωλήσεις περίπου τα 1,58 δισ. ευρώ, κινούμενη κοντά στην αρχική πρόβλεψη που είχε πραγματοποιήσει η επιχείρηση για το 2023 και σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.
-Η αλυσίδα «Μασούτης» έκλεισε την περσινή χρονιά με κύκλο εργασιών στα 1,076 δισ. ευρώ, από 924 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2022.
ΑΝΕΔΗΚ «Κρητικός» έκανε τζίρο 620 εκατ. ευρώ, από 497,8 εκατ. ευρώ το 2022, μετά και την πλήρη απορρόφηση των δύο εταιρειών που εξαγόρασε το 2022 (Ομιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στη Βόρεια Ελλάδα και αλυσίδα «Μαθιουδάκης» στην Κρήτη).
-Η αλυσίδα «Γαλαξίας» έκλεισε με τζίρο στα 533 εκατ. ευρώ, από 513 εκατ. ευρώ το 2022.
-Τέλος, η «Μarket In» κινήθηκε στα 410 εκατ. ευρώ, από 375,3 εκατ. ευρώ το 2022.
 
Ηδη από χθες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Ελλάδας, όταν πληροφορήθηκε τις προκλητικές απαιτήσεις των σούπερ μάρκετ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων:
” Είναι προκλητικοί γιατί την ίδια στιγμή που κάνουν λόγο για 15 δις. ευρώ ετήσιο τζίρο, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους λιώνουν στη δουλειά με κάθε μορφή ευέλικτης σχέσης εργασίας, παίζουν κορώνα γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια τους και μετά βίας ο μισθός που παίρνουν τους βγάζει μέχρι τα μισά του μήνα.

Είναι προκλητικοί και ταυτόχρονα άφαντοι σε κάθε συζήτηση για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας .

Θα μας βρουν μπροστά τους ! Δεν θα πεθάνουμε εμείς για να έχουν κέρδη αυτοί.”

Σχετικά θέματα

Απόψεις