Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαμαρτυρία των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις προκλητικές αξιώσεις της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας

Συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, αλλά «κρύβονται» από τους..

Συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, αλλά «κρύβονται» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο λόγος για την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), που ιδρύθηκε τον Μάη του 2023 από τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου και πρόσφατα εμφανίστηκε να αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη γίνονται λάστιχο για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Το πρωί της Τρίτης 27/2 ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση που η ίδια η Ένωση δηλώνει ως έδρα της στον ιστότοπό της, με αφορμή τις προκλητικές της αξιώσεις. Ωστόσο, το «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» που στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο (Αμερικής 8) ισχυρίστηκε πως η Ένωση δεν εδρεύει εκεί και δεν …γνωρίζουν ούτε την έδρα ούτε τους εκπροσώπους τους. Ωστόσο, μια ματιά στην ιστοσελίδα της ΕΣΕ αρκεί για να επιβεβαιώσει κανείς πως εκεί είχε γίνει η επίσημη παρουσίαση της Ένωσης, παρουσία πλήθους κυβερνητικών εκπροσώπων και υπουργών, αλλά και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάστηκε ο «θεσμικός ρόλος» που επιδιώκει να αναλάβει η ΕΣΕ και το «όραμά» της για «ένα περιβάλλον νόμιμου, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού».

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους 100.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία, αποτυπώθηκε στο φιρμάνι που πρόσφατα έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, θέλουν «ευέλικτο» σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας, «εξορθολογισμό» των προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, να μη θεωρείται εργάσιμος ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και αντίστοιχα από τη λήξη της εργασίας του έως την αποχώρησή του, μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, κατάργηση του βιβλίου αδειών, αύξηση του επιτρεπόμενου ετήσιου αριθμού υπερωριών.

Πρόκειται για εργοδοτικές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς και τώρα οι εργοδότες θέλουν να θεσμοθετηθούν με τη βούλα του νόμου, προκειμένου να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη και τους τζίρους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον βασικό μισθό, δουλεύουν με εξαήμερες συμβάσεις, καλούνται να εργαστούν Κυριακές και αργίες, κάνουν καθημερινές απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση», ξεκαθάρισε με την παρέμβασή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και απαίτησε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια. Όσο για το κρυφτούλι στο οποίο επιδίδονται οι «θεσμικοί» συνομιλητές του υπουργείου, διαβεβαίωσαν πως θα τους βρουν στους χώρους δουλειάς, εκεί που χιλιάδες εργαζόμενοι «λιώνουν» για τα κέρδη τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, το σωματείο έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από εσωτερικούς κανονισμούς και ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν όρους σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Η αλυσίδα «Metro – My Market» επιβάλλει τροποποιητική Σύμβαση στην οποία προβλέπεται ότι ο τόπος εργασίας, η ειδικότητα και το ωράριο των εργαζομένων μπορούν να μεταβάλλονται με βάση το διευθυντικό δικαίωμα. Επίσης, το μέρος του μισθού που χορηγείται «εξ ελευθεριότητας» της εταιρείας μπορεί να συμψηφίζεται με κάθε μελλοντική αύξηση, ενώ στην περίπτωση που του ανατεθούν καθήκοντα ταμία ο εργαζόμενος «συναινεί ρητώς όπως του παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε πόσο πιθανού ταμειακού ελλείμματος». Στα «Lidl» ανακοινώθηκαν διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και άνοιγμα την Καθαρά Δευτέρα. Στον «Σκλαβενίτη» προγράμματα εργασίας και ωράρια τροποποιούνται κατά βούληση από την εργοδοσία, ενώ ακόμα και η ετήσια κανονική άδεια μπορεί να διακοπεί σε περίπτωση «έκτακτων αναγκών».

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις