Ο φίλος του αντιφασίστα μουσικού, Μιχάλης Ξυπόλητος, που αναγνώρισε τρεις από τους χρυσαυγίτες για συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Στα πρόσωπα των Αν. Μιχάλαρου, Ι. Άγγου και Λ. Τσαλίκη αναγνώρισε τους άνδρες που είδε μέσα και έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας.
Η κατάθεσή του για ακόμη μία φορά ήταν κατηγορηματική για τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο αυτόπτης μάρτυρας πρωτόδικα είχε υποστεί τραμπούκικη επίθεση και χτυπήματα στο κεφάλι από τους χρυσαυγίτες μαζί με τον μάρτυρα Νίκο Μαντά, λίγο πριν περάσουν την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου γινόταν η δίκη. «Ήταν ο ίδιος τρόπος επίθεσης όπως αυτός στην Αμφιάλη», επισήμανε.
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε για τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου: «Τυχαία δεν μπορεί να είναι η επίθεση εκείνο το βράδυ από 40 άτομα.Υπήρχε μηχανισμός για να συσπειρωθούν τα άτομα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τη συγκεκριμένη στιγμή(…). Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο (σ.σ.η δολοφονία του Φύσσα), υπήρχε ανείπωτο μίσος, επιμονή και σθένος σε αυτό που ήρθαν να κάνουν», τόνισε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα άτομα έξω από την καφετέρια «Κοράλλι», που κάποια από αυτά κρατούσαν μαδέρια και πριν τα έκρυβαν σε σακούλα και είχαν κοκάλινα γάντια, ενώθηκαν με τα άτομα που κατέβηκαν από τις μηχανές στο κομβόι με το ασημί αυτοκίνητο και άρχισαν να τους κυνηγούν. «Ενώθηκαν οι δύο ομάδες, ήταν τόσα πολλά άτομα… ενώθηκαν όλοι μαζί μόλις είδε η μία ομάδα την άλλη, φάνηκε να τους περιμένουνε. Μας κυνήγησαν στην Τσαλδάρη και φώναζαν “ελάτε εδώ κότες, θα σας σφάξουμε”». «Το ασημί αυτοκίνητο που σταμάτησε στη μέση του δρόμου και πίσω του ήταν παρατεταγμένες οι μηχανές με δύο άτομα η καθεμία, οδηγούσε ο Ρουπακιάς και ρώτησε τον Φύσσα, πού είναι η Κεφαλληνίας», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Στη διάρκεια της κατάθεσής του επανέλαβε πολλές φορές για τα άτομα που τους κυνήγησαν ότι είχαν όλοι «τον ίδιο κώδικα ενδυμασίας, φορούσαν τις παραλλαγές τις ασπρόμαυρες, τα κράνη». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο τατουάζ μαίανδρο που είχε ο Μιχάλαρος, που βρισκόταν έξω από το «Κοράλλι». «Είχαμε δει ότι υπήρχε αυτό το σύμβολο σε πολλές επιθέσεις που γίνονταν από τη ΧΑ, όπως και σβάστικα».
Κατέθεσε επίσης ότι τρεις μέρες πριν, είχε γίνει επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη, με τον ίδιο τρόπο, «νύχτα, φασαρία, με ρόπαλα με καρφιά, χτυπήματα στις πλάτες, ματωμένα κεφάλια». Το έμαθε και από συνδικαλιστές και από τη γειτονιά. Ενώ αναφέρθηκε και στο βίντεο από την επίσκεψη των στελεχών της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη όπου απειλούσαν το ΠΑΜΕ και το είχαν ανεβάσει οι ίδιοι.
Όπως είπε, είδε «τον Λαγό και τον Μιχάλαρο που φώναζε είμαι χρυσαυγίτης». Επίσης ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή έκανε περιπολίες στη γειτονιά τους και ζητούσε από τον κόσμο ταυτότητες. «Έχει πολιτικό χαρακτήρα όταν το κάνει κάποιος πολίτης και ζητά ταυτότητες».
Ο Μιχ .Ξυπόλητος κατέθεσε επίσης πως στο ΑΤ Κερατσινίου, όπου οδηγήθηκαν παρά το ότι αυτοί είχαν καλέσει την Αστυνομία, ο ίδιος και οι φίλοι του επί περίπου δέκα λεπτά ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ρουπακιά, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον φίλο τους. «Μας πέρασαν από σωματικό έλεγχο και μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο για να περιμένουμε. Στο δωμάτιο ήταν και άλλος ένας άνδρας, που δεν τον είχαμε ξαναδεί. Καθόταν άνετα στην πολυθρόνα του γραφείου και εμείς νομίζαμε πως ήταν αστυνομικός. Του ζητήσαμε άδεια να καθίσουμε και να πάρουμε τηλέφωνο και μας την έδωσε. Εκείνος έστελνε συνεχώς μηνύματα. Έδειχνε ότι γνωρίζει πως κάτι έχει γίνει, αλλά ζητούσε να μάθει από εμάς λεπτομέρειες. Μας ρωτούσε να μάθει αν είμαστε πολιτικοποιημένοι…».
Τέλος, απαντώντας σχετικά, κατέθεσε ότι ήταν πολιτική η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Να υπογραμμιστεί ότι δεν κατέστη δυνατή η βίαιη προσαγωγή της τότε φίλης του Παύλου Φύσσα, Χρύσας Τοσλούκου, γιατί δεν εντοπίστηκε ούτε στην επαρχία, ούτε στην Αττική.
Πηγή: 902.gr