Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διεύρυνση, μεταναστευτικό και «στρατηγική αυτονομία» στη σύνοδο της ΕΕ – Σε ρόλο «δεσμοφύλακα» η Ελλάδα

Οι αρχηγοί των 27 κρατών της ΕΕ καθώς και οι ηγέτες άλλων 20 κρατών της ηπείρου, συγκεντρώνονται σήμερα στην πόλη..

Οι αρχηγοί των 27 κρατών της ΕΕ καθώς και οι ηγέτες άλλων 20 κρατών της ηπείρου, συγκεντρώνονται σήμερα στην πόλη της Γρανάδας στην Ισπανία, για μία άτυπη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν ζητήματα αναφορικά με τη διεύρυνση, το μεταναστευτικό και τη στρατηγική αυτονομία του μπλοκ σε ένα περιβάλλον όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2022 με στόχο να αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με κράτη που είναι εκτός κοινοτικού μπλοκ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή η Ελβετία, καθώς και με όσους φιλοδοξούν να μπουν, όπως η Μολδαβία, οι βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία.

Αύριο, οι ηγέτες των 27 θα συναντηθούν για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα είναι επίσης παρόντες οι αρχηγοί άλλων 20 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Γεωργίας, της Ισλανδίας, της Μολδαβίας και του Μαυροβουνίου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραβρεθεί για λόγους υγείας, την ώρα μάλιστα που η κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην οποία η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο, θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου.

Στην ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσει η διεύρυνση της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, να έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Γρανάδα θα είναι το «σημείο εκκίνησης» για την έναρξη των συζητήσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ το 2030.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι ένα επιπλέον από τα θέματα που θα συζητηθούν, όπως και η ευρωπαϊκή θεσμική μεταρρύθμιση και η «Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομία», δηλαδή η δυνατότητα της ΕΕ να λειτουργεί με μεγαλύτερη αυτονομία και με βάση τα συμφέροντα κυρίως των δικών της μονοπωλίων, όπου χρειάζεται. Μάλιστα η ισπανική προεδρία είχε αναφέρει ότι το θέμα αυτό θα είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές το 2023, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η διεθνής τάξη αλλάζει και η ΕΕ πρέπει να αλλάξει μαζί της».

Λόγω του άτυπου και προπαρασκευαστικού χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα που θα αποτυπωθούν σε γραπτή συμφωνία. Αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες στο τελευταίο συμβούλιο της ισπανικής προεδρίας.

Σε ρόλο «δεσμοφύλακα» η Ελλάδα

 

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ικανοποίησή του για την επί της αρχής συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, που ρίχνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο προστασίας των ξεριζωμένων και δημιουργεί υπερδομές φυλακές στις χώρες του νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας θα κληθεί να παίξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του «δεσμοφύλακα» των κατατρεγμένων, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ζητήσει περισσότερα χρήματα, λέγοντας ότι θα επιμείνει στην ανάγκη «να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος».

Είπε επίσης ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι «σχετικά περιορισμένοι» και ότι η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κρύβοντας ότι οι πόροι καταλήγουν στους επιχειρηματικούς ομίλους και πως τα απαραίτητα έργα προστασίας του λαού ζυγίζονται υπό τη λογική «κόστους – οφέλους». Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις