Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαχείριση κρίσης COVID-19: Πίσω από την «ατομική ευθύνη» κρύβεται η εμπορευματοποίηση της υγείας

Εκδήλωση των Οργανώσεων στις Σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας για την παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία Covid-19: O καπιταλισμός στη δύση του».

Η εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών, που συμμετείχαν στη συζήτηση, ενώ τοποθετήσεις έκαναν οι: Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ, Κώστας Τριανταφύλλου, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Φουντουλάκης,  Διδάκτωρ Ιατρικής στο «King’s College London» και συνεργάτης του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Σιδέρη, όπως παρουσιάστηκαν στον 902.gr.

Η ατομική ευθύνη αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ιδεολογικής επίθεσης που εξαπολύθηκε από τα αστικά επιτελεία για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Κυρίως όμως για να αποδεχτεί ο λαός μας να προσαρμόσει τις ανάγκες του σε υπηρεσίες Υγείας στα όρια της αθλιότητας του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας και των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επικαλούνται την ατομική ευθύνη για να κρύψουν τη φρίκη της εμπορευματοποιημένης Υγείας

Από αυτή τη σκοπιά είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε ήδη από το πρώτο κύμα ένας αρθρογράφος της Καθημερινής: «Γιατί τους ενοχλεί τόσο πολύ η επίκληση της ατομικής ευθύνης; (…) Οι ίδιοι, όταν σκέφτονται την κοινωνία, προτιμούν να επικαλούνται τις συλλογικότητες (…) Με την πανδημία οι όροι της σύγκρουσης έχουν αλλάξει. Ο εχθρός (…) δεν έχει μορφή, πρόσωπο, όνομα και βούληση. Κυρίως, δεν έχει “συμφέροντα” να υπερασπιστεί – υπεραξίες, κεφάλαια, καταθέσεις, χρήμα που γεννάει χρήμα. Exit ο ταξικός αντίπαλος».

Ο εχθρός δεν έχει συμφέροντα να υπερασπιστεί λέει ο αρθρογράφος της «Καθημερινής». Γιατί τότε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, καμία αστική κυβέρνηση δεν έθιξε το «άγιο δισκοπότηρο», τα κέρδη των καπιταλιστών επιχειρηματιών στην Υγεία;

Η πανδημία με τα 6,5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο απέδειξε περίτρανα ακριβώς το αντίθετο: Ότι ο εχθρός και μορφή και πρόσωπο και όνομα και βούληση είχε και έχει, αλλά και συμφέροντα να υπερασπιστεί. Η πανδημία όχι μόνο δεν άλλαξε τους όρους της σύγκρουσης, απεναντίας απέδειξε περίτρανα ότι η Υγεία είναι ένα πεδίο σκληρής ταξικής αναμέτρησης και σύγκρουσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται σε ένα σημείο της έκδοσης: Ακόμη και μετά την πικρή πείρα της πανδημίας διάφορα αστικά επιτελεία υποστηρίζουν ότι «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προετοιμάζονται για κάθε πιθανή έκτακτη κατάσταση και πρέπει πάντα να ζυγίζουν τη χρηματοδότηση επίκαιρων προτεραιοτήτων από το να χτίζουν μελλοντικές έκτακτες καταστάσεις». Υπάρχει μεγαλύτερη κυνική ομολογία για τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού; Να έχεις εφεδρείες για την αντιμετώπιση έκτακτων μεν, προβλέψιμων δε, είναι σπατάλη για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Θυμόμαστε όλοι τις δηλώσεις περί «πολυτέλειας» και «πεταμένων εκατομμυρίων» για τις 1.200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που υπολείπονταν από τα δημόσια νοσοκομεία πριν την πανδημία που οδήγησε στο θάνατο του 97,7% των διασωληνωμένων που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ, με τη θνητότητα να εκτοξεύεται στην περιφέρεια κατά 64%.

Τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας χρεοκόπησαν. Χιλιάδες ασθενείς αποκλείστηκαν, άλλοι από τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι από θεραπείες και χειρουργεία, για να αντέξει την «πίεση» των ασθενών από Covid-19.

Για αυτό μας εξοργίζει η δήλωση της Γκάγκα στη ΔΕΘ: «Δεν υπήρξε ασθενής στην Ελλάδα που δεν μπόρεσε να βρει γιατρό σε όλο το διάστημα. Εγώ είχα τηλεφωνήματα όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας από τη Φινλανδία, από το Βέλγιο, από την Αμερική, από την Αγγλία, από ανθρώπους που δεν βρίσκουν γιατρό ή περιμένουν ατελείωτες ώρες. Το σύστημα μας είναι καλό, δουλεύει, είναι εδώ για τους αρρώστους».

Πού ήταν το σύστημα Υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς και τις δραματικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπισή τους;

Σχετικά θέματα

Απόψεις